Виборчий процес проміжних виборів народного депутата в одномандатному виборчому окрузі №206 (Чернігівська область) розпочався 26 січня 2022 року. Центральна виборча комісія призначила їх у зв’язку зі смертю народного депутата Антона Полякова. Виборчий процес відбувався в умовах великої соціальної напруги внаслідок агресивної зовнішньої політики російської федерації проти українського суверенітету. Станом на кінець першого місяця виборчого процесу (23 лютого) ці події не вплинули на організацію виборів. За спостереженням ОПОРИ, на території округу не було публічних заяв щодо незначущості або недоречності підготовки проміжних виборів. Однак на всій території України з 23 лютого 2022 року ввели надзвичайний стан, який законодавчо передбачає заборону проведення виборів до Верховної Ради. 24 лютого Указом Президента на всій території держави введено правовий режим воєнного стану. Саме тому виборчі процедури проміжних виборів були завершені у порядку, визначеному відповідним рішенням ЦВК (Постанова №59 від 24.02.2022 року). Припинено діяльність окружної виборчої комісії як юридичної особи, а партіям і кандидатам повернули грошову заставу. Виборча документація має бути передана на зберігання в архівні установи. Після припинення чи скасування дії режиму воєнного або надзвичайного стану зупинений виборчий процес розпочнеться спочатку. З цією метою ЦВК має повторно розглянути питання про призначення виборів. 

ОПОРА здійснювала комплексне незалежне спостереження за проміжними виборами народного депутата в одномандатному виборчому окрузі №206. Спостерігачі забезпечили моніторинг усіх подій виборчого процесу, включаючи аналіз передвиборчої активності кандидатів та процесу адміністрування виборів, оцінку порушень виборчого законодавства та демократичних стандартів виборів.

Вибори народного депутата на Чернігівщині могли стати останніми проміжними з огляду на проведення наступних чергових виборів народних депутатів на засадах пропорційної системи з відкритими партійними (регіональними) списками. Обрання народного депутата на Чернігівщині відбувалося відповідно до положень Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо організації та проведення проміжних виборів. Для однакового застосування законодавства та запобігання організаційних проблем ЦВК опублікувала вичерпний перелік нормативно-правових актів, які були чинними для проміжних виборів народних депутатів.

У цілому спостерігачі ОПОРИ відзначають належний рівень підготовки проміжних виборів. Основними організаційними етапами першого місяця виборчої кампанії стали процес реєстрації та висування кандидатів, розгортання передвиборчої агітації, утворення складу окружної виборчої комісії, реєстрація офіційних спостерігачів. Органи місцевого самоврядування встановили й обладнали понад 200 місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації, на достатньому рівні забезпечили ОВК усім необхідним для виконання поточних повноважень.

За спостереженням ОПОРИ, виборча кампанія не супроводжувалася поширенням недостовірних відомостей проти кандидатів або «чорним піаром» для дискредитації суб’єктів виборчого процесу. Втім, кампанія увиразнила низку інших проблем, притаманних мажоритарній виборчій системі. Забезпечення вільного волевиявлення громадян та гарантій чесного встановлення результатів голосування завжди мають бути пріоритетними напрямками під час проведення проміжних виборів в умовах негативного минулорічного досвіду таких кампаній. 

Виборча кампанія на Чернігівщині не викликала надмірного інтересу серед парламентських партій та політиків національного рівня, що суттєво вплинуло на рівень її змагальності. З парламентських партій лише ВО «Батьківщина» номінувала свого кандидата (Дмитро Нікітін), але ЦВК не встигла зареєструвати його у зв’язку із введенням надзвичайного стану. Серед учасників виборів були представлені партії, що мали найбільший вплив на органи місцевого самоврядування регіону за результатами місцевих виборів 2020 року, — «Наш край» та «Рідний дім». Кандидата від політичної сили «Рідний дім» (Олександр Ломако) висунула партія «УДАР». Це був результат співпраці партій та їх лідерів — Владислава Атрошенка та Віталія Кличка. Водночас, за інформацією ЦВК, представник партії «Наш край» Олександр Демиденко подав документи на реєстрацію як самовисуванець, але комісія також не встигла його зареєструвати. Балотування Олександра Демиденка шляхом самовисування могло створити умови для уникнення юридичних наслідків певної діяльності на користь кандидата. Зокрема, партія «Наш край» не набула статусу суб’єкта виборчого процесу, і діяльність однойменного з партією благодійного фонду «Наш край» могла відбуватися без формального порушення виборчого законодавства. 

Також до боротьби за мандат долучилися політичні партії «Народовладдя» (Олег Робейко), «Собор» (Максим Балан), «Демократичний альянс» (Катерина Данькова), «Партія українського народу» (Олена Серебреннікова), «Громадський рух «Свідомі» (Євгеній Мікоян) та два самовисуванці (Володимир Атрощенко, Олександр Гашпар). Виборча кампанія не стала винятком щодо ймовірного застосування технології розсіювання голосів виборців. Як наслідок, був зареєстрований кандидат Володимир Атрощенко, який міг дезорієнтувати виборців через асоціювання з посадовими особами Чернігівської міської ради — очільником міста Владиславом Атрошенком та його заступником Олександром Атрощенком.

