“Дорогі депутати” – це спільний проект Громадянської мережі ОПОРА, Громадського телебачення, Першого національного телеканалу і програми USAID РАДА. У щотижневій програмі глядачі дізнаються про діяльність та бездіяльність народних обранців, про зарплати, офіси, внутрішню "кухню", "совковий дух" Верховної Ради України і міжнародний досвід парламентаризму. Ідея цієї програми – говорити просто про складне і при нагоді давати людям привід усміхнутися.

У випуску телепрограми за 14 вересня ви дізнається  найцікавіше про помічників народних обранців VII скликання, особливості нового закону "Про місцеві вибори", несподіваний візит на округ №20 Волині журналістів «Дорогі депутати. Волинь» та поняття «аболіціонізм» у трактування парламентарів.

73 народні обранці нарахували "Дорогі депутати" у списках помічників депутатів одіозного VII скликання. Найбільше депутатів-екс-помічників у БПП - 27, 23 у "Народного фронту" і 10 у "Радикальної партії Олега Ляшка", 5 у "Батьківщині". По одному - у "Опозиційного блоку" і "Об'єднання "САМОПОМІЧ". До списку одіозних знахідок - Руслан Сидорович "Об'єднання "САМОПОМІЧ" був помічником у Володимира Пилипенка - депутата із групи Віталія Хомутинніка "Економічний розвиток". Андрій Шинькович - депутат від БПП був помічником у регіонала Олександра Гереги, а нинішня депутатка від "Батьківщини" Олена Шкрум на платній основі була помічницею у комуніста Ігора Вікторовича Алексєєва. На громадських засадах Алєксєєва консультував і тато депутатки із "Батьківщини" - Іван Шкрум. Дмитро Ярош значиться помічником у Валентина Наливайченка.

По 6 власних помічників включили до прохідної частини списку Олег Ляшко та Арсеній Яценюк. На третьому місці - Микола Мартиненко. Дев'ять!!! його помічників були у списку "Народного фронту". По факту лише 3 отримали депутатський значок - Олена Бойко, Ігор Гузь, Олена Ледовських. Відмовилася від мандату Дарина Лєдовських.

110, тобто кожен 4-ий народний обранць 7-ого скликання мав серед помічників однофамільців. Найбільше їх у Михайла Мироненка - 5! Віталій Хомутиннік записав собі у помічники сестру, брата, батька і маму. Усіх - на громадських засадах. Петро Порошенко у своєму списку помічників не має родичів. Натомість Марину Порошенко "Дорогі депутати" знайшли у депутата з Вінниччини Григорія Заболотного. Дядько Арсенія Яценюка - Фадей Степанович записаний помічником відразу у двох депутатів від "Батьківщини" - Максима Бурбака і Миколи Федорчука. Сергія Валентиновича Зайчука - сина нинішнього керівника Апарату ВРУ Валентина Зайчука "Дорогі депутати" виявили у списку помічників Сергія Клюєва.

- У рубриці «А як у них»: про особливості роботи помічників парламентарів закордоном.

У зв’язку з тим, що робота помічника в Сенаті чи Палаті представників США передбачає налагодження контактів з членами Парламенту, досвід роботи в Конгресі на посаді помічника – привілей у роботі лобіста. Скільки помічників може собі дозволити парламентар і на яку зарплатню можуть розраховувати помічники закордоном – про це також у рубриці.

Принципи дії нового закону "Про місцеві вибори" – хто кого і як обиратиме?

25 жовтня країна обиратиме представників місцевої влади за новою виборчою системою - пропорційною з преференціями. Хтось називає її прогресивною, інші критикують за те, що виборці так і не отримали можливість напряму формувати списки кандидатів. Дехто навіть стверджує, що нова система є нічим іншим як видозміненою "мажоритаркою". Програма «Дорогі депутати» вирішила розібратися у ключових особливостях майбутнього голосування, щоб дати вам можливість самим оцінити слабкі і сильні сторони Закону «Про місцеві вибори».

У рубриці "Вокабула" – як народні обранці "аболіціонізм" трактували?

Спробуємо знайти відповіді у народних депутатів Олексія Мушака, Андрія Шиньковича, Світлани Заліщук із «Блоку Петра Порошенка», а також позафракційного Сергія Міщенка.

Несподіваний візит на округ: разом із помічником народного депутата Сергія Мартиняка (група «Воля народу») журналісти «Дорогі депутати. Волинь» відвідали округу №20 та поспілкувалися із мешканцями про проблеми громади.

Всі випуски "Дорогих депутатів" | Моніторинг парламенту | Веб-сайт

Фейсбук | Твіттер (#дорогідепутати; #рада8; #rada8; #opora; #опора)       
 
Громадянська мережа ОПОРА – це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.