“Дорогі депутати” – це спільний проект Громадянської мережі ОПОРА, Громадського телебачення, Першого національного телеканалу і програми USAID РАДА. У щотижневій програмі глядачі дізнаються про діяльність та бездіяльність народних обранців, про зарплати, офіси, внутрішню "кухню", "совковий дух" Верховної Ради України і міжнародний досвід парламентаризму. Ідея цієї програми – говорити просто про складне і при нагоді давати людям привід усміхнутися.

Хто на морі, а хто на городі: як провели серпневі "канікули" народні обранці? Скільки платникам податків коштує утримання депутатських санаторіїв, у яких депутати не відпочивають?Децентралізація: розкажемо про міфи та реальність української реформи. Зміни до Конституції: хто і яким чином міняє основний закон? Чому китайські парламентарі взагалі не мають оплачуваної відпустки, а нігерійські - відпочивають аж чотири рази на рік? Про це – у випуску.

- Децентралізація: розкажемо про міфи та реальність.

Про зміни до Конституції з децентралізації говорять вже не один місяць. Але, схоже, довкола правок більше спекуляцій, ніж справжнього аналізу. Ми вирішили допомогти розібратися в цій непростій темі тим, хто не має часу на читання десятків сторінок складних текстів законів, але не звик довіряти гучним заявам політиків-популістів. Отже, простою мовою про суть реформи з децентралізації у 8-хвилинному сюжеті.

- Хто на морі, а хто на городі:як провели серпневі "канікули" народні обранці?

- «А як у них?»: як відпочивають парламентарі закордоном.

Китайські парламентарі взагалі не мають оплачуваної відпустки, а нігерійські - відпочивають аж чотири рази на рік. Як відпочивають депутати різних парламентів світу - в рубриці "а як у них"?

- "Парламентська математика": скільки платникам податків коштує утримання депутатських санаторіїв, у яких депутати не відпочивають?

Управління справами Апарату Верховної Ради України нині має на балансі чотири оздоровчі заклади: два у Херсонській області - «Таврійські зорі» і «Затока», ще два - «Дюльбер» та «Нижня Ореанда» - на території окупованого Криму. На утримання цих установ із держбюджету минулого року витрачено 866 тисяч гривень. Цього року на фінансування цих закладів передбачено у 20 разів менше - 40 тисяч. Ще сім санаторно-курортних закладів в окупованому Криму знаходяться на балансі Державного управління справами. Крім того у відповіді на запит “Дорогих депутатів” зазначено також, що є у державній власності і здравниці за межами України. У яких країнах чи відпочивають у них народні обранці - дивіться у сюжеті.

- У рубриці "Вокабула"про те, хто має право вносити на розгляд законопроекти про зміну до Конституції України і яка процедура розгляду таких змін.

Довідково:                                                                                                                                  
Громадянська мережа ОПОРА – це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.              
Фейсбук | Твіттер (#дорогідепутати; #рада8; #rada8; #opora; #опора)