15 березня 2020 року відбудеться голосування на проміжних виборах народного депутата України у ОВО №179 (центр округу – місто Красноград Харківської області). Проміжні вибори в одномандатному окрузі проводяться у зв’язку із призначенням головою Харківської облдержадміністрації Олексія Кучера, якого було обрано депутатом на позачергових виборах Верховної Ради України у липні 2019 року. До складу округу входять населені пункти міста Лозова, Лозівського, Зачепилівського, Кегичівського, Красноградського, Сахновщинського районів Харківської області. Голосування буде забезпечено на 189 виборчих дільницях округу. 

Проміжні вибори народного депутата України проводяться на основі Закону України “Про вибори народних депутатів України”, який втратив чинність унаслідок ухвалення Виборчого кодексу і застосовується лише на проміжних виборах та заміщення депутатів нинішнього скликання парламенту. 

До виборчого бюлетеня включено 37 кандидатів у народні депутати України, з яких 27 осіб є висуванцями політичних партій, 10 – самовисуванці. Лише одна парламентська політична сила змагатиметься за голоси виборців – “Європейська Солідарність”. Партії “Опозиційна платформа – За життя”, “ВО “Батьківщина”, “Голос” не реєстрували своїх кандидатів на проміжних виборах. Партія “Слуга народу” спочатку висунула кандидаткою Вікторію Алєксєйчук, але пізніше вирішила відмовитись від участі у виборчій кампанії. Публічною підставою для такого рішення став намір політичної сили не перешкоджати виборчій кампанії колишньої голови Харківської облдержадміністрації Юлії Світличної. Від балотування відмовились ще дві особи: Олександр Діденко, самовисуванець, член партії “Опозиційна платформа – За життя” та безпартійний самовисуванець Михайло Соколов. Ще три кандидати були висунуті політичними партіями, але вони не зареєстровані ЦВК у зв’язку із невнесенням грошової застави. 

Передвиборча кампанія супроводжувалась достатньо високою конкуренцією між кандидатами, які були представлені у різних сегментах агітації і мали достатні ресурси для її проведення. З 37 кандидатів масштабні агітаційні кампанії провели Ольга Коваленко (“Жінки за майбутнє”), Микола Музиченко (самовисування), Тетяна Єгорова-Луценко (самовисування), Кирило Оксень (самовисування), Вікторія Пташник (“Європейська Солідарність”), Тетяна Лазуренко (самовисування), Юлія Світлична (самовисування) та Ігор Швайка (ВО “Свобода”). Звертає увагу на себе той факт, що інтенсивну кампанію забезпечив кандидат-самовисуванець Кирило Оксень, який ймовірно так і не відкрив рахунок виборчого фонду. 

Перебіг проміжних виборів народного депутата України знову підкреслив необхідність посилення державного контролю за виборчими фінансами. 

Усі витрати на передвиборну агітацію можуть здійснюватися виключно з рахунків виборчого фонду, при цьому ЦВК оголосила попередження 16 кандидатам за невчасне його відкриття.

Протягом виборчого процесу спостерігачі ОПОРИ не зафіксували фактів підкупу виборців або інших грубих порушень виборчого законодавства. Але, на жаль, були помічені окремі інциденти із ознаками перешкоджання агітаційній активності кандидатів, діяльності офіційних спостерігачів та журналістів. Організація звернула увагу на низьку мотивацію кандидатів офіційно документувати свої публічні заяви про порушення з боку конкурентів, звертатися до суду чи правоохоронних органів. 

Посилення впливу агітації у соціальних мережах загострює необхідність законодавчого врегулювання активності кандидатів в інтернеті, особливо в аспекті попередження її нелегального фінансування. Верховна Рада України відмовилась від вирішення цього завдання під час повторного розгляду Виборчого кодексу і зобов’язана повернутися до комплексного вивчення проблематики.

Процес адміністрування виборів зіштовхнувся з низкою проблем, ключовою з яких стала відмова політичних партій та кандидатів брати повноцінну участь у формуванні виборчих комісій. ЦВК була змушена доформувати ОВК у мінімальному складі самостійно, із відповідною проблемою зіштовхнулася і ОВК під час утворення ДВК. Організаційно складним для ОВК виявилось завдання із проведення тендеру на закупівлю транспортних послуг для ДВК, що може викликати складнощі під час доставки бюлетенів та протоколів. ОПОРА закликає ЦВК, ОВК та місцеві органи влади забезпечити оперативне вирішення можливих проблем у діяльності ДВК. 

