У період 9-10 жовтня дев’ять районних у місті Харкові ТВК утворили склад 605 дільничних виборчих комісій. Процес утворення дільничних комісій відбувся без порушень та не потребував процедури жеребкування. В той же час кількості поданих кандидатур до складу ДВК вистачило для формування складу в мінімально необхідному складі. Відсутність нормативних положень у Виборчому кодексі України щодо пропорційного розподілу керівних посад для кожного суб’єкта призвела до нерівномірного представництва кандидатів та партій у керівництві дільничних комісій.

Утворення дільничних комісій є важливим етапом виборчого процесу, адже саме ДВК організовує голосування на виборчій дільниці та здійснює підрахунок голосів. Відповідно до Виборчого кодексу України дільничні комісії утворюють районні у місті Харкові ТВК, яких у громаді налічується дев’ять. До 6 жовтня включно тривав процес внесення кандидатур до складу ДВК, а до 15 жовтня включно дільничні комісії мали бути утворені. Дільничні виборчі комісії малих виборчих дільниць утворюються у кількісному складі 10-14 осіб, середніх – 12-16 осіб та великих – 14-18 осіб.

На позачергових виборах право подання кандидатур мають кандидати на посаду міського голови, місцеві організації партій, які мають фракції у поточному скликанні Верховної Ради та організації політичних партій, які уклали угоди про політичну співпрацю на відповідних місцевих виборах з депутатською групою парламенту. ЦВК у відповіді на запит ОПОРИ повідомила, що на позачергових виборах Харківського міського голови лише депутатська група «За майбутнє» уклала політичну угоду про співпрацю з політичною партією «За майбутнє». Відповідно до виборчого законодавства, місцеві організації партій «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Голос», ВО «Батьківщина», «Європейська Солідарність» мали право на обов’язкове включення двох осіб до кожної дільничної комісії. А місцева організація партії «За майбутнє» та кандидати на посаду міського голови мали право подати по одній особі до складу кожної комісії, проте кандидатури від партії включались в обов’язковому порядку, а від кандидатів – шляхом жеребкування у випадку, якщо був перевищений граничний склад відповідних дільничних комісій.

У період з 9 по 10 жовтня районні у місті Харкові ТВК утворили склад 605 ДВК: 54 малих, 74 середніх та 477 великих. Загалом, до складу комісій увійшло 9700 осіб. Усі ДВК були утворені без процедури жеребкування, адже кількість поданих кандидатур по комісіям не перевищувала максимальні граничні межі. В той же час кількості поданих кандидатур вистачило для формування дільничних комісій у мінімальному складі і процес утворення ДВК не потребував доукомплектування за поданням голів територіальних виборчих комісій. За інформацією від районних у місті ТВК, утворення дільничних комісій відбулось без конфліктів та оскаржень результатів.

Втім, процес внесення кандидатур до складу ДВК в черговий раз показує проблему з одночасним поданням одних і тих самих осіб від різних суб’єктів. Наприклад, до Шевченківської районної у місті Харкові ТВК було подано 30 кандидатур від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя», які зустрічались у поданнях інших суб’єктів. За результатом комунікацій з партією, відповідні кандидатури було відхилено. Законодавство встановлює, що заяви осіб про згоду на участь у роботі виборчої комісії надаються відповідним суб’єктам подання, а не до територіальних виборчих комісій. Тому, ТВК звертається до відповідних суб’єктів подання для уточнення інформації та надання заяви про згоду на участь у роботі ДВК. У випадку з Шевченківською районною у місті ТВК, представники партії «Опозиційна платформа – За життя» не підтверджували згоду поданих осіб та попросили окружну комісію їх відхилити. Проблема з одночасним поданням одних і тих самих осіб від різних суб’єктів може полягати у неправомірному використанні персональних даних та копій паспорта поданих осіб, а імовірна підробка заяв про згоду на участь у роботі комісій матиме ознаки кримінального правопорушення. ОПОРА нагадує, що відповідно до приміток статті 158-3 Кримінального кодексу заяви осіб про згоду на участь у роботі виборчих комісій відносяться до виборчої документації. А відповідно до частини 2 статті 158-3 Кримінального кодексу підробка, незаконне виготовлення, використання або зберігання незаконно виготовленої виборчої документації карається позбавленням волі. 

