Районні газети продовжують розміщувати матеріали, які мають ознаки замовності та чорного піару. Про це свідчать дані моніторингу спостерігачів Громадської мережі ОПОРА у Вінницькій області за кінець листопада та грудень 2018 року.

Наприкінці листопада і на початку грудня в районних газетах публікувалось повідомлення про те, що соціологічні дослідження фіксують «найбільш стрімку динаміку зростання рейтингів Юлій Тимошенко» і що вона «об’єднує українців, бо лише вона сьогодні презентує комплексну, багаторівневу прораховану програму дій, яку можна реалізувати». Ця стаття має назву «Результати соціології підтвердили – Тимошенко об’єднує країну», як автор вказаний Сергій Биков, голова аналітичного центру «ІНПОЛІТ». 29 листопада її опублікували без відповідного маркування газети «Гайсинський вісник» (Гайсинський район), «Краяни» (міська газета Могилева-Подільського; «Вісник Козятинщини (марковано малопомітними літерами і цифрами «ПР-341»), а «Трудова слава» (Іллінецький район) 6 грудня. У газеті «Прапор перемоги» Калинівського району за 30 листопада цей матеріал вийшов маркованим як політична реклама.

23.12.2018 vinnytsia dzhynsa raionni zmi tymoshenko 2

23.12.2018 vinnytsia dzhynsa raionni zmi 12

Текст під заголовком «Тимошенко має комплексну програму змін країни» 30 листопада опублікували «Тульчинський край», «Томашпільський вісник», «Шаргородщина», «Чернівецька зоря» (без маркування), «Наше Придністров’я» (неналежне маркування – зірочками), а 7 грудня «Піщанські вісті» (без маркування). В усіх названих ЗМІ статтю вміщено за підписом «В. Дзівідзінський, політолог», ідеться в ній про влаштований партією ВО «Батьківщина» всеукраїнський форум та переваги програми і способу ведення виборчої кампанії Юлії Тимошенко.

Також у позитивному тоні про черговий форум ВО «Батьківщина» і про передвиборчі обіцянки Юлії Тимошенко, яку названо «безальтернативним лідером», йдеться в публікації «Тимошенко презентувала «Нову соціальну доктрину». Автор – той же Сергій Биков, голова аналітичного центру «ІНПОЛІТ». Цей текст надрукували газети «Трудова слава», «Гайсинський вісник» (6 грудня), «Прибузькі новини» (7 грудня), не маркувавши його як політичну рекламу.

Стаття під заголовком «Президентство Тимошенко – шанс для нового початку та прогресивного розвитку країни, – Андреас Умланд» переконує читача, що «багато західних спостерігачів хотіли б зміни керівництва України» і «найвірогіднішим сценарієм є обрання Юлії Тимошенко», також що про лідерку ВО «Батьківщина» позитивно відгукується у своєму блозі для «AtlanticCouncil» старший науковий співробітник Інституту євроатлантичного співробітництва в Києві Андреас Умланд (наводяться його цитати).

23.12.2018 vinnytsia dzhynsa raionni zmi 11

Такий промоційний текст без авторства 13 грудня надрукували газета Гайсинського району «Гайсинський вісник» (без маркування), Козятинського району «Вісник Козятинщини» (марковано маленькими малопомітними літерами і цифрами «ПР-360»), а 14 грудня «Чечельницький вісник» (Чечельницький район), «Піщанські вісті» (Піщанський район) – без маркування. З належним маркуванням (написом «Політична реклама») згадану статтю надрукувала того ж дня газета «Прапор перемоги» Калинівського району.

23.12.2018 vinnytsia dzhynsa raionni zmi 10

23.12.2018 vinnytsia dzhynsa raionni zmi 14

Вийшла в кількох місцевих газетах і публікація, в заголовок якої винесено «риторичне» питання «Україна майбутнього: хто з політиків пропонує хоч щось для молоді?». А в тексті, автором якого вказаний політолог Петро Охотін, пояснюється: «Більшість українських політиків навмисно не працює з молодими виборцями. Саме тому презентація стратегії для молоді, що відбулася на Всеукраїнському молодіжному форумі, який ініціювала Юлія Тимошенко 11 грудня, виглядає сміливим кроком…». Цей матеріал було надруковано, зокрема, у «Гайсинському віснику» за 20 грудня, «Чечельницькому віснику» за 21 грудня (без маркування), а в «Життєвих обріях» (Хмільницький район) марковано написом «Політична реклама».

