67% опитаних у 7 країнах українців планують повертатися в Україну, з них 35% збираються зробити це лише по завершенню війни. Такими є дані дослідження Громадянської мережі ОПОРА серед українців у Великій Британії, Ізраїлі, Іспанії, Німеччині, США, Угорщині та Чехії.

Більшість респондентів опитування (67%) однозначно стверджують, що планують повертатися в Україну. 12% із них планують зробити це найближчим часом, 20% хочуть ще почекати. 35% збираються повернутися до України після завершення війни. Здебільшого респонденти вважають, що війна в Україні завершиться нескоро: 39% думають, що до цього моменту ще понад рік, 29% — півроку-рік.

Прагнення повернутися в Україну дуже залежить від того, в якій країні перебуває респондент. Так, найбільше хочуть повернутися переселенці у Великій Британії (75%) та Чехії (75%). Крім того, саме ті, хто переїхав після 24 лютого 2022 року, здебільшого хочуть повернутися (75%), на відміну від тих, хто виїхав за кордон раніше. Також найбільше прагнуть повернутися молодь та літні люди — приблизно 70% респондентів.

Українським переселенцям за кордоном мало формального скасування воєнного стану (33%), аби повернутися в Україну. Важливими факторами для них є безпека в регіоні, з якого вони походять, а також емоційний звʼязок із Батьківщиною — ці чинники обрали по 43% опитаних. Для 38% респондентів важливо відновити звʼязок із родиною. Водночас багато респондентів звертають увагу й на соціальні аспекти. Так, для 38% важливо, аби вони могли знайти в Україні роботу, для 25% важливо мати житло. Також вагомими аргументами за повернення є наявність партнера в Україні (74%), відсутність роботи в країні перебування (81%), погане знання мови країни перебування (88%), зменшення доходу (80%).

55% опитаних зазначали, що вони були задоволені життям в Україні більше, ніж зараз, коли вони перебувають за її межами. Натомість 24% вважають, що їхнє життя стало кращим за кордоном. Респонденти, які переїхали до початку повномасштабного вторгнення, оцінюють своє життя в новій країні краще за нещодавніх переселенців. Найбільше задоволені життям українці, які зараз перебувають у Великій Британії, Ізраїлі та США, найменше — в Іспанії й Чехії. 

Більшість опитаних переселенців погоджуються, що в Україні вищий рівень цифрових послуг та менша бюрократія порівняно з країною перебування. Крім того, виділяють і вищий рівень української медицини — тут ідеться більше про її доступність, ніж якість. Менше хвалять рівень освіти та можливості досягти успіху. Натомість можливість знайти роботу респонденти оцінили як вищу в країні перебування.

Лише 16% респондентів зазначили, що добре знають мову країни перебування. Найгірша ситуація зі знанням місцевої мови серед переселенців в Угорщині та Німеччині, найкраще знають мову опитані у Великій Британії та Чехії.

Не планують повертатися в Україну 18% респондентів. Здебільшого це ті респонденти, чиє життя значно покращилося в країні перебування (50%).

Дослідження «Медіаспоживання та громадсько-політична активність українців за кордоном» проведене за аналітичними напрацюваннями й на замовлення Громадянської мережі ОПОРА. Опитування виконала Соціологічна група Рейтинг протягом 8 квітня — 19 травня 2023 року у Великій Британії, Ізраїлі, Іспанії, Німеччині, США, Угорщині та Чехії.

За коментарями щодо результатів дослідження звертайтеся: [email protected]

Дослідження проведене за аналітичними напрацюваннями й на замовлення Громадянської мережі ОПОРА. Опитування виконала Соціологічна група Рейтинг протягом 8 квітня — 19 травня 2023 року у Великій Британії, Ізраїлі, Іспанії, Німеччині, США, Угорщині та Чехії.

Ця ініціатива реалізована Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Будь-які думки, висловлені в цьому матеріалі, належать ОПОРІ та не обов’язково відображають погляди уряду Сполучених Штатів Америки.