Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, які присутні на репрезентативній для усієї України кількості виборчих дільниць, оцінили якість процесу голосування з 08 до 12 години та активність виборців.

 У період, наближений до 12 години, явка виборців становила 24%. Похибка дослідження – 0,6%.  

За даними спостерігачів, у проміжок часу між 8 та 12 годинами на 91% виборчих дільниць не було зафіксовано порушень, пов’язаних із видачею виборчих бюлетенів. Окремі випадки із порушеннями порядку видачі виборчих бюлетенів було зафіксовано на 8,6% виборчих дільниць, натомість на 0,4% виборчих дільниць цей тип порушень мав неодноразовий характер.  Ці порушення, як правило, стосувалися спроб отримати виборчий бюлетень без пред’явлення паспорта громадянина України. Іншим різновидом цього порушення є спроби отримати виборчий бюлетень за родича або іншу особу.

Порушення таємниці голосування (розголошення змісту волевиявлення через демонстрацію бюлетеня у приміщенні для голосування) зафіксовано на 5,7% виборчих дільниць. Процес голосування не супроводжувався порушеннями таємниці голосування на 94,3% виборчих дільниць.

На 2,2% виборчих дільниць було виявлено факти фотографування виборцями своїх виборчих бюлетенів (на 97,8% дільниць такі випадки були відсутні).  На позачергових виборах Президента України 2014 року такий показник становив 1% відповідно до результатів репрезентативного для усієї країни спостереження ОПОРИ.

Відповідно до Закону України “Про вибори Президента України”, фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців у кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

Лише на 0,5% виборчих дільниць були зафіксовані виборці, які прибули на дільниці, але не змогли проголосувати (були відсутні у списку виборців, інші ситуації).  Це засвідчує, що протягом періоду спостереження не було масових випадків відсутності громадян у списках виборців.

Громадянська мережа ОПОРА продовжує активно взаємодіяти із Національною поліцією України із метою попередження та документування порушень законодавства.