Голосування на позачергових виборах до Верховної Ради 21 липня 2019 року станом на 16:00 відбувається в цілком демократичний спосіб з дотриманням основних положень законодавства. Спостерігачі ОПОРИ, які проводять спостереження на репрезентативній в межах України кількості виборчих дільниць, сигналізують про відсутність критичних проблем в організації процесу голосування чи серйозних потенційних загроз на цьому етапі виборів.

У розрізі загальної статистики зафіксованих порушень зберігаються тенденції, які проявилися в перші години голосування. Однак кількість зафіксованих правопорушень та зловживань зменшилася. Головною проблемою залишається недотримання членами дільничних виборчих комісій порядку видачі бюлетенів. Випадки видачі бюлетенів без пред’явлення паспорта громадянина України і/або спроби голосування за іншу особу зафіксовані на 4,4% виборчих дільниць у масштабах усієї України. На останніх парламентських виборах в Україні кількість таких процедурних порушень протягом цього ж проміжку часу сягала 6,7%.

Факти розголошення виборцями результатів волевиявлення шляхом демонстрації заповненого бюлетеня були виявлені на 1,5% виборчих дільниць. Цей показник не змінився порівняно з першою половиною дня голосування. Так само малозначущими були епізоди, пов’язані зі спробами виборців сфотографувати заповнений бюлетень (зафіксовано лише на 0,3% дільниць по Україні). Спостерігачі ОПОРИ не повідомляли про будь-які факти одноразового масового вкидання бюлетенів чи прояви дій, спрямованих на фальсифікацію результатів волевиявлення.