Протягом першого місяця виборча кампанія характеризувалася середнім рівнем інтенсивності передвиборчих активностей зареєстрованих і потенційних кандидатів та не набула широкого масштабу. Агітаційна активність в окрузі обмежувалася невеликою кількістю кандидатів. За оцінками ОПОРИ, помітну передвиборчу активність виявляли шість кандидатів, з яких найбільший рівень представленості в різних формах агітації мали Олександр Ломако («УДАР») та Олександр Демиденко («Наш край»). Активні кандидати переважно обрали традиційні форми публічної агітаційної діяльності — зустрічі з виборцями, відвідування установ та організацій, розміщення агітаційних матеріалів у місцевих ЗМІ та на зовнішніх носіях, розповсюдження агітаційної продукції, встановлення наметів, використання рекламних інструментів у соціальних мережах.

Остання форма активності, попри її неврегульованість, стала вже традиційним форматом комунікації з виборцями в агітаційних кампаніяхх. Спостереження вказали, що більшість активних кандидатів на Чернігівщині створили сторінки у Facebook напередодні виборів для проведення агітації. Неконтрольоване використання реклами у соціальних мережах за відсутності уніфікованих вимог у виборчому законодавстві створює проблеми в контексті забезпеченні рівності кандидатів. За оцінками ОПОРИ, розміри прозвітованих та фактичних витрат на соціальні мережі після виборчих кампаній часто відрізняються, що вказує на необхідність ефективного контролю за підзвітністю таких витрат через удосконалення виборчого законодавства.

Агітаційна активність на користь окремих кандидатів не завжди відповідала демократичним стандартам проведення виборів. Матеріальне стимулювання виборців через діяльність благодійних фондів могло стати однією з ключових проблем для забезпечення рівності суб’єктів виборчого процесу. Активізація благодійних фондів «Наш край» та «Поліський оберіг» на етапі дочасної кампанії супроводжувалася поширенням продуктових наборів, гуманітарної допомоги, збором персональних даних, організацією безкоштовних медичних обстежень та мала продовження протягом офіційного періоду виборчої кампанії, але більше в прихованій формі. В лютому спостерігачі ОПОРИ фіксували пересування по громадах округу автобуса, який проводив безкоштовні медичні огляди (на ньому не було відкритої агітації, але він асоціювався у мешканців із кандидатом Олександром Ломаком).

Суттєвим викликом для забезпечення вільного волевиявлення виборців було розповсюдження інформації в окрузі про збір персональних даних (списків виборців) на отримання благодійної допомоги або винагороди за реалізацію виборчого права на користь окремих кандидатів. Отримана інформація могла не відображати реальний масштаб цього зловживання та потребувала додаткового вивчення. ОПОРА завжди наголошувала на неприпустимості реалізацій схем підкупу виборців у будь-яких його проявах.

Виборча кампанія супроводжувалась ознаками використання адміністративного ресурсу, яке виявилося в публічній підтримці кандидата Олександра Ломака посадовими особами органів місцевого самоврядування. Виборче законодавство передбачає неупереджене та рівне ставлення органів публічної адміністрації, їх посадових осіб до суб’єктів виборчого процесу. Очільники громад, розташованих на території округу, напередодні початку виборчого процесу публічно задекларували підтримку кандидату від партії «Удар». Агітацію посадових осіб використали в агітаційній друкованій продукції Олександра Ломака. Зокрема, матеріали містили коментарі агітаційного характеру від низки голів громад. Крім того, на святкуванні десятиріччя БФ «Поліський оберіг» посадових осіб громад округу представили як координаторів фонду у своїх громадах. ОПОРА додатково вивчала ці обставини та скерувала запити головам громад з метою дослідження їхньої ролі у діяльності благодійного фонду на місцях. Зафіксовані порушення стандартів виборчого процесу засвідчили важливість впровадження законодавчих змін для додаткових гарантій нейтральності посадових осіб.

Після утворення складу окружної виборчої комісії почала з’являтись інформація про продані квоти в ОВК, зокрема партією «Голос». Про це публічно заявила народна депутатка Олександра Устінова, хоча партія прокоментувала ОПОРІ, що «Голос» ніколи не продавав і не продає ніякі квоти у виборчих комісіях. Однак усі зацікавлені сторони не повинні ігнорувати такі заяви. Фактичне встановлення контролю над органом адміністрування окремими учасниками виборів шляхом продажу місць могло катастрофічно вплинути на результати волевиявлення громадян. Рівень політизованості комісії залишався основним ризиком її належного функціонуванні. Саме через надмірну політизованість комісій ситуація із процесом встановлення підсумків голосування у Харкові та на Івано-Франківщині поставила під сумнів достовірність результатів виборів. 