Оцінка процесу адміністрування проміжних виборів

Станом на момент оприлюднення звіту ОПОРА в цілому позитивно оцінює діяльність ЦВК з підготовки та проведення голосування. ЦВК докладала належних зусиль для роз’яснення низки важливих виборчих процедур, недостатньо врегульованих Законом України “Про вибори народних депутатів України”. Процес реєстрації кандидатів ЦВК відбувся із дотриманням національного законодавства і мав безконфліктний характер.

Викликом для вищого органу адміністрування виборів стало формування ОВК у зв’язку із самоусуненням політичних партій від подання кандидатур до складу цієї комісії. Таке право мали 5 парламентських політичних партій та 22 партії, які висували виборчий список на позачергових виборах народних депутатів 2019 року. З 27 суб’єктів, наділених правом формувати ОВК, лише 8 подали свої кандидатури до цих комісій (“Слуга народу”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Європейська Солідарність” як парламентські партії, “Слуга народу”, Партія Шарія, “Опозиційна платформа – За життя”, Радикальна партія Олега Ляшка, “Європейська Солідарність” як суб’єкти виборчого процесу 2019 р). Для утворення ОВК у мінімальному складі ЦВК була змушена самостійно знайти 4 члени виборчої комісії.

Особливістю проміжних виборів народних депутатів України є реалізація пілотного проєкту із використання ДВК спеціальної програми для складання протоколів про підрахунок голосів на виборчий дільниці. Із метою перевірки повноти відомостей протоколу та їх правильності ДВК вносить дані до програми, яка була отримана від ОВК заздалегідь. При цьому ЦВК своєю постановою зобов’язала місцеві органи влади забезпечити ДВК необхідною комп’ютерною технікою. ЦВК очікує, що застосування програми дозволить мінімізувати помилки та зменшить кількість протоколів, які повертаються з ОВК до ДВК на уточнення. 

У зв’язку із введенням Кабінетом Міністрів України обмежень на проведення масових заходів за участю 200 та більше осіб, ЦВК прийняла постанову про заходи із запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 у процесі голосування. Комісія рекомендувала ОВК довести до ДВК документи МОЗ України з питань профілактики інфікування коронавірусом. ДВК зобов’язуються використовувати індивідуальні засоби захисту, запобігати значному скупченню людей, рекомендуючи виборцям знаходитись за межами приміщення. При цьому законодавство України не передбачає обмежень для виборчого процесу та проведення голосування в умовах загрози поширення інфекції.

Протягом виборчого процесу спостерігачі ОПОРИ позитивно оцінювали професійний рівень членів ОВК, незважаючи на неодноразові ротації в її складі та конфліктну атмосферу проведення засідань. Ключовим повноваженням ОВК було утворення ДВК в умовах відмови більшості партій та кандидатів подавати свої кандидатури до складу цих комісій. Дане повноваження ОВК виконала на належному рівні. Натомість спостерігачі ОПОРИ відзначили окремі проблеми у діяльності ОВК із організації і проведення виборів.

З 12 по 13 березня 2019 р. ОВК забезпечувала передачу виборчих бюлетенів ДВК. Від імені ДВК бюлетені приймають не менше трьох її членів, а сама передача відбувається на засіданні ОВК. У ОВО №179 голова ОВК вирішив проводити виїзні засідання із передачі бюлетенів у населених пунктах округу. Ця процедура передбачена постановою ЦВК і була обґрунтована необхідністю скорочення витрат на транспортування виборчої документації та полегшення роботи ДВК. За інформацією спостерігачів ОПОРИ, рішення комісії видавати ДВК виборчі бюлетені на виїзному засіданні було пов’язано із відсутністю достатніх коштів на транспортні витрати ДВК. Члени ОВК також висловлювати занепокоєння наявністю фінансових ресурсів лише для однієї поїздки членів ДВК на засідання ОВК. При цьому в ДВК може виникнути необхідність неодноразово прибути на засідання комісії вищого рівня із уточненим протоколом про підрахунок голосів виборців. Недостатність фінансових ресурсів у кошторисі виборчої комісії була пов’язана із тим, що нею не було вчасно проведено тендер на закупівлю послуг відповідно до Закону України “Про публічні закупівлі”. Кошторис комісії передбачає витрати на транспорт ДВК у сумі, яка дозволяє не проводити тендер. ОВК висловлює сподівання на сприяння місцевих органів у разі виникнення необхідності у забезпеченні ДВК транспортом для доставки уточнених протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці. Проблеми із закупівлями виборчих комісій засвідчують необхідність удосконалення відповідних процедур та строків із дотриманням засад їхньої прозорості, підзвітності та некорупційності. 