23.12.2018 vinnytsia dzhynsa raionni zmi tymoshenko

Іншим потенційним кандидатом, на користь якого протягом місяця поширювались схвальні матеріали у газетах Вінниччини, є чинний Президент Петро Порошенко. З одного боку, статті про чинного Президента можна було б вважати висвітленням діяльності центральних органів влади, яка є суспільно значимою. Проте, з іншого боку, суто схвальний тон публікацій, немісцеві автори і тиражування ідентичних текстів у різних ЗМІ наштовхує на думку, що ці матеріали можуть мати ознаки замовності.

Публікації про Петра Порошенка зафіксовано переважно на теми оборони, зовнішньої політики та церкви. Так, стаття «Рух України подалі від імперії» за підписом «Олександр Леонов, політичний експерт» 29 листопада опублікована, зокрема, в газетах «Літинський вісник», «Трудова слава». Текст її повністю присвячено виступу Петра Порошенка. Стаття під заголовком «Компас Президента показує на Захід. І стрілка не здригнеться» вийшла в газетах «Краяни» (29 листопада), «Життєві обрії» (30 листопада). Йдеться у ній про те, що «стратегію на ЄС та НАТО Порошенко послідовно впроваджує увесь час…», «як ніхто до нього». Також наводяться слова Президента про те, що раніше цьому заважали «контрагенти Кремля» і додається оціночний авторський коментар: «Очевидно, то був явний натяк на Тимошенко».

23.12.2018 vinnytsia dzhynsa raionni zmi poroshenko2

У газеті «Краяни» за 13 грудня надрукована стаття під заголовком «Як Порошенко зміцнив позиції української мови на радіо, в ТБ, в кіно і освіті», той же текст у газеті «Трудова слава» вийшов із заголовком «Русский мир» відступає у своє Підмосков’я» та під заголовком «Чим Порошенко підтримав українську мову за п’ять років свого першого президентства».

Вийшла у грудні і низка публікацій на тему створення помісної церкви, в яких надання автокефалії подається як заслуга Петра Порошенка. Статті «Порошенко здобуває автокефалію для України» («Краяни» за 6 грудня), «Томос – це ще один акт проголошення незалежності України» («Подільська зоря» за 6 грудня) ілюстровані фотографією Президента, а стаття «Православний тріумф Петра Порошенка» («Трудова слава» за 20 грудня) – знімком Президента і новообраного митрополита Епіфанія.

23.12.2018 vinnytsia dzhynsa raionni zmi poroshenko

23.12.2018 vinnytsia dzhynsa raionni zmi poroshenko 3

Крім потенційних кандидатів на посаду Президента, в районній пресі області зафіксовано також активність деяких депутатів Верховної Ради та Вінницької обласної ради, яких можна розглядати як потенційних кандидатів на майбутніх парламентських і місцевих виборах. Найактивнішим протягом місяця був народний депутат Микола Кучер («Блок Петра Порошенка «Солідарність», виборчий округ №17), на користь якого в районних газетах його округу вийшла стаття «Чотири роки роботи ВР: хто з мажоритарників виконав найбільше обіцянок».

Публікація ілюстрована фотографією нардепа і даними та діаграмами (з посиланням на портал «Слово і діло»), з яких видно, що Микола Кучер очолює рейтинг «найвідповідальніших мажоритарників ВРУ». Ця публікація з’явилась у «Гайсинському віснику» (6 грудня), «Тростянецьких вістях», «Трибуні праці», «Вістях Тепличчини» (7 грудня), Ладижинській міській газеті «Нове місто» за 13 грудня тощо. Також від імені нардепа Миколи Кучера на перших сторінках районних газет його округу були надруковані вітання з Днем місцевого самоврядування.

23.12.2018 vinnytsia dzhynsa raionni zmi mykola kucher

А в районній газеті «Літинський вісник» було надруковано вітання від імені нардепа Івана Мельничука (14-й виборчий округ) з Днем Збройних Сил України.

Публікацій з ознаками чорного піару в районній пресі протягом останнього місяця теж було зафіксовано найбільше проти Юлії Тимошенко. Так, у газетах «Краяни» (м. Могилів-Подільський) та «Подільська зоря» (Вінницький район) за 13 грудня вийшов ідентичний матеріал (під дещо відмінними заголовками – «Юлія Тимошенко – дорівнює Володимир Путін» і «Юлія Тимошенко – «агент» Путіна»), у якому наводяться слова журналіста Аркадія Бабченка, що нібито «прихід до влади в Україні «агента Путіна» в особі Юлії Тимошенко закінчиться великою внутрішньою війною і введенням в країну російських військ».

