“Дорогі депутати” – це спільний проект Громадянської мережі ОПОРА, Громадського телебачення, Першого національного телеканалу і програми USAID РАДА. У щотижневій програмі глядачі дізнаються про діяльність та бездіяльність народних обранців, про зарплати, офіси, внутрішню "кухню", "совковий дух" Верховної Ради України і міжнародний досвід парламентаризму. Ідея цієї програми – говорити просто про складне і при нагоді давати людям привід усміхнутися.

У двадцять сьомому випуску телепрограми за 27 липня ви дізнається  про те,  чи пройшов тест на демократичні вибори 205 округ Чернігова, про безмандатних депутатчс і довибори у США, Великобританії та Сингапуру, а також про функції, зарплатня та щоденну діяльність помічників народних обранців. А ще про те, чи зможуть народні депутати пояснити термін "погоджувальна рада".

- Помічник народного депутата: хто він, на що живе і як проводить робочий день?

Скільки помічників одночасно може мати народний обранець? Що входить до повноважень помічника: у які державні установи та приміщення Парламенту можуть мати доступ власники посвідчення помічника народного депутата? Зрештою із яких обов'язків складається робочий день "правої руки" народного - про все поговоримо із помічницею у трьох скликаннях - Мариною Котляр.

У рубриці "А як у них?" цього разу про довибори у Сингапурі, США та Великобританії.
Зокрема, у Сполученому Королівстві Великої Британії та Ірландії місце в парламенті може стати вакантним внаслідок банкрутства члена парламенту, психічного нездоров'я, злочинних діях та смерті народного обранця. У такому випадку проводяться проміжні вибори (by-election). Доки не обрано нового члена парламенту, округом опікується представник сусіднього. Завдяки довиборам до британського парламенту мають змогу втрапити представники непарламентських партій. Зокрема, в жовтні 2014 року на проміжних виборах переміг представник Партії незалежності Сполученого королівства (UK Independence Party), яка зокрема виступає щодо виходу Велибританії із ЄС. Дуглас Касрвель став першим парламентарем в історії партії.

У рубриці "Вокабула" депутати пояснять, що таке "погоджувальна рада" відповідно до 73 статті закону "Про Регламент Верховної Ради України". Запитаємо у Злати Огнєвіч і Альони Кошелєвої (фракція "Радикальна партія"), Олексія Порошенка (фракція "Блок Петра Порошенка"), Наталії Королевської та  Юрія Мірошниченка (фракція "Опозиційний блок”), а також Геннадія Кривошеї (фракція "Народний фронт").

Довідково:                                                                                                                                  

Громадянська мережа ОПОРА – це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.              

Всі випуски "Дорогих депутатів" | Моніторинг парламенту | Веб-сайт

Фейсбук | Твіттер(#дорогідепутати; #рада8; #rada8; #opora; #опора)