22 листопада у Бердянську Запорізької області, Дніпрі, Дрогобичі Львівської області, Львові, Миколаєві, Нікополі Дніпропетровської області, Полтаві, Рівному, Слов’янську Донецької області, Ужгороді та Черкасах відбулось повторне голосування на виборах міських голів. Спостерігачі ОПОРИ забезпечили довготермінове і короткотермінове спостереження за даними виборами, оцінюючи якість виборчих процедур, демократичність та конкурентність виборчого процесу. 

За даними ОПОРИ, процес повторного голосування в усіх 11 містах України характеризувався високою конкурентністю, залученістю загальнонаціональних політичних лідерів та значною конфліктністю. Агітаційна кампанія між днями голосування 25 жовтня та 22 листопада не супроводжувалась масовими порушеннями законодавства, враховуючи коротку її тривалість. Для агітаційної кампанії одним із ключових викликів стало масове поширення кандидатами завідомо неправдивої інформації про конкурентів або застосування технологій «чорного» піару. Конфліктність агітаційного періоду негативно вплинула на змістовну частину діалогу між кандидатами щодо майбутнього розвитку громади, зокрема у більшості міст між ними не відбулися дебати  (крім Львова та Черкас).  Проблематичною була і роль засобів масової інформації в передвиборчій кампанії напередодні повторного голосування, враховуючи непропорційне висвітлення окремих кандидатів на загальнонаціональних та регіональних ЗМІ, поширеність у медіа прихованої агітації на підтримку або з метою дискредитації учасників повторного голосування. 

Перебіг передвиборчої кампанії із повторного голосування вчергове засвідчив необхідність удосконалення законодавчого регулювання публічної діяльності органів влади, їхніх посадових та службових осіб в умовах виборчого процесу. Ця необхідність пов’язана із недостатнім розмежуванням кандидатами-посадовцями своєї поточної діяльності та агітаційної активності. Місцеві вибори є особливо чутливими до такої проблеми, враховуючи максимальну наближеність керівництва органів місцевого самоврядування до виборців. Повторне голосування на виборах міських голів 22 листопада характеризується достатньо масовою практикою зловживання адміністративними ресурсами з боку кандидатів, які на момент виборів займали посади в місцевих органах влади або мали тісні зв’язки з ними. На думку ОПОРИ, використання ресурсів публічної адміністрації в інтересах окремих кандидатів, часто не маючи ознак прямого порушення закону, могло негативно вплинути на забезпечення принципу рівності прав і можливостей для всіх кандидатів.

До дня голосування спостерігачами були зафіксовані поодинокі інциденти із ознаками підкупу виборців. Зокрема, на відміну від попередніх  виборчих кампаній,  кандидати не вдавалися до масової практики надання виборцям товарів і послуг під час передвиборчої агітації. Але, як засвідчує статистика порушень в день голосування, окремими кандидатами могли бути реалізовані незаконні дії щодо організації схем підкупу виборців. Безпосередньо напередодні дня голосування і під час процесу голосування правоохоронні органи України повідомляли про викриття виконавців та організаторів технологій з підкупу виборців. При цьому спостерігачі ОПОРИ виявили значну кількість випадків фотографування виборцями своїх виборчих бюлетенів, що може засвідчувати застосування недобросовісними кандидатам схем контрольованого голосування та підкупу виборців. ОПОРА закликає Національну поліцію України та інші правоохоронні органи оперативно інформувати суспільство про результати розслідування виборчих злочинів. При цьому відзначаємо проактивну діяльність Національної поліції України щодо виявлення та документування правопорушень. Це формує цінну доказову базу та створює передумови для подальшого прогресу на шляху забезпечення покарання за виборчі злочини. 

Повторне голосування на виборах міських голів 22 листопада знову активізувало питання про зміну підходів до адміністрування виборчого процесу в Україні.  Значне навантаження на членів виборчих комісій та низька фінансова мотивація у їхній роботі, особливо в умовах пандемії,  часто призводить до дестабілізації процесу організації та проведення голосування. І хоча  члени ТВК і ДВК вчергове продемонстрували готовність працювати у складних обставинах,  парламенту необхідно  із залученням ЦВК та незалежних експертів розпочати неполітизовану дискусію про реформування системи адміністрування виборів. Напрямками такої дискусії повинні стати деполітизація роботи виборчих комісій, зменшення тіньового партійного впливу на їхню поточну діяльність та підвищення фінансових гарантій для членів виборчих комісій. Окремими, але не менш важливими питаннями, є забезпечення належного доступу громадян до інформації про результати виборів та підвищення прозорості й підзвітності виборчих фінансів.

