“Дорогі депутати” – це спільний проект Громадянської мережі ОПОРА, Громадського телебачення, Першого національного телеканалу і програми USAID РАДА. У щотижневій програмі глядачі дізнаються про діяльність та бездіяльність народних обранців, про зарплати, офіси, внутрішню "кухню", "совковий дух" Верховної Ради України і міжнародний досвід парламентаризму. Ідея цієї програми – говорити просто про складне і при нагоді давати людям привід усміхнутися.

У випуску телепрограми за 21 вересня ви дізнається  про те, як з початком осені депутати знову почали кнопкодавити та як боряться із проблемою «перебіжчиків» у парламентах світу; які депутати нинішнього скликання були помічниками депутатів ВРУ VII скликання; робота депутата на прикладі округу 197 Черкащини.

Осінь почалася, і депутати знову «кнопкодавлять» - хто це вчинив і як вирішити проблему комплексно? 

Минулого тижня активістам вдалося зафіксувати випадки неперсонального голосування народними обранцями Дмитром Святашем і Олександр Пресманом із групи «Відродження», Василем Німченком («Опозиційний блок») та Андрієм Іванчуком («Народний фронт»). Як пояснює такі дії пан Іванчук – у сюжеті.

Діям свого однопартійця та «кнопкодавство» в цілому також дає оцінку Павло Пинзеник, виконуючий обов’язки голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради.

«А як у них»: як боряться з проблемою переходу депутатів із одної фракції до іншої у парламентах Великобританії, Новій Зеландії, Індії, Камбоджі, Уганді, Південній Африканській Республіці.

Помічники депутатів: хто з депутатів коаліції нинішньої був до того у помічниках депутатів коаліції минулої?

  • Тепершіній парламентар Андрій Шинькович («Блок Петра Порошенка») був помічником народного депутата Олександра Гереги (на той час «Партія регіонів»);
  • Народний депутат Віталій Гудзенко («Блок Петра Порошенка») був помічником у Володимира Дудки («Партія регіонів»);
  • Обранець Руслан Сидорович («Самопоміч») був помічником у Володимира Пилипенка (група «Економічний розвиток»);
  • Депутат Денис Силантьєв (Радикальна партія) був помічником Руслана Бадаєва («Партія регіонів»);
  • Депутат Олександр Бакуменко («Блок Петра Порошенка») був помічником Катерини Ващук («Партія регіонів», з 27.02.2014 - група "Суверенна європейська Україна");
  • Альона Шкрум («Батьківщина») була помічником депутата Ігоря Алексєєва («Комуністична партія України»).

Хто з депутатів записав родичів або ж «однофамільців» у помічники? Прокоментував обранець Віталій Хомутиннік (група «партія» Відродження»).

«Парламентська кухня»: у чому полягає робота голови Апарату Верховної Ради і робота 1115 його працівників? З’ясовували журналісти.

Чому говоу Апарату ВРУ вважають другою найвпливовішою людиною Парламенту? Коментували обраці Сергій Лещенко (БПП), Вікторія Сюмар («Народний фронт»), Ігор Шевченко («Батьківщина»).

Робота депутата на окрузі: як працює обранець Владислав Голуб (БПП) на рідному 197-му округ?

«Дорогі Депутати. Черкащина» поспілкувалися з мешканцями Канева і побачили, як депутат вручає подарунки дошкільнятам, парти – школам та обговорює з мешканцями проблему розбитих доріг.                                                                                                                             

 
Довідково:   
Громадянська мережа ОПОРА – це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.  
           
Фейсбук | Твіттер (#дорогідепутати; #рада8; #rada8; #opora; #опора)