Загальна оцінка передвиборчої активності кандидатів

Протягом першого місяця виборчого процесу активність в окрузі проявляли шість кандидатів: Олександр Ломако («УДАР»), Олександр Демиденко («Наш край»), Дмитро Нікітін (ВО «Батьківщина»), Олег Робейко («Народовладдя»), Олександр Тарнавський («Національний корпус») та Олександр Гашпар (самовисування). Серед кандидатів найпопулярнішими способами агітації були пряма робота з виборцями та використання соціальних мереж. Аби мати можливість використовувати рекламні інструменти у мережі Facebook, кандидати створювали власні сторінки напередодні виборчого процесу. Популярність реклами у соціальних мережах для агітації вкотре вказує на потребу законодавчого регулювання та підзвітності таких витрат. 

Зовнішня реклама в окрузі масово оновилася під передвиборчу агітацію та була вагомою складовою кампаній кандидатів. Також притаманною для публічної активності суб’єктів виборчого процесу стала вулична агітація — встановлення агітаційних наметів з агітаторами, розміщення кубів та спотикачів.

Серед учасників виборчої кампанії у статусі посадової особи перебував Олександр Ломако, який здійснював повноваження секретаря Чернігівської міської ради. Виборче законодавство дозволяє агітувати посадових особам навіть у робочий час, але не залучаючи до цього ресурси, надані за місцем роботи. За спостереженнями ОПОРИ, після реєстрації кандидатом Олександр Ломако публічно розділяв посадові обов’язки з балотуванням та у другій половині лютого брав відпустку.

Олександр Ломако

Олександр Ломако — секретар Чернігівської міської ради, обраний депутатом від політичної партії «Рідний дім». Лідер партії, міський голова Владислав Атрошенко, підтримав висування Олександра Ломаки в народні депутати, але зареєструвався кандидат від партії «УДАР». Влітку 2021 року партія «Рідний дім» міського голови Чернігова Владислава Атрошенка та «УДАР» міського голови Києва Віталія Кличка підписали угоду про співпрацю, яка втілюється, зокрема, через їх спільну участь у загальнонаціональних виборах на базі політичної партії «УДАР».

Олександр Ломако проводив активну дочасну кампанію та першим зареєструвався як кандидат в окрузі. Протягом першого місяця офіційної частини кампанії кандидат провів низку зустрічей із виборцями на підприємствах та безпосередньо у громадах. Так, кандидат зустрівся з керівництвом та представниками підприємства «СОLLAR», працівниками аграрної компанії «Вимал» та Чернігівського територіального центру, жителями Михайло-Коцюбинської громади. Для комунікації з виборцями кандидат використовував брендований його прізвищем автобус, який пересувався по громадах, а всередині транспортного засобу демонстрували фільм про Олександра Ломака. Як потенційний кандидат Олександр Ломако виступив на мітингу підприємців біля стін Чернігівської ОДА, де розкритикував податкову та регуляторну політику українського уряду. Також він взяв участь у зустрічі мешканців Чернігова з відомим українським генералом Сергієм Кривоносом, але захід не виглядав як агітаційний та не був використаний для піару кандидата.

У лютому на користь кандидата в громадах округу спостерігачі ОПОРИ фіксували проведення медичних оглядів, які відбувалися в брендованому автобусі з написом: «Будьте здорові. Медична акція. В межах соціальної програми “Рука допомоги”. Команда Владислава Атрошенка». Інформацію про те, що Олександр Ломако є ініціатором названої соціальної програми, представники ОПОРИ фіксували ще у грудні 2021 — січні 2022 років на білбордах із зображенням політика, а також на буклетах. Втім, спостерігачі організації не зафіксували передвиборчої агітації під час проведення обстежень, хоча місцеві мешканці відкрито заявляли, на користь якого кандидата відбувається соціальна програма.

У зовнішній рекламі кандидат використовував гасла, пов’язані з містом та його очільником Владиславом Атрошенком. На бордах та сітілайтах були розміщені агітаційні матеріали з написами «Місто яке ми любимо. Секретар міської ради. Олександр Ломако», «Наш кандидат у народні депутати Олександр Ломако. Громади Чернігівщині. Владислав Атрошенко. Партія УДАР», «Чернігівщина буде почута у Верховній Раді. Олександр Ломако». Водночас у своїй передвиборчій програмі кандидат обіцяє ініціювати проєкти будівництва сміттєпереробних заводів. 

На користь кандидата у місцевих ЗМІ розміщували іміджеві матеріали, зокрема про факт висування Олександра Ломака кандидатом у 206 окрузі від політичної партії «УДАР». В агітаційній діяльності кандидат активно використовував соціальні мережі. Протягом січня 2022 року з його сторінки у Facebook рекламувалися три публікації, пов’язані з участю у проміжних виборах народного депутата України у виборчому окрузі №206 27 березня 2022 року. У лютому 21 унікальний допис зі сторінки кандидата був оплачений як реклама. 

Довіреною особою кандидата Ломако був Микола Силенко, який до 1 лютого 2022 року виконував обов’язки голови Чернігівської районної ради. На території Чернігова працював виборчий штаб кандидата, який за сумісництвом був приймальнею депутатів міської ради від партії «Рідний дім».

Олександр Демиденко

Олександр Демиденко — депутат Чернігівської обласної ради від політичної партії «Наш край», але подав документи на реєстрацію як самовисуванець.

