Поки Збройні Сили України тримають оборону на фізичних фронтах російсько-української війни, війна триває й у кіберпросторі. Ще в п’ятницю на стороні України до протистояння Російській Федерації долучилось міжнародне угруповання хакерів Anonymous – вони оголосити відкриту війну російському уряду. Перші результати з’явились вже вдень у п’ятницю: хакери зламали сайт російського Міністерства оборони та виклали у вільний доступ дані працівників відомства. В суботу внаслідок дій хакерів на російському телебаченні грала українська музика, а також «лягла» низка новинних (RT, Первый канал) та урядових сайтів РФ: роскомнадзор, сайти президента російської федерації, уряду, ради федерації, державної думи, Роснафти, сайт держпослуг (аналог «Дії») тощо («винуватці» - Anonymous та українські програмісти з disBalancer). І хоча ці дії є дуже корисними (до прикладу, Anonymous запевняють, що знають вже про всі злочинні плани Кремля в Україні), певним чином це впливає й на російську аудиторію. Зокрема, зараз Російська Федерація активізувала цензуру новинного простору, а також робить кроки до вже давно анонсованого «незалежного» Інтернету, обмежуючи або забороняючи роботу іноземних соціальних мереж.

Росія проти правди: огляд цензури окупантів

Перш за все, тут варто згадати про цензуру новинного простору. Ще в четвер, коли розпочалась повномасштабна військова агресія Росії проти України, Москва фактично заборонила російським ЗМІ повідомляти російському населенню про війну Російської Федерації проти України. Так, замість чесного визначення війни війною окупанти у власному інформаційному просторі поширюють визначення «спеціальної військової операції», яка нібито «покликана принести в Україну мир», використовуючи кулі та «Гради». Ті ж російські видання, які застосовують справжнє визначення війни, опиняються перед загрозою величезних штрафних санкцій зі сторони російського регулятора – Роскомнадзору. Крім того, у суботу стало відомо, що Роскомнадзор поставив ультиматум низці ЗМІ щодо видалення публікацій про війну в України, оскільки в матеріалах «розміщена інформація, що не відповідає дійсності», а «спеціальну військову операцію називають нападом, вторгненням або оголошенням війни». Якщо ж ЗМІ (до їхнього переліку потрапили «Эхо Москвы», «ИноСМИ», «Медиазона», «New Times», «Дождь», «Свободная Пресса», «Крым.Реалии», «Новая Газета», «Журналист» та «Лениздат»), Роскомнадзор пообіцяв заблокувати ці ресурси на території РФ.

Ще одним прикладом цензури у РФ є те, що сьогодні російське керівництво забороняє ЗМІ публікувати дані про втрати російської армії, а також про кількість (та в принципі наявність) загиблих зі сторони РФ. До прикладу, у суботу агенція ТАСС опублікувала такі дані на своєму офіційному сайті, але досить швидко прибрала їх:

Окрему увагу викликає також й те, як російський уряд розгортає боротьбу з незалежними інформаційними платформами,  які публікують надають можливість публікувати правдиву інформацію про російсько-українську війну в Інтернеті. Так, до прикладу, вдень у суботу стало відомо про те, що Twitter, Facebook та Instagram були значно сповільнені на території Російської Федерації, що заважає користувачам отримувати справжні новини про те, що відбувається в Україні. 

 Як з російською агресією бореться кібер-світ?

Перш за все, тут варто подякувати компанії Meta: компанія досить активно включилась до підтримки України в рамках російсько-української війни. Так, ввечері у суботу стало відомо, що Instagram почав ставити мітки «ЗМІ, якими керує Росія» до низки пропагандистських ресурсів, зокрема, РИА Новости, Вечерний Ургант, ТАСС та Russia Today.

Іншою, досить важливою перемогою стала відмова компанії Meta йти на поступки російському уряду та переставати здійснювати фактчекінг інформації та позначати дезінформацію, яку поширюють російські медіа в російському сегменті Facebook, Instagram, WhatsApp та інших продуктах Meta. Натомість компанія лише посилила фактчекінг інформації російською та українською мовами. Крім того, Meta зупинила можливість для російських державних медіа транслювати рекламу та монетизувати свої повідомлення в усьому світі. Про це повідомила Катерина Крук, регіональна представниця Facebook:

Також Meta організувала власний ситуаційний центр з російсько та україномовними експертами. Компанія також посилила безпеку для українських користувачів: тепер користувачі з України можуть в один клік заблокувати свій профіль (тоді сторонні користувачі не зможуть збільшувати та завантажувати їхні аватарки, а також бачити дописи та інші фото у профілях). Також в усіх українських користувачів тепер приховані списки «друзів», аби людей не переслідували у випадку тимчасової окупації.

Крім того, вдень в суботу міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомив про те, що Twitter заборонив реєструвати акаунти в Російській Федерації (чим, відповідно, зменшив можливість РФ створювати акаунти ботів у цій соціальній мережі).

Згодом стало також відомо про те, що Instagram заблокував акаунт помічника Рамзана Кадирова з майже 5 млн підписників, з якого Кадиров звертався до своїх прихильників після блокування власного акаунту (причина – публікація відео чеченських військових, яких направили до України). У Facebook були також заблоковані й близько 7 тисяч ботів, яких використовували росіяни для пропаганди війни в Україні. Ботоферму викрила Служба безпеки України.

До кібер-санкцій долучився й YouTube: ввечері стало відомо, що ця соціальна мережа зупинила монетизацію російського каналу Russia Today, а також у Google повідомили, що видалили сотні каналів та тисячі відео на YouTube, які порушували.

Окрім цього Twitch та Onlyfans перестали виплачувати кошти російським користувачам, у яких відкриті рахунки в підсанкційних банках.

Viber підійшов до санкцій більш креативно: засновник компанії надіслав збройним силам України майже 9 млн доларів.  

 Як я можу допомогти Україні у кіберпросторі?

Якщо Ви працюєте в IT, для Вас є багато можливостей. Зокрема, нещодавно українська кіберполіція оголосила про те, що створює українські ІТ-війська та створила Telegram-бот, в якому буде залишати відповідні завдання, доступні для всіх охочих.

Якщо ж Ви маєте багато вільного часу та бажання боротися з російською дезінформацією навколо війни (а також з поширенням інформації про дислокацію або переміщення ЗСУ), кіберполіція пропонує такі можливості й для Вас: через цей чат-бот в Telegram Ви можете заблокувати Telegram-канали, Youtube-канали, Facebook-сторінки та групи, а також Instagram-сторінки. Також можна поскаржитись через ось цей Telegram-бот.

Крім того, Ви можете відстежувати у соціальних мережах користувачів, які поширюють дезінформацію (є велика ймовірність, що це боти) або інформацію про ЗСУ, скаржитись на повідомлення з такою інформацією до адміністрації Facebook/Instagram/Telegram (через інструмент самих соціальних мереж) та повідомляти про це українську поліцію.

Також через цей чат-бот української армії Ви можете повідомляти про мітки, які залишають окупанти на території України. У цьому чат-боті Ви можете повідомити ЗСУ та територіальній обороні про переміщення російських військ або техніки, а також якщо помітили ворожу ДРГ. А використовуючи ось цей список – надсилати скарги до Instagram із закликами блокувати російських лідерів думок та ЗМІ у цій соціальній мережі.

Окрім цього, доволі важливо використовувати всі наявні інформаційні майданчики, щоб попри всю цензуру доносити до росіян правдиву інформацію про війну Росії з Україною.