23.12.2018 vinnytsia dzhynsa raionni zmi 8

Чимало місцевих газет також надрукували статтю про те, що нібито 45 (в іншій версії – 46) нардепів з різних фракцій «звернулися до голови партії ВО «Батьківщина» із закликом нарешті відповісти на запитання, які накопичилися у багатьох людей». У тексті містяться закиди, що Юлія Тимошенко як народний депутат не голосує за низку важливих оборонних питань, ставляться питання «про походження її коштів, ймовірні хабарі та офшори», «про величезний гардероб вартісного одягу» тощо. Деякі критичні тези цієї статті подані у формі припущень і містять слова «ймовірно», як-от: «…що 2010-го вона, ймовірно, отримала на президентську кампанію 4 млн євро від лівійського диктатора Муаммара Каддафі»... Цей матеріал без маркування надруковано в «Літинському віснику» за 13 грудня (під назвою «Незручні питання до Юлії Тимошенко»), у «Прибузьких новинах» за 14 грудня («Колеги-нардепи підготували багато неприємних запитань до Юлії Тимошенко»), «Життєвих обріях» («Від Тимошенко вимагають відповіді»), «Вістях Тепличчини» («Про що 46 депутатів хочуть запитати Тимошенко»).

23.12.2018 vinnytsia dzhynsa raionni zmi 9

Також у низці друкованих ЗМІ області нещодавно з’явилася стаття під заголовком «Вова Зеленський – зоряний час Ігоря Коломойського!», що можуть містити ознаки чорного піару проти потенційного кандидата на президентське крісло Володимира Зеленського. Так, протягом двох днів її надрукували більше десятка місцевих газет.

23.12.2018 vinnytsia dzhynsa raionni zmi 7

У всіх цих ЗМІ текст із антирекламою Володимира Зеленського опубліковано повністю ідентичний, з тим же фото, однаковою версткою та підписом: «Олег Панчук, за матеріалами 5.ua».

23.12.2018 vinnytsia dzhynsa raionni zmi zelenskyi

У вступній частині статті йдеться про те, що перед виборами олігархи використовують «тонкі технології з промивки мізків», аби «в черговий раз обдурити нас і потім знову пограбувати». Далі стверджується, що «Зеленський – маріонетка Коломойського» і «був у Коломойського як придворний блазень», що Ігор Коломойський «грабує нашу країну» тощо. Також у тексті наявна така теза: якщо «будемо голосувати за Зеленського, тоді просто потрібно чесно сказати собі, що «МИ – ІДІОТИ!»…

У газеті Гайсинського району «Гайсинський вісник», у «Літинському віснику» (Літинського району), газеті «Трудова слава»(Іллінецький район), міській газеті «Краяни» (м. Могилів-Подільський) цей матеріал надрукували 20 грудня 2018 р. без жодного маркування. 21 грудня цю ж статтю оприлюднили газета Теплицького району «Вісті Тепличчини» (під рубрикою «Політикум» з позначкою «R»), газета Немирівського району «Прибузькі новини» (в рубриці «На теми дня»), газета «Наше Придністров’я» Мурованокуриловецького району (в рубриці «Вибори наближаються»), «Ямпільські вісті» Ямпільського району (в рубриці «Вибори наближаються») та в газеті «Життєві обрії» Хмільницького району. Також 21 грудня стаття «Вова Зеленський – зоряний час Ігоря Коломойського!» вийшла в обласній газеті «Вінниччина» 21 грудня (теж не маркована як політична реклама, в рубриці «Політика»).

«На жаль, газети продовжують розміщувати матеріали з ознаками замовності. Про порушення виборчого законодавства наразі ми не можемо говорити, оскільки ще не розпочалася виборча кампанія. Проте, такі публікації порушують Закон «Про рекламу» і вводять в оману споживачів інформаційного продукту», – коментує координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що прихована реклама забороняється українським законодавством. У Законі «Про рекламу» (стаття 9, частина 3) це питання регулюється так: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама прямо забороняється частиною 5 цієї ж статті.

Про матеріали, що можуть мати ознаки замовності, в локальних медіа восени читайте у матеріалі на сайті ОПОРИ.