Кандидат проводив дочасну кампанію у січні та не поспішав реєструватися в ЦВК після початку виборчого процесу. Перший місяць офіційного етапу виборів Олександр Демиденко провів як потенційний кандидат. Його кампанія у лютому характеризувалася активним використанням зовнішніх носіїв та зустрічами з жителями громад. Кандидат проводив зустрічі у Вербовці, Добрянці, Олешні, Нових Яриловичах, Іванівці, із жителями Любецької, Гончарівської, Михайло-Коцюбинської громад, взяв участь відзначенні річниці виведення військ з Афганістану .

Зовнішня реклама була виконана у партійному стилі з написами «Олександр Демиденко. Людина справи». Активно використовував рекламу у соціальних мережах. Сторінка кандидата у мережі Facebook створена у січні 2022 року. Протягом січня-лютого з цієї сторінки рекламували звіт Олександра Демиденка як депутата Чернігівської обласної ради, петицію до Президента України щодо встановлення фіксованого розміру тарифів, рекламували також саму сторінку. В Чернігові працював штаб партії «Наш край», який у лютому займався пошуком кандидатур до складу дільничних виборчих комісій, а також роботою з агітаторами.

Дмитро Нікітін

Дмитро Нікітін висунувся від політичної партії ВО «Батьківщина». У січні 2022 року керівництво партії призначило його кризовим менеджером у чернігівський осередок. Кандидат активно проводив дочасну кампанію та не встиг набути статусу суб’єкта виборчого процесу.

У лютому на користь кандидата активно розміщували зовнішню політичну рекламу. Білборди та сітілайти містили інформацію «Створимо разом сильну державу. Дмитро Нікітін. Батьківщина. Надійна команда». В публічній діяльності кандидата брав участь народний депутат Валерій Дубіль (ВО «Батьківщина»). Однопартійці відвідали Чернігівську міську лікарню №4 та дитячо-юнацьку школу олімпійського резерву з футболу. В електронних ЗМІ розміщували іміджеві публікації про потенційного кандидата: «Дмитро Нікітін підтримав акції ФОПів проти касових апаратів», «Дмитро Нікітін окреслив план, як повернути заробітчан на батьківщину», «Дмитро Нікітін — кандидат в народні депутати по 206 округу від “Батьківщини”».

Багато інформації про кандидата поширювали на сторінках його колег по партії та партійній сторінці. 27 січня 2022 року він створив свою сторінку у мережі Facebook. Протягом лютого 2022 року з цієї сторінки рекламували переважно публікації з зображенням кандидата та різними гаслами, зокрема про підтримку потенційним кандидатом ФОПів у їхніх протестних акціях та необхідність повернення заробітчан в Україну.

Олег Робейко

Олег Робейко — представник партії «Народовладдя», яка ще у грудні 2021 року оголосила про намір брати участь у виборах на Чернігівщині. Частину передвиборчої кампанії він провів у статусі потенційного кандидата, офіційно зареєструвавшись 15 лютого. 

Вулична агітація з розповсюдженням друкованої продукції була однією з основних форм публічної активності кандидата. У лютому на його підтримку приїжджав народний депутат VIII скликання Юрій Левченко. Голова партії «Народовладдя» агітував за Олега Робейка із партійного намету на вулицях Чернігова. Потенційний кандидат виступив на мітингу підприємців проти податкової та фіскальної політики українського уряду біля Чернігівської ОДА.

У соціальній мережі Facebook на користь кандидата розміщували рекламні дописи зі сторінки партії «Народовладдя» та лідера політичної сили Юрія Левченка. У лютому агітацію за кандидата Олега Робейка проводив кандидат у народні по 184-му виборчому округу на проміжних виборах народних депутатів 31 жовтня 2021 року Ігор Токовенко («Народовладдя»). 

Олександр Гашпар

Олександр Гашпар балотувався шляхом самовисування. Він одним із перших подав документи на реєстрацію. Кандидат є громадським активістом, зокрема, він проводить власні розслідування можливих зловживань місцевих чиновників.

Кандидат не використовував усі форми передвиборчої агітації. Його кампанія була зосереджена у соціальних мережах. 1 лютого на своїй сторінці у Facebook він заявив про готовність балотуватися, запропонувавши свою передвиборчу програму з банківськими реквізити для збору коштів на заставу для реєстрації. Олександр Гашпар створив свою сторінку у мережі Facebook 6 лютого 2022 року. На ній він рекламував передвиборчу програму та інформацію, що проміжні вибори стануть останніми для балотування шляхом самовисування. У лютому кандидат у судовому порядку оскаржував реєстрацію опонента від партії «УДАР» Олександра Ломака.

Оскарження реєстрації кандидата Олександра Ломаки

15 лютого Шостий апеляційний адміністративний суд розглянув позов Олександра Гашпара до Центральної виборчої комісії. Олександр Гашпар оскаржував постанову ЦВК щодо реєстрації висуванця політичної партії «УДАР» Олександра Ломаки. Основним обгрунтуванням було порушення передбаченого статутом партії порядку висування Олександра Ломаки. Олександр Гашпар наголошував, що на з’їзді партії «УДАР» кандидатуру Олександра Ломаки не підтримали одноголосно — на відеозаписі видно, що проголосували лише три делегати.