Активність суб’єктів щодо формування складу ДВК

Правом подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій скористалися дев’ять кандидатів на пост міського голови: Віктор Величков (самовисування), Михайло Добкін (самовисування), Олександр Кондрусик (самовисування), Микола Кукуріка («Партія пенсіонерів України»), Дмитро Маринін (самовисування), Костянтин Немічев (самовисування), Сергій Ряполов (самовисування), Олександр Скорик («Європейська Солідарність») та Ігор Терехов («Блок Кернеса – Успішний Харків»). Проте два кандидати, які подали своїх членів у склад ДВК, знялись з виборчих перегонів – Олександр Кондрусик та Микола Кукуріка. Виборчим кодексом України не передбачено автоматичне припинення повноважень представників кандидатів у дільничних комісіях. Особливістю є неможливість проводити заміни членів комісій від кандидатів, реєстрація яких скасована. Адже кандидати після виходу з виборчих перегонів втрачають статус суб’єктів подання кандидатур до складу ДВК. Проте ситуація не стане ризиком зриву роботи через недоукомплектованість окремих комісій, адже відповідно до виборчого законодавства районна у Харкові ТВК для забезпечення належної підготовки та проведення виборів може збільшити склад ДВК до його максимальної кількості, за поданням голови відповідної комісії на підставі пропозицій членів відповідної ТВК.

Також чотири організації партій, які мають фракції у парламенті, долучились до формування складу ДВК: «Опозиційна платформа – За життя», «Голос», «Європейська Солідарність» та ВО «Батьківщина». Партії мають найбільше представництво в новоутворених дільничних комісіях за рахунок законодавчої можливості подавати по дві кандидатури до складу кожної ДВК. Так, ВО «Батьківщина» делегувала по два представники до кожної комісії і загально має 1210 осіб у складі ДВК. Політична партія «Голос» має 1185 членів комісії, «Європейська Солідарність» – 1156, «Опозиційна платформа – За життя» – 994.

Не скористалась своїм правом на представництво у дільничних комісіях партія «Слуга народу», яка не подала жодної кандидатури. Політична партія «За майбутнє», котра уклала угоду про співпрацю з депутатською групою «За майбутнє» у Верховній Раді, скористалась своїм правом на внесення подань та представлена у більшості дільничних комісій міста (588 ДВК).

Найбільше представництво у складі ДВК Харкова серед кандидатів на пост міського голови мають Ігор Терехов («Блок Кернеса – Успішний Харків»), Михайло Добкін (самовисування), Дмитро Маринін (самовисування) – по одній особі у кожній дільничній комісії. Більше 80% дільничних комісій міста покрили Олександр Кондрусик (самовисування) – 573 ДВК, Сергій Ряполов (самовисування) – 552 ДВК та Олександр Скорик («Європейська Солідарність») – 500 ДВК. Найменше представлені у складі дільничних комісій три кандидати: Микола Кукуріка («Партія пенсіонерів України») – 395 осіб, Віктор Величков (самовисування) – 395 осіб та Костянтин Немічев (самовисування) – 337 осіб.

Виборчий кодекс України не встановлює процедуру пропорційного розподілу керівних посад для суб’єктів подання. Виборче законодавство лише регламентує призначення голови, заступника голови та секретаря дільничної виборчої комісії від різних суб'єктів подання. Практика розподілу керівних посад для суб’єктів подання, яка залежить від кількості включених кандидатур відповідного кандидата або партії відносно загальної кількості членів комісій (застосовується на проміжних виборах народних депутатів в обов’язковому порядку), дозволяє уникнути спекуляцій на тему нерівномірного представництва у керівництві комісій. Спостерігачі ОПОРИ відзначають, що деякі районні у місті ТВК все ж намагались дотриматись пропорційного розподілу. Так, Немишлянська районна у місті Харкові ТВК при призначенні керівного складу керувалась відомостями про досвід поданих осіб, а також намагались розподілити керівні посади рівномірно між всіма суб'єктами виборчого процесу, хоча члени територіальної виборчої комісії знали про відсутність відповідної норми у Законі.

Аналіз зібраної інформації про склад ДВК Харкова вказує на нерівномірний розподіл керівних посад серед суб’єктів подання. З-поміж партій це спостерігається щодо «Опозиційної платформи – За життя», яка маючи 10,2% осіб в ДВК, отримала лише 3,4% керівних посад. Для порівняння, «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина» та «Голос», маючи приблизно по 12% членів комісії, у середньому отримали по 16% керівних посад. Нерівномірність розподілу спостерігається і серед кандидатів на пост міського голови. Так, Ігор Терехов («Блок Кернеса – Успішний Харків») має найбільше представників у керівництві ДВК – 156 осіб, що складає 8,6% від загальної кількості керівних посад. І відсоток отриманих керівних посад кандидата перевищує загальну кількість включених кандидатур до складу ДВК – 6,2%. Михайло Добкін (самовисування) має 112 осіб на керівних посадах, Олександр Кондрусик (самовисування) – 103 особи, проте дана кількість осіб на керівних посадах більше свідчить про рівномірний розподіл, адже відсотки включених кандидатур суб’єктів пропорційні кількості керівних посад кожного кандидата. Інші шість кандидатів отримували менше представництво на керівних посадах відносно кількості власних членів комісії. Віктор Величков (самовисування), маючи 4% членів комісії, отримав 1,9% керівних посад, Микола Кукуріка («Партія пенсіонерів України») з 4% має 2%, Дмитро Маринін (самовисування) з 6,2% має 3,7%, Костянтин Немічев (самовисування) з 3,5% отримав 1,7%, Сергій Ряполов (самовисування) з 5,7 отримав 4% та Олександр Скорик («Європейська Солідарність») з 5,2% має 4,8%.  