ОВК не вдалося забезпечити повне виконання вимог законодавства щодо оприлюднення передвиборних програм кандидатів у народні депутати України у регіональних засобах масової інформації. Закон України “Про вибори народних депутатів України” передбачає право кожного кандидата за рахунок коштів Державного бюджету України опублікувати в одному з місцевих друкованих засобів масової інформації державної чи комунальної форм власності свою передвиборну програму обсягом не більше 3 900 друкованих знаків. За результатами надходження скарги від довіреної особи одного з кандидатів ОВК стало відомо, що місцеве ЗМІ не надрукувало передвиборні програми Вікторії Пташник, Юлії Світличної та Ігоря Швайки, натомість програми Валерія Бебика та Ігоря Федоренка були надруковані двічі. ОВК прийняла рішення про необхідність виконання вимоги законодавства щодо передвиборної програми трьох кандидатів, але вона виконана з порушенням встановлених строків (пізніше ніж за 8 днів до дня голосування). Таким чином, виборці мали менше часу для ознайомлення із невчасно оприлюдненими в місцевому ЗМІ передвиборними програмами. Станом на ранок 12 березня газети із передвиборчими програмами кандидатів були  передруковані.

Можливість проголосувати для виборців буде забезпечувати 189 ДВК, усі з яких були утворені ОВК у мінімальному складі. Лише 3 з 5 парламентських партій скористалися правом подати кандидатури до складу ДВК (“Слуга народу”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Європейська Солідарність”). Натомість лише 5 кандидатів у народні депутати України вносили пропозиції до складу цих комісій (Вікторія Алєксєйчук, Тетяна Єгорова-Луценко, Вікторія Пташник, Юлія Світлична, Ігор Швайка). Таким чином, лише 8 суб’єктів брали участь у формуванні ДВК, при цьому навіть на малій дільниці мінімальний склад таких комісій становить 10 осіб. ОВК самостійно вирішувала кадрову проблему для законного утворення ДВК, включаючи до їхнього складу осіб за поданням голови комісії. ОПОРА зазначає, що відмова значної частини партій та кандидатів від участі у формуванні ДВК створює проблеми для виборчого процесу. З одного боку, виконання ДВК своїх повноважень у мінімальному складі може призвести до організаційних складнощів у день голосування. З іншого, кандидати, які самі відмовились від участі у формуванні ДВК, можуть звинувачувати членів таких комісій у політично вмотивованих діях. 

Станом на момент оприлюднення цього звіту спостерігачі ОПОРИ не мають інформації про ризики зриву роботи ДВК чи масові порушення в їхній діяльності. Члени комісій цього рівня висловлювали занепокоєння спостерігачам про можливість проблеми із забезпеченням транспортом ДВК у зв’язку із обмеженістю фінансових ресурсів ОВК. На жаль, одна з ДВК округу незаконно перешкоджала діяльності офіційного спостерігача ОПОРИ. 12 березня 2020 року в селищі міського типу Кегичівка на дільниці № 630503 виборча комісія не пустила спостерігача від Громадянської мережі ОПОРА на засідання, мотивуючи свої дії тим, що спостерігач прийшов пізно. Позиція ДВК базувалась на незаконному твердженні про неможливість допуску спостерігача на засідання комісії після його початку. Не було забезпечено допуск на засідання комісії і голови ОВК, який також прибув на її засідання. Спостерігачі організації звернулися до ОВК із правовою вимогою вжити заходів реагування на протиправні дії членів ДВК. За інформацією ОПОРИ, ОВК планує розглянути питання про дострокове припинення повноважень даної ДВК чи її окремих членів.