Суд відмовив у задоволенні позовних вимог, вказавши, що ЦВК реєструє кандидата за умови подання визначеного законом переліку документів, але не зобов’язана перевіряти рішення з’їзду про висування на відповідність положенням її статуту. Суд зауважив, що до ЦВК не надходило рішення суду про скасування рішення XXV З’їзду політичної партії «УДАР Віталія Кличка» від 4 лютого 2022 року, що могло б бути однією з таких підстав.

Крім того, у позові йшлося, що Олександр Ломако подав автобіографію та декларацію особи з недостовірними даними. Втім, суд також прийшов до висновку, що зазначені факти не є підставами для скасування реєстрації, адже кандидат виправив недостовірні відомості шляхом подання відповідних уточнень та виправлених документів. 

Олександр Тарнавський

Олександр Тарнавський — керівник чернігівського осередку партії «Національний Корпус». Про намір балотуватися він оголосив ще у грудні 2021 року. Виборчу кампанію у лютому політик проводив як потенційний кандидат, але документів для реєстрації на момент завершення виборчого процесу так і не подав.

У лютому кандидат не проводив інтенсивної агітації Він брав участь у поодиноких заходах, а його дописи у мережі Facebook стосувалися загальних питань. Олександр Тарнавський відвідав відкриття фотовиставки, присвяченої Павлопіль-Широкинської наступальній операції, та відкритий вишкіл із підготовки до цивільної оборони.

Діяльність органів адміністрування виборів

Центральна виборча комісія

Основний організаційний супровід виборчого процесу проміжних виборів здійснювала Центральна виборча комісія. Вищий орган адміністрування виборів у перший місяць виборчого процесу виконав повний комплекс процедур для належної організації процесу обрання народного депутата. Усі виборчі процедури відповідали порядку та особливостям, визначених для проміжних виборів.

У фінансовому забезпеченні ЦВК затвердила обсяг коштів із державного бюджету, необхідних для організації виборів, — 14,5 мільйонів гривень. Із них комісія передбачила на свої видатки 1,2 млн, зокрема на виготовлення виборчих бюлетенів, оплату послуг ЗМІ та зв’язку. Більшість коштів (13,3 млн грн) скерували на функціонування окружної та дільничних виборчих комісій. На основі запланованих коштів 9 лютого окружна виборча комісія затвердила єдиний кошторис власних видатків.

В організаційному напрямку Центральна виборча комісія, відповідно до календарного плану, забезпечила реєстрацію кандидатів та їхніх довірених осіб, утворила шляхом жеребкування склад ОВК, затверджувала їх рішення. ЦВК розглянула клопотання та надала дозвіл 13 громадським організаціям на офіційне спостереження за проміжними виборами. Також комісія затвердила заходи щодо забезпечення безпеки функціонування інформаційно-аналітичної системи «Вибори народних депутатів України», за якими окружна комісія мала створити робочу групу, куди повинні були увійти представники правоохоронних органів. Основними напрямками діяльності робочої групи мали стати перевірка відповідності стану захищеності системи з подальшим складанням Протоколу здійсненого аналізу та забезпечення безпосередньої безпеки елементів ІАС «Вибори».

Що стосується інформаційного забезпечення, то для однакового застосування виборчого законодавства усіма учасниками виборів ЦВК опублікувала низку роз’яснень та інших нормативно-правових актів. На офіційному сайті комісія розмістила збірник актів ЦВК, чинних для організації й проведення проміжних виборів, нормативно-правові акти з питань фінансового і матеріально-технічного забезпечення та навчальний посібник для членів ОВК та ДВК. У питанні підзвітності коштів виборчих фондів ЦВК приділила чимало уваги методичному забезпеченню. Комісія оприлюднила роз’яснення щодо порядку відкриття рахунку виборчого фонду та його формування. Окремо ЦВК виділила місце для інформування ОВК щодо контролю за надходженням, обліком і використанням коштів виборчих фондів включно з постановами про порядок контролю та формами фінансових звітів. Для забезпечення достовірності відомостей про кандидатів у депутати ЦВК передбачила можливість внесення відповідних змін до постанов комісії за зверненням суб’єктів виборчого процесу. Комісія врахувала, що відомості про кандидатів у депутати є важливою складовою інформації, на підставі якої виборці формують свою волю, тому уточнення відомостей про кандидатів можна було подати до 1 березня включно.

Окружна виборча комісія

Склад окружної виборчої комісії було сформовано 4 лютого, а перше засідання вона провела 6 лютого. У перший місяць виборчого процесу окружна комісія набула статусу юридичної особи, розподілила обов’язки своїх членів, прийняла фінансовий кошторис, залучила інших спеціалістів до роботи, реєструвала офіційних спостерігачів. Спостерігачі ОПОРИ відзначають, що комісія дотримувалась усіх визначених законодавством процедур.