Представництво суб'єктів у складі дільничних комісій

Суб’єкт подання

Кількість членів комісії

Відсоток від загальної кількості членів комісії

Кількість керівних посад

Відсоток від загальної кількості керівних посад

Віктор Величков (самовисування)

395

4%

35

1,9%

Михайло Добкін (самовисування)

605

6,2%

112

6,2%

Олександр Кондрусик (самовисування)

573

5,9%

103

5,7%

Микола Кукуріка («Партія пенсіонерів України»)

395

4%

36

2%

Дмитро Маринін (самовисування)

605

6,2%

68

3,7%

Костянтин Немічев (самовисування)

337

3,5%

30

1,7%

Сергій Ряполов (самовисування)

552

5,7%

72

4%

Олександр Скорик («Європейська Солідарність»)

500

5,2%

88

4,8%

Ігор Терехов («Блок Кернеса – Успішний Харків»)

605

6,2%

156

8,6%

«Європейська Солідарність»

1 156

11,9%

279

15,4%

 

«За майбутнє»

588

6%

159

8,7%

ВО «Батьківщина»

1 210

12,5%

319

17,6%

«Голос»

1 185

12,2%

295

16,3%

«Опозиційна платформа - За життя»

994

10,2%

63

3,4%

 

Детальний аналіз керівного складу також вказує на певні особливості. У загальному підрахунку найбільше голів має політична партія «Європейська Солідарність» – 148 (24,5%), найбільше заступників – партія ВО «Батьківщина» – 122 (20,2%) та секретарів – партія «Голос» – 166 (27,4%). У той же час 69 (11,4%) голів має Ігор Терехов («Блок Кернеса – Успішний Харків»), що значно перевищує відповідні показники інших кандидатів. Найближче за показником кількості голів серед кандидатів є лише в Олександра Кондрусика (самовисування) – 33 (5,5%). Також Ігор Терехов («Блок Кернеса – Успішний Харків») серед кандидатів на посаду міського голови має найбільше секретарів – 50 (8,3%). А заступників серед кандидатів найбільше має Михайло Добкін (самовисування) – 64 (10,6%).    

Деталізація розподілу керівних посад

Суб’єкт подання

Кількість голів/відсоток від загальної кількості голів

 

Кількість заступників/відсоток від загальної кількості заступників

Кількість секретарів/відсоток від загальної кількості секретарів

Віктор Величков (самовисування)

11 (1,8%)

8 (1,3%)

16 (2,6%)

Михайло Добкін (самовисування)

24 (4%)

64 (10,6%)

24 (4%)

Олександр Кондрусик (самовисування)

33 (5,5%)

33 (5,5%)

37 (6,1%)

Микола Кукуріка («Партія пенсіонерів України»)

13 (2,1%)

11 (1,8%)

12 (2%)

Дмитро Маринін (самовисування)

17 (2,8%)

42 (6,9%)

9 (1,5%)

Костянтин Немічев (самовисування)

4 (0,7%)

20 (3,3%)

6 (1%)

Сергій Ряполов (самовисування)

21 (3,5%)

25 (4,1%)

26 (4,2%)

Олександр Скорик («Європейська Солідарність»)

25 (4,1%)

31 (5,1%)

32 (5,3%)

Ігор Терехов («Блок Кернеса – Успішний Харків»)

69 (11,4%)

37 (6,1%)

50 (8,3%)

«Європейська Солідарність»

148 (24,5%)

69 (11,4%)

62 (10,2%)

«За майбутнє»

54 (8,9%)

51 (8,4%)

54 (8,9%)

ВО «Батьківщина»

94 (15,5%)

122 (20,2%)

103 (17%)

«Голос»

74 (12,2%)

55 (9%)

166 (27,4%)

«Опозиційна платформа - За життя»

18 (3%)

37 (6,1%)

8 (1,3%)