Проміжні вибори народних депутатів України вчергове продемонстрували необхідність посилення законодавчих та практичних гарантій стабільного функціонування виборчих комісій. Доцільно запровадити систему навчання потенційних членів комісій у міжвиборчий період та стимулювати партії системно займатися підбором своїх представників у ОВК і ДВК. Парламент України повинен продовжити обговорення ініціатив із професіоналізації членів виборчих комісій із метою формування збалансованого підходу до вирішення цієї проблеми. Зокрема, позитивні та негативні сторони ініціативи ЦВК щодо участі її регіональних чи територіальних підрозділів у номінуванні окремих кандидатур до складу ОВК і ДВК заслуговують усебічного обговорення.

Активність кандидатів та специфіка виборчої кампанії

Станом на момент оприлюднення даного звіту найбільш активні передвиборчі кампанії проводили 7 з 37 кандидатів у народні депутати України. До переліку активних кандидатів входять Микола Музиченко (самовисування), Тетяна Єгорова-Луценко (самовисування), Кирило Оксень (самовисування), Вікторія Пташник (“Європейська Солідарність”), Тетяна Лазуренко (самовисування), Юлія Світлична (самовисування) та Ігор Швайка (ВО “Свобода”). Ще два кандидати – Дмитро Авакін (самовисування),  Ольга Коваленко (“Жінки за майбутнє”) – масово розповсюджували матеріали передвиборної агітації в окрузі.

Спостерігачі ОПОРИ відзначають передвиборчу кампанію як достатньо інтенсивну, незважаючи на рішення кандидатки від найбільшої парламентської партії “Слуга народу” Вікторії Алєксєйчук відмовитись від балотування. Ця обставина могла вплинути на інтенсивність передвиборчої кампанії, але немає підстав говорити про її неконкурентність. 

ОПОРА оцінила представленість кандидатів у різних сегментах передвиборної агітації. За даними організації, найбільшу кількість зовнішньої політичної реклами розмістила кандидатка Юлія Світлична. Вікторія Пташник (“Європейська Солідарність”) найактивніше серед кандидатів розповсюджувала в окрузі друковані матеріали передвиборної агітації і розміщувала політичну рекламу на радіостанціях регіону. Юлія Світлична, за оцінками спостерігачів, була лідером за обсягами політичної реклами на телеканалах, в інтернет, друкованих ЗМІ округу й області. Варто зазначити, що прихована політична реклама чи “джинса” масово не розміщувались у друкованих засобах масової інформації. Виявлені у друкованих ЗМІ матеріали із ознаками прихованої агітації найчастіше висвітлювали діяльність Юлії Світличної. 

Найбільшу кількість безпосередніх зустрічей із виборцями, за орієнтовними оцінками ОПОРИ, у звітний період провели Юлія Світлична (самовисування), Вікторія Пташник (“Європейська Солідарність”), Тетяна Єгорова-Луценко (самовисування) та Ігор Швайка (ВО “Свобода”).

Як і в попередньому звіті, ОПОРА відзначає вагому роль передвиборної агітації кандидатів у народні депутати України в соціальних мережах. До прикладу, у період з 02 до 08 березня 2020 року найбільшими рекламодавцями у Facebook були кандидатки Вікторія Пташник (“Європейська Солідарність”) та Юлія Світлична (самовисування). Із аналізом даних Відкритої бібліотеки політичної реклами Facebook, який підготувала ОПОРА, можна ознайомитись за посиланням: https://bit.ly/38HSroV . Кандидати в народні депутати України достатньо активно використовують також інші соціальні мережі та локальні групи в них із метою інформування виборців округу про свої передвиборчі програми та політичні позиції. 

Постійне зростання ролі соціальних мереж та Інтернет-ресурсів під час виборів засвідчує необхідність законодавчого врегулювання активності кандидатів і партій у цьому сегменті агітації. Під час повторного розгляду Виборчого кодексу парламент комплексно не опрацьовував проблематику, а тому ОПОРА закликає народних депутатів України повернутися до діалогу щодо законодавчого врегулювання агітації в Інтернеті та за допомогою соціальних мереж. Особливу увагу необхідно приділити питанню підзвітності витрат на проведення такої агітації. У цьому контексті ОПОРА вітає проведення ЦВК обговорення з керівником Facebook з питань публічної політики в регіоні Європи, Близького Сходу і Африки Анікою Гайзель особливостей політичної реклами в мережі, її фінансування, способів боротьби з недостовірною інформацією. Діалог з транснаціональними платформами є важливою частинною заходів із забезпечення прозорості та підзвітності політичної реклами у соціальних мережах. 