ОВК встигла провести три засідання. На них велися протоколи, рішення оформлювали у формі постанов та оприлюднювали на дошці оголошень. Приймаючи рішення, комісія керувалася нормами закону та нормативно-правовими актами. ОВК проводила свою діяльність відкрито, на засідання без перешкод допускали журналістів та спостерігачів.

З початку роботи ОВК відбулося п’ять замін у її складі одночасно від таких суб’єктів подання: «Сила права», ВО «Факел», «Українська стратегія Гройсмана», «Партія Зелених України», «Радикальна партія Олега Ляшка». Рівень досвідченості членів комісії на момент формування її складу становив понад 70%. Після проведених замін кількість членів комісії з досвідом роботи скоротилася до 60% — 11 членів ОВК. На рівень організації ОВК це не мало негативного впливу, проте ймовірність проведення таких замін для реалізації виборчих інтересів одного кандидата викликала занепокоєння. Станом на кінець лютого можна було констатувати, що ОВК виконувала свою роботу як незалежний орган адміністрування виборів та не проявляла надмірної політизованості. 

Порушення виборчого законодавства та демократичних стандартів

Ознаки зловживання виборчим правом: технологія «двійників»

Центральна виборча комісія 15 лютого зареєструвала кандидатом у 206 виборчому окрузі Володимира Атрощенка, чиє прізвище співзвучне з прізвищем чернігівського міського голови Владислава Атрошенка та його заступника Олександра Атрощенка. Кандидат Володимир Атрощенко балотувався шляхом самовисування, проживав у Харківській області та, за оцінками спостерігачів ОПОРИ, не проводив помітної передвиборчої активності в окрузі. Своєю чергою, посадові особи Чернігівської міської ради мали електоральну впізнаваність, отримавши на місцевих виборах 2020 року великий рівень підтримки — за Владислава Атрошенка проголосували 62 тисячі виборців, а Олександр Атрощенко отримав 11 тисяч голосів на виборах до обласної ради. Кандидування Володимира Атрощенка потенційно могло знизити рівень підтримки висуванця партії «УДАР» Олександра Ломаки, якого публічно підтримували представники органів місцевого самоврядування на території 206 округу, зокрема і міський голова Чернігова Владислав Атрошенко.

За таких обставин формальні порушення закону були відсутні, адже виборче законодавство не встановлює обмежень для реєстрації кандидатів на основі прізвищ та імен. Однак у разі виявлення та доведення факту реєстрації кандидата з метою виборчих зловживань цей факт міг мати ознаки кримінальних правопорушень та становити склад злочинів частин 2, 4 статті 160 КК (неправомірна вигода за безпосередню реалізацію виборчого права) або частин 1, 3 статті 157 КК (перешкоджання здійснення виборчого права шляхом обману). Реєстрація осіб із однаковими або співзвучними прізвищами є ефективною технологією для зменшення рівня підтримки окремих кандидатів, зокрема під час проведення виборів за мажоритарною системою. Технологія була використана на проміжних виборах народних депутатів у 2020 році в ОВО №208 (Чернігівська область) та у 2021 році в ОВО №87 (Івано-Франківська область), №184 (Херсонська область), №197 (Черкаська область). У 208 окрузі кандидати з прізвищем Гунько отримали 4,22% підтримки, у 87 окрузі два кандидати з прізвищем Шевченко сукупно отримали 1% голосів, у 184 окрузі кандидат із прізвищем Лагута отримав 1,38% голосів, у 197 окрузі 1,66% голосів отримали кандидати з прізвищем Голуб.

Округ

Активний кандидат

Кандидати з однаковими прізвищами

Кількість голосів за «кандидатів-двійників»

208

Анатолій Гунько («Слуга народу»)

Анатолій Гунько (самовисування),

Ігор Гунько (самовисування)

2633 (4,22%)

87

Олександр Шевченко («За майбутнє»)

Олександр Шевченко (самовисування), 

Олександр Шевченко (самовисування)

473 (1%)

184

Геннадій Лагута («Нам тут жити»)

Геннадій Лагута (самовисування)

460 (1,38%)

197

Владислав Голуб (самовисування)

Владислав Голуб (самовисування), 

Вячеслав Голуб (самовисування)

551 (1,66%)

Водночас у 2021 році на Черкащині поліція забезпечила важливий прецедент протидії цій технології. На проміжних виборах народних депутатів 31 жовтня в ОВО №197 поліція відкрила кримінальне провадження проти Шевченка Віктора Олександровича, який намагався змінити ім’я та прізвище на Віталія Войцехівського та зареєструватися кандидатом з метою розсіювання підтримки Віталія Войцехівського (зареєстрованого кандидата в окрузі №197 від політичної партії «Слуга народу»). Правоохоронні органи встановили осіб, причетних до організації виборчої технології, та повідомили їм про підозру у перешкоджанні вільному здійсненню виборцем свого виборчого права та перешкоджанні діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 157 КК України). Також відомо, що 12 січня 2022 року Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області продовжив строки досудового розслідування до п’яти місяців (до 13.03.2022) у цьому кримінальному провадженні. Попри складність кримінального провадження, правоохоронні органи можуть випрацювати практику розслідування відповідних зловживань та попередити застосування такої технології у майбутньому.

