Цього тижня у Wired знову вийшла замітка про використання в Україні технологій Clearview і того, куди вони можуть нас завести. Одне із призначень їх в Україні — розпізнавати мертвих росіян. Однак експерти сумніваються, що модель цієї компанії настільки добре розбирається в обличчях, які почали розкладатися, і попереджають, що такі технології ведуть до масового стеження (не нова історія) і політичного впливу мертвих тіл (який був і через ДНК, але там все вже набагато складніше).

У статті також сказано, що вже кілька країн ЄС звернулися до компанії Clearview із вимогою видалити дані їхніх громадян. Світ поволі добирається до того, чому ці технології — велика проблема. І лише для України її чомусь не існує.

Я подумав, що варто було б написати ще один критичний блог про Clearview, але писати самому бажання не було. Тому нехай пише інший робот — ChatGPT. Власне, далі — текст, написаний не мною, але він мені дуже подобається.

Опиши, чому використання Clearview AI є проблемою для приватності?

Clearview AI - це компанія, яка створює технологію розпізнавання обличчя. За допомогою алгоритмів машинного навчання і штучного інтелекту, Clearview складає базу даних з мільярдів фотографій, зібраних з соціальних мереж, включаючи Facebook, Twitter, Instagram, YouTube та інші. За заявами компанії, її технологія дозволяє швидко знайти та ідентифікувати людей на фотографіях і відео з точністю до 99,6%.

Проте використання Clearview AI також є проблемою для приватності. Ось декілька причин:

Без дозволу використовує дані користувачів. Clearview AI збирає фотографії та інші дані з соціальних мереж без дозволу користувачів. Це може порушувати права на приватність та використання особистих даних.

Ризик порушення безпеки даних. Якщо дані, зібрані Clearview AI, потраплять в руки хакерів, це може привести до серйозного порушення безпеки даних, що може зашкодити кожному, чий образ зберігається в системі.

Ризик зловживання даними. Існує ризик того, що Clearview AI може зловживати даними, які вона збирає. Це може призвести до неправильного використання даних, яке може стати причиною порушення прав і свобод користувачів.

Сприяння масовому нагляду. Clearview AI може стати інструментом масового нагляду, оскільки вона дозволяє швидко знаходити та ідентифікувати людей на фотографіях і відео. Це може призвести до збільшення обсягу масового нагляду та обмеження свободи людей.