Порушення законодавства та стандартів демократичних виборів

Позитивною характеристикою виборчого процесу є відсутність переконливих фактів підкупу виборців чи використання кандидатами інших форм матеріального стимулювання громадян. Незважаючи на достатньо конфліктну взаємодію між низкою конкурентів, кандидати утримались від застосування технологій підкупу. Саме ці технології найбільш негативно впливають на стан дотримання вільного волевиявлення громадян.

У звітний період спостерігачі ОПОРИ неодноразово фіксували випадки розміщення або розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних. Ці інциденти стосувалися передвиборчої кампанії самовисуванця Кирила Оксеня, якому ЦВК 12 березня оголосила попередження за порушення строків відкриття рахунків виборчих фондів. Цей кандидат де-факто належить до найактивніших протягом усього виборчого процесу, але його витрати не були офіційними і не будуть відображені у фінансовій звітності.

Питання прозорості витрат та джерел походження фінансових ресурсів кандидатів залишається ключовим для дотримання стандартів демократичного виборчого процесу. Напередодні завершення етапу проведення передвиборної агітації ЦВК оголосила попередження за порушення термінів відкриття рахунків виборчих фондів 16 кандидатам: Світлані Агеєвій, Ірині Бондар, Олегу Голтвянському, Віталію Горбі, Валентину Захарову, Анні Князевій, Ігорю Леоненку, Ігорю Найді, Дмитру Огурцову, Кирилу Оксеню, Олексію Пристаю, Яні Світличній, Ларисі Сергієнко, Олені Скоморощенко, Галині Харгаліс, Денису Шейбуту. З одного боку, невідкриття рахунків виборчих фондів засвідчує спрямованість окремих кандидатів проводити нелегальну агітацію. З іншого, відсутність виборчого фонду може бути побічним доказом наявності фактору “технічних” кандидатів у виборчому процесі.

Кандидатка в народні депутати України Вікторія Пташник (“Європейська Солідарність”) заявила 10 березня 2020 року про перешкоджання доступу журналістів телеканалу “Прямий” на зустріч виборців з її конкуренткою Юлією Світличною і оприлюднила відео щодо інциденту. Кандидатка Юлія Світлична та її представники назвали інцидент політичною провокацією і заперечили факт перешкоджання діяльності журналістів. Спостерігачі ОПОРИ не були присутні на місці події, натомість Національна поліція України вивчає її обставини.

До спостерігачів ОПОРИ надходила інформація про випадки зловживання адміністративними ресурсами у виборчих інтересах та інші порушення законодавства, яка також оприлюднювалась виборчими конкурентами у ЗМІ та соціальних мережах. Організація закликає всіх кандидатів звертатися до Національної поліції України та публічно надавати достатні докази, які підтверджують порушення з боку конкурентів.

Таким чином, день голосування на проміжних виборах народного депутата України в ОВО №179 наближається в умовах високої конкуренції та за відсутності підтверджених грубих порушень виборчого законодавства. ОПОРА закликає виборчі комісії та правоохоронні органи рішуче реагувати на порушення законодавства у останні дні передвиборчої кампанії. Кандидати в народні депутати України не лише повинні забезпечити взаємний контроль, а й свідомо підходити до документування та підтвердження можливих порушень з боку конкурентів. 

Рекомендації

ЦВК

  • Забезпечити оперативну комунікацію з ОВК та належний контроль за її діяльністю в день голосування, на етапі встановлення підсумків голосування.
  • Детально проінформувати ЗМІ та зацікавлену громадськість про результати пілотного проєкту із застосування ДВК спеціальної програми для перевірки правильності та повноти заповнення протоколу про підрахунок голосів на дільницях.

Верховній Раді України

  • Удосконалити Кодекс про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс України із метою забезпечення невідворотності покарання за виборчі злочини.
  • Забезпечити оперативне вдосконалення Виборчого кодексу з метою належної підготовки до майбутніх місцевих та національних виборів.

Політичним партіям

  • Політичним партіям, особливо тим, які отримують публічне фінансування, слід проявляти більший інтерес до виборчої кампанії, та забезпечити контроль за законністю процедур підрахунку голосів та встановлення результатів голосування.