Діяльність благодійних фондів

На етапі дочасної кампанії спостерігачі ОПОРИ фіксували активізацію роботи двох благодійних фондів — БФ «Наш край», який пов’язують із однойменною політичною партією, та «Поліський оберіг», засновником якого є чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. Благодійний фонд «Наш край» поширював серед виборців округу продуктові пакети з маркуванням політичної партії. Заяви на отримання благодійної допомоги, а також анкети з запитаннями про адресу виборчої дільниці та досвід участі у виборчих кампаніях від благодійного фонду Сергія Шахова почали розповсюджувати у Чернігові та Чернігівському районі ще в листопаді 2021 року. Саме тому реєстрація Олександра Демиденка як самовисуванця мала свої ризики. Діяльність фонду могла активізуватися з новою інтенсивністю, але відсутність партії «Наш край» серед суб’єктів виборчого процесу могла дати можливість здійснювати благодійність без юридичних наслідків.

Благодійний фонд «Поліський оберіг» вже використовували з виборчою метою на проміжних виборах народних депутатів 2016 року. Тоді у травні тодішній потенційний кандидат Максим Микитась очолив фонд за погодженням із засновником організації, чернігівським міським головою Владиславом Атрошенком. «Поліський оберіг» активно включився у виборчу кампанію та став домінантним у кампанії Микитася. За ініціативи Максима Микитася та фонду «Поліський оберіг» у селах Чернігівського та Ріпкинського районів проводили громадські слухання, за результатом яких фонд реалізовував зібрані пропозиції від мешканців та місцевої влади для розв’язання різноманітних питань шляхом здійснення благодійності. 

23 грудня 2021 року благодійний фонд «Поліський оберіг» відсвяткував своє десятиріччя. Напередодні «чергових» проміжних виборів у 206 окрузі Владислав Атрошенко представив нового координатора фонду, секретаря Чернігівської міської ради Олександра Ломака. Потенційний кандидат анонсував розширення географії соціальних проєктів фонду та долучення до роботи координаторів у громадах області. Місцевими координаторами мали стали представники та голови громад винятково 206 виборчого округу. Офіційна директорка фонду — Регіна Гусак, директорка комунального закладу «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр №2».

«Поліський оберіг» активізував свою роботу на Чернігівщині і вже відзначився програмою «Рука допомоги», яку ініціював Олександр Ломако. В її межах багатодітним родинам, літнім людям та особам з інвалідністю передавали гуманітарну допомогу, дитячі садочки та школи отримали меблі, іграшки, канцелярські товари, у громадах проводили безкоштовні медичні обстеження. Також у грудні 2021 року до громад Чернігівського району завозили вживаний одяг, який всі охочі могли взяти в брендованих пакетах фонду «Поліський оберіг», а також брошури з діяльністю організації.

На етапі дочасної кампанії у публічному просторі спостерігачі ОПОРИ фіксували інформацію про проведення соціальної медичної акції «Здоров’я земляків важливе» від фонду «Поліський оберіг» з автобусом, на якому містилося зображення, прізвище, ім’я Олександра Ломаки та написи «В рамках соціальної програми «Рука допомоги». Команда Владислава Атрошенка. Медична акція». А вже під час офіційної частини виборчої кампанії, 18 лютого, спостерігачі ОПОРИ зафіксували в селі Трисвятська Слобода Киїнської сільської ради автобус із написом «Будьте здорові. Медична акція» В рамках соціальної програми «Рука допомоги» Команда Владислава Атрошенка», але без прізвища та фотографії кандидата Олександра Ломаки. Спостерігачі ОПОРИ виявили, що в автобусі надають безкоштовні медичні послуги людям, які записалися заздалегідь. Однак дізнатися, чи проводять агітацію в автобусі та яким чином можна записатися на безкоштовний медичний огляд, не вдалося. Варто зазначити, що ОПОРА фіксувала подібну акцію і в селі Киїнка.

У цьому випадку порушення виборчого законодавства не було через відсутність агітації під час надання безкоштовних послуг. Згідно з виборчим законодавством, підкупом виборців вважається неправомірна вигода, яка супроводжується передвиборчою агітацією або згадкою імені кандидата. Відповідно, матеріальне стимулювання виборців відбувалося через виборчу технологію, яке призводила до недотримання рівності умов участі у виборах та непрозорості фінансування виборчої кампанії. Місцеві мешканці на асоціативному рівні пов’язували цю послугу з іменем кандидата Олександра Ломаки, що вони підтверджували у коментарях ОПОРІ.

Порушення принципу політичної нейтральності ОМС

Рівність прав суб’єктів виборчого процесу закріплено у виборчому законодавстві та забезпечується рівним і неупередженим ставленням органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб. Натомість спостерігачі ОПОРИ зафіксували низку ознак зловживання адміністративним ресурсом. Багато посадовців ОМС, територіально розташованих на території ОВО №206, у різні способи публічно підтримали кандидата в депутати Олександра Ломака («УДАР»).