Типові порушення в день голосування

Спостерігачі ОПОРИ в день повторного голосування здійснювали всесторонній моніторинг ключових етапів виборчого процесу – починаючи з моменту проведення підготовчих засідань і відкриття виборчих дільниць та впродовж усього періоду голосування, підрахунку голосів та транспортування документації ДВК до територіальних виборчих комісій. Безперервне спостереження за дотриманням виборчого законодавства та комплексна оцінка якості реалізації виборчих процедур спостерігачами ОПОРИ здійснювалися в межах репрезентативної для усієї України кількості виборчих дільниць, а саме на 300 виборчих дільницях, рівномірно розподілених по всій країні, де проходило повторне голосування. Розподіл спостерігачів відбувався за випадковою стратифікованою вибіркою. Перед початком спостереження ОПОРА провела для них 2 раунди навчань та спеціальних симуляцій по роботі в день голосування з моделюванням можливих ситуацій та інцидентів. Статистично базоване спостереження ОПОРИ – це незалежна діяльність, що проводиться тільки ОПОРОЮ з наміром надати незалежну інформацію щодо перебігу виборів.

За загальною оцінкою спостерігачів, протягом дня повторного голосування 22 листопада виборці на дільницях неодноразово вдавалися до практики фотографування бюлетенів, яка може бути проявом контрольованого голосування з метою неправомірного впливу на кінцеві результати волевиявлення в межах окремих територіальних громад. Такого характеру зловживання в день голосування фіксувалися на 13,58% виборчих дільниць (похибка 4,32%), що суттєво переважає показник аналогічних порушень, виявлених 25 жовтня (1,6% ДВК) і 15 листопада (5,19% ДВК). Натомість загальна статистика порушень у розрізі інших типових проявів дещо зменшилася порівняно з попередніми раундами місцевих виборів.

Спроби незаконної видачі дільничною виборчою комісією та отримання виборцем бюлетенів для голосування (без пред’явлення належних документів) фіксувалися на 4% виборчих дільниць, а 25 жовтня – на 10,04% ДВК, і тоді це було найбільш частим процедурним порушенням.

Достатньо поширеною залишається проблема голосування виборцями за межами кабінки, демонстрації ними виборчого бюлетеня чи інших форм розкриття таємниці голосування. Такі випадки мали місце на 4,53% ДВК, а під час першого туру – на 7,52% виборчих дільниць.

Також менше проявилася проблема маніпуляцій з бюлетенями під час голосування, зокрема спроби незаконного вкидання бюлетенів (пачками) були виявлені на 0,41% виборчих дільниць (в першому турі – 0,64%).

Спостерігачі ОПОРИ в цілому позитивно оцінили якість адміністрування та організаційний супровід процесу голосування на виборчих дільницях. ДВК забезпечили належні умови для максимальної реалізації виборчих прав громадян у складних епідемічних умовах, однак питання недостатньої інклюзивності виборчого процесу потребує посиленої уваги та реагування з боку органів публічної адміністрації різних рівнів. За результатами моніторингу, у день повторного голосування 59,83% виборчих дільниць не були повною мірою облаштовані для безперешкодного голосування виборців з інвалідністю.

98,35% ДВК в звичному режимі розпочали свою роботу і громадськими спостерігачами не було зафіксовано критичних проблем з відвідуваністю засідань і дотриманням вимог кворуму. Незважаючи на негативні очікування щодо забезпечення кворуму на засіданнях ДВК, в умовах зростання захворюваності на COVID-19 (в тому числі членів комісій) та посилення карантинних обмежень, лише 1,65% ДВК проводили свої підготовчі засідання у неповноважному складі. 

За даними спостерігачів, 19,67% ДВК не дотримались вимог щодо часу проведення підготовчого засідання, що негативно вплинуло на реалізацію функцій з контролю за перебігом підготовки процесу голосування з боку офіційних спостерігачів та інших суб’єктів виборчого процесу. На 13,81% виборчих дільниць члени ДВК не забезпечували введення протоколу засідання, в який мали вноситися відомості про підготовку процесу голосування. Переважна більшість виборчих дільниць (81,17%) відкрилася вчасно, тоді як 18,41% ДВК розпочали голосування раніше 8:00.

