На сьогоднішньому засіданні робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу розглянули 81 поправку. З 24 депутатів-членів робочої групи на ньому були присутні 4 народні депутати та помічники ще п'яти. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

25 вересня відбулось дев’ятнадцяте засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу. На ньому були присутні такі народні депутати: Олена Бойко, Юрій Левченко, Руслан Сидорович, Олександр Черненко. Також співавтор однієї з інших версій Кодексу Віктор Залізнюк, помічники народних обранців Ольги Богомолець, Дмитра Добродомова, Валерія Писаренка, Ігоря Попова, Вікторії Пташник та представники громадських організацій.

Під час сьогоднішнього засідання робочої групи учасники розглянули два розділи – про підготовку та проведення голосування, а також про підрахунок голосів та встановлення підсумків голосування, а саме статті 229-261 та 1427-1531 поправки до них. Таким чином, були опрацьовані статті, що стосуються вимог до забезпечення приміщення для голосування, кