Проурядова грузинська парламентська група “Сила народу” розробила та зареєструвала в парламенті Грузії два законопроєкти із загальною умовною назвою “Про іноземних агентів”. Ініціативи передбачають, що всі неурядові організації та ЗМІ, які фінансуються з-за кордону, зобовʼязані зареєструватися в Службі державного реєстру як іноземні агенти. Провладна партія “Грузинська мрія” підтримала цю ініціативу.

Майже 400 грузинських неурядових громадських організацій та парламентська опозиція різко розкритикували обидві редакції цього законопроєкту. Не підтримала таку ініціативу і Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі.

Європейський Союз також негативно ставиться до подібної ідеї. Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель виступив із критикою законопроєкту “Про прозорість іноземного впливу”, який копіює російський закон про “іноагентів”.

Крім того, цей документ розкритикував Представник Держдепартаменту США Нед Прайс, зазначивши, що його ухвалення “створить потенційну загрозу євроатлантичній інтеграції Грузії”.

Європейська платформа за демократичні вибори (EPDE), членом якої є Громадянська мережа ОПОРА, у своїй заяві назвала Закон про “іноземних агентів” у Грузії “нападом на громадянське суспільство”. Своєю чергою, в Європейській мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO), до якої також входить ОПОРА, наголосили, що ухвалення цього законопроєкту відкриває шлях для неправомірного тиску на грузинські організації громадянського суспільства, ЗМІ та правозахисників.

У своїй заяві грузинська організація “Міжнародне товариство за справедливі вибори” та демократію (ISFED) наголосила, що “російський закон — це не воля Грузії”. “Це не той тип правління, за досягнення якого ми боролися багато років, і російське законодавство точно не є тим типом правління, яке громадяни Грузії прагнуть мати в нашій країні”, — йдеться в заяві, яку підтримало майже 400 неурядових організацій та ЗМІ Грузії. 

Громадянська мережа ОПОРА висловлює підтримку та солідарність неурядовому сектору і громадянам Грузії. Ми наголошуємо, що ухвалення такого закону стане негативною практикою та зашкодить громадянському суспільству і демократії в цілому.  

ОПОРА підкреслює, що копіювання негативних практик, як це хочуть зробити провладні політичні сили в Грузії, може призвести до становлення авторитаризму, переслідуванню незалежних організацій та ЗМІ, а  також порушенням прав людини.

Нагадуємо, що введення у законодавство поняття “іноземний агент” було частиною диктаторських законів 16 січня, за допомогою яких Віктор Янукович та “Партія регіонів” намагалися знищити громадянське суспільство та демократичні цінності. Втім, зробити це не вдалося через активну позицію українського суспільства, яке стало на захист свободи, демократії й гідності.