Станом на момент закриття виборчих дільниць спостерігачами не було зафіксовано серйозних зловживань з боку членів виборчих комісій або незаконних спроб втручання в перебіг виборчого процесу. За висновками спостерігачів ОПОРИ, на цьому етапі голосування незначні виборчі порушення були зафіксовані на 11,25% (похибка 4,01%) дільниць, тоді як суттєвих процедурних порушень не було виявлено взагалі. На 99,58% виборчих дільниць спостерігачі не зафіксували черг виборців на момент завершення голосування і закриття дільниць. 97,07% ДВК вчасно розпочали підсумкові засідання (відразу після закриття виборчих дільниць), тоді як 2,93% ДВК не дотрималися цієї вимоги, що є важливою для реалізації функцій контролю за всім процесом підрахунку голосів.

Спостерігачі ОПОРИ в цілому позитивно оцінили стан реалізації законних процедур на етапі закриття виборчих дільниць та підрахунку голосів виборців. Проблема повноважності складу дільничних виборчих комісій на підсумковому засіданні фактично не проявлялася в таких масштабах, як під час повторного голосування 15 листопада (5,19% ДВК). Цього разу лише на 1,65% ДВК було зафіксовано відсутність кворуму на засіданнях. Покращилася ситуація з доступом до протоколів про підрахунок голосів виборців. Лише на 1,67% ДВК спостерігачі не змогли отримати копію протоколів, тоді як 25 жовтня такі ж випадки трапилися на 8,09% ДВК. На 0,42% ДВК члени комісій скористалися своїм правом додати окрему думку до протоколу про підрахунок голосів виборців у випадку наявності зауважень до результатів підрахунку.

Загалом, за даними спостерігачів, на 7,95% дільниць члени ДВК допустили різного роду процедурні порушення на етапі підрахунку голосів. В першому турі голосування такі проблеми були виявлені на 10,23% ДВК. Однак статистично значущих випадків перешкоджання законному підрахунку голосів виборців з боку кандидатів, уповноважених осіб організацій партій, довірених осіб кандидатів чи спостерігачів в ході моніторингу виявлено не було.

Верифіковані порушення виборчого законодавства

22 листопада 2020 року спостерігачі ОПОРИ виявили та верифікували 275 порушень виборчого законодавства. Ключовою проблемою повторного голосування у 11 містах України стало зростання кількості інцидентів щодо фотографування виборцями своїх виборчих бюлетенів (48). Найбільше випадків фотографування бюлетенів було верифіковано у Дніпрі (27), Рівному (9), Черкасах (3), Полтаві (3). Поширення практики фотографування виборчих бюлетенів може засвідчувати реалізацію у містах України, особливо із великою кількістю зафіксованих інцидентів, незаконних технологій підкупу виборців та контрольованого голосування. За даними спостерігачів ОПОРИ, Національна поліція України активно реагувала на інциденти і складала матеріали про вчинення громадянами адміністративного правопорушення. Окремі порушення виборцями таємниці голосування були виявлені на виборчих дільницях, які були пов’язані з відмовою голосувати у кабіні для таємного голосування або з хуліганськими діями виборців (6). На виборчих дільницях були зафіксовані поодинокі випадки незаконної відмови виборцям у можливості проголосувати (2). До прикладу, на одній із дільниць Миколаєва виборчині було відмовлено у видачі бюлетеня у зв’язку із тим, що вона перебувала у приміщенні для голосування з дитиною. Натомість урядова постанова щодо протиепідеміологічних заходів під час виборів лише рекомендує виборцям не брати дітей на виборчі дільниці, а відповідна заборона є незаконною.

