Сьогодні, 7 червня, відбулася прес-конференціяГромадянської мережі ОПОРА на тему «Чи складено тест на незалежне оцінювання?». Під час заходу координатор спостереження за ЗНО Ольга Стрелюк оцінила процес організації та проведення стандартизованого тестування в Україні, а також надала рекомендації Українському центру оцінювання якості освіти щодо усунення недоліків, виявлених в ході спостереження.

Так, загалом спостерігачі позитивно оцінили організацію зовнішнього незалежного оцінювання, втім відзначили ряд недоліків та негативних тенденцій, які не дозволяють говорити про високий рівень процесу перевірки знань абітурієнтів у 2012 році.

За словами координатора спостереження за ЗНО Ольги Стрелюк, персонал пунктів тестування, який працює тимчасово, не завжди чітко дотримувався визначених процедур щодо порушень з боку абітурієнтів. ОПОРА зафіксувала випадки, коли інструктори та відповідальні за пункти не знають, як реагувати на порушення процедури з боку учасників ЗНО. Конфліктні ситуації траплялися і під час того, як громадські спостерігачі намагалися зафіксувати будь-які зауваження до протоколу, що складається після закінчення процедури оцінювання знань у пункті тестування. Проблемою з минулих років залишається недостатня кількість чергових на пунктах тестування, тому ОПОРА рекомендує Українському центру оцінювання якості освіти збільшити в двічі кількість чергових у тих пунктах тестування, де проходить оцінювання більше 200 осіб, зокрема в корпусах університетів, технікумах, великих школах.Щодо системного вирішення проблем «людського фактору», то воно можливе лише у випадку створення стаціонарних тестових центрів, де персонал працюватиме на постійній основі та будуть забезпечені рівні технічні умови для усіх учасників. Проте такий варіант розвитку подій можливий лише за умови достатнього державного фінансування галузі.

Іншим недоліком, Ольга Стрелюк називає неготовність УЦОЯО оперативно реагувати на виклики та загрози, пов'язані з розвитком новітніх технологій, що уможливлюють оприлюднення змісту завдань під час тестування. Це стосується, в першу чергу, технологічних помилок у тестових зошитах, зафіксованих на тестуванні з історії України, а також невідповідності українського варіанту зошита його угорському та російському перекладам. За роз’ясненнями УЦОЯО, такі проблеми зумовлені, в першу чергу, необхідністю забезпечити конфіденційність усіх тестових завдань, тобто обмежити доступ людини до кінцевого варіанту тестового зошита. Незважаючи на це, ОПОРА радить Центру вдосконалити методику відбору та перевірки тестових завдань на предмет технічних неточностей та помилок, адже допущення таких хиб не сприяє підвищенню суспільної довіри до проведення зовнішнього оцінювання серед абітурієнтів та їхніх батьків.Ольга Стрелюк

Основною проблемою для значної кількості абітурієнтів у 2012 році стала наявність мобільних телефонів під час тестування, зокрема - сплановане використання засобів зв’язку групою осіб для передачі інформації про зміст завдання та оприлюднення її у мережі Інтернет. Мінімізувати використання технічних засобів зв’язку була покликана новація цьогорічного ЗНО – металошукачі. Однак, вже перше тестування (15 травня, хімія) показало відсутність єдиних підходів та порядку застосування металодетекторів у тих пунктах тестування, де вони справді були. Тому, «УЦОЯО зобов’язаний уніфікувати процедуру застосування металодетекторів на пунктах тестування, а також чітко визначити покарання для абітурієнтів за порушення правил проходження ЗНО в частині, що стосується наявності та використання мобільних телефонів» – підсумовує О.Стрелюк.

Контактна особа:
Ольга Стрелюк
063 628 68 36