Про висування кандидата від партії «Рідний дім» лідер партії, міський голова Чернігова Владислав Атрошенко заявив у стінах міської ради під час засідання 19 жовтня 2021 року. Вже 25 січня 2022 року на Форумі за нові можливості Чернігівщини, що відбувся у залі обласного музично-драматичного театру, представники органів місцевого самоврядування спільно висунули кандидатом у депутати Олександра Ломака. Згодом Владислав Атрошенко виступив із публічною підтримкою кандидата Олександра Ломака на з’їзді політичної партії «УДАР», де відбулося офіційне висування кандидата. Свою підтримку кандидату очільник міста також висловлював на своїй сторінці у Facebook.

Прізвище Атрошенка та інших посадовців використовували і в друкованих агітаційних матеріалах Олександра Ломака. Матеріали передвиборної агітації були виконані в червоно-білих кольорах партії «УДАР Віталія Кличка», містили логотип цієї політичної сили, прізвище та ім’я кандидата Олександра Ломака, напис «Наш кандидат у народні депутати» та згадку громад Чернігівщини, а також імені та прізвища Владислава Атрошенка. Крім того, агітатори в окрузі розповсюджували газети, де були зображені очільники громад, із їхніми коментарями агітаційного характеру. У такий спосіб публічну підтримку кандидата задекларували киїнський сільський голова Андрій Головач («Рідний дім»); михайло-коцюбинська селищна голова Ніна Ворох («Рідний дім»); ріпкинський селищний голова Сергій Гарус («Рідний дім»); новобілоуський сільський голова Дмитро Федоров («Рідний дім»); добрянська селищна голова Світлана Бицько («Рідний дім»).

Також, як уже йшлося вище, на святкуванні річниці Благодійного фонду «Поліський оберіг» було представлено нових координаторів проєктів у частині громад Чернігівщини. Це Сергій Гарус, ріпкинський селищний голова; Світлана Бицько, добрянська селищна голова; Валерій Костильов, любецький селищний голова; Володимир Шелупець, киселівський селищний голова; Дмитро Федоров, новобілоуський селищний голова; Олена Швидка, іванівська селищна голова; Ксенія Ячна, керуюча справами виконкому Седнівської селищної ради, Катерина Феделеш, голова фракції партії «Рідний дім» у Михайло-Коцюбинській селищній раді, Олександр Орловський, депутат Чернігівської районної ради від Олишівської громади; Валентина Ворох, заступниця керівника фракції партії «Рідний дім» у Гончарівській селищній раді.

Громадянська мережа ОПОРА звернулась із запитом до очільників громад, де попросила пояснити роль посадових осіб у роботі фонду на місцях. Напередодні введення надзвичайного стану та завершення виборчого процесу ОПОРА отримала відповідь від Ріпкинської селищної ради про те, що подана у ЗМІ інформація щодо здійснення повноважень координатора благодійного фонду селищним головою Сергієм Гарусом подана некоректно та не відповідає дійсності. Ймовірні факти участі голів громад у діяльності фонду, який пов’язаний з агітаційною діяльністю одного з кандидатів, несли у собі великі ризики для конкурентності виборчої кампанії. Однак повне вивчення ситуації потребувало більше часу, і завершення підготовки виборів не дало змоги додатково вивчити обставини ймовірного використання адміністративного ресурсу. 

Інші порушення у веденні агітації

Протягом лютого спостерігачі ОПОРИ фіксували порушення виборчого законодавства, які були системними та стосувалися розповсюдження агітаційної продукції без необхідних даних або без дотримання порядку розміщення такої агітації. Основними суб’єктами правопорушень були кандидати Олег Робейко («Народовладдя») та Олександр Ломако («УДАР»). Так, 17 лютого спостерігачі ОПОРИ зверталися до поліції щодо розміщення агітації Олега Робейка без вихідних даних і в місцях, які не передбачені законом — на стовпах електроопор, дверях підїздів і парканах, що могло порушувати правила благоустрою міста Чернігова. Відповідно до виборчого законодавства, друкована агітаційна продукція кандидата повинна містити дані про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж та інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Також спостерігачі ОПОРИ зверталися до поліції щодо розміщення агітації без необхідних вихідних даних на користь кандидата Олександра Ломаки. Крім того, матеріал про висування Олександра Ломаки головами громад Чернігівщини опублікували на першій шпальті газети «Деснянська правда». Матеріал вийшов із заголовком «Владислав Атрошенко і голови громад висунули єдиного кандидата в народні депутати по 206-му виборчому округу — Олександра Ломако». Вже після реєстрації Олександра Ломаки, 11 лютого, представники Громадянської мережі ОПОРА зафіксували в Чернігові сітілайт із зображенням першої шпальти цього випуску газети «Деснянська правда». Однак, відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України», забороняється розміщення політичної реклами в одному блоці з комерційною чи соціальною рекламою та використання у комерційній та соціальній рекламі прізвищ чи портретів кандидатів у депутати. Спостерігачі ОПОРИ звернулися до поліції щодо ознак порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборчої агітації.