Спостерігачі ОПОРИ повідомили про 19 порушень законодавчих вимог до процесу підрахунку голосів на виборчих дільницях. Зокрема, поширеною практикою у межах даних інцидентів стала практика одночасного (паралельного) підрахунку виборчих бюлетенів декількома членами виборчих комісій, що унеможливлювала контроль з боку усіх членів ДВК та інших суб’єктів виборчого процесу. Також знову масово проявила себе практика затягування процесу складання протоколу про підрахунок голосів виборців, оскільки члени ДВК були мотивовані отримати фінансову компенсацію з боку держави за додатковий день виконання повноважень. ОПОРА також зафіксувала 8 порушень порядку складання протоколу про підрахунок голосів виборців на дільницях. Зокрема, були зафіксовані поодинокі інциденти щодо підписання протоколів до остаточного завершення підрахунку голосів виборців. 

У день повторного голосування зафіксовано 7 інцидентів щодо перешкоджання діяльності спостерігачів ОПОРИ. Один з інцидентів можна оцінити як загрозу безпеці спостерігача (у Дніпрі члени ДВК погрожували спостерігачу, намагалися незаконно у нього вилучити телефон і не допускали поліцію для встановлення обставин правопорушення). Формою перешкоджання діяльності офіційним спостерігачам є і відмова надати їм копію протоколу про підрахунок голосів виборців (Полтавська, Запорізька області, 2 інциденти). 

Специфіка виявлених порушень щодо офіційних спостерігачів доводить необхідність належного навчання членів ДВК, а окремі інциденти свідчать про важливість забезпечення належного застосування санкцій для перешкоджання спостереженню на виборах. Порушенням з боку членів ДВК також стала присутність на виборчій дільниці в день голосування осіб, які не мають на це права (11).

Як і під час проведення голосування 25 жовтня та 15 листопада, спостерігачі ОПОРИ звернули увагу на наявність проблем у матеріально-технічному забезпеченні виборчих комісій (81 інцидент). Особливо масовими були інциденти щодо недотримання на дільницях вимог до кількості скриньок для голосування, кабін для таємного голосування, ігнорування вимог до наявності спеціальних умов для голосування осіб із ознаками респіраторних захворювань. Окремо спостерігачі ОПОРИ звернули увагу на доступність виборчих дільниць для людей з інвалідністю, яка залишається на незадовільному рівні. 

У загальній кількості зафіксованих ОПОРОЮ інцидентів 85 стосуються широкого спектру процедурних порушень з боку членів ДВК. Зокрема, поширеною була практика видачі виборчих бюлетенів одним членом ДВК, хоча у цьому випадку Виборчий кодекс чітко передбачає спільну роботу і взаємний контроль між двома членами комісії. Також до процедурних порушень відноситься недотримання членами ДВК порядку проведення підготовчого засідання ДВК, у тому числі у частині ведення протоколу такого засідання. 

Позитивної оцінки заслуговує незначна кількість інцидентів щодо видачі виборцям бюлетенів без належних документів або видачі бюлетенів особам, які не мають право голосування. Усього спостерігачами ОПОРИ було верифіковано 3 такі інциденти. ОПОРА вважає, що держава повинна продовжити інформування громадян про неприпустимість голосування за інших осіб та отримання виборчих бюлетенів без пред’явлення належних документів.

Таким чином, день повторного голосування супроводжувався традиційними для виборів в Україні порушеннями виборчого законодавства, частина з яких не мала суттєвого впливу на загальну оцінку процесу. Але, як підкреслює ОПОРА, нетипове збільшення інцидентів щодо фотографування виборчих бюлетенів викликає серйозне занепокоєння і вимагає розслідування можливих схем з підкупу виборців. 

Активність виборців у день голосування (за даними Громадянської мережі ОПОРА)

У день повторного голосування 22 листопада 2020 року Громадянська мережа ОПОРА також проводила підрахунок явки виборців на основі статистично репрезентативної для всієї України вибірки дільниць, на яких перебували офіційні спостерігачі організації. Дані фіксувалися станом на 12:00, 16:00 і 20:00. 

За інформацією від спостерігачів ОПОРИ, станом на 12:00 явка склала 9,7% (похибка – 0,5%), а станом на 16:00 рівень активності виборців досяг позначки  22,5% (похибка – 1%). 

В цілому ж (станом на 20:00) в ході повторного голосування 22 листопада інтегрована явка виборців у 11 містах України склала 29,23% (похибка – 1,3%). Для порівняння, під час голосування 25 жовтня по всій Україні явка становила 35,9%. Під час повторного голосування 15 листопада явка виборців у 7 містах на цю ж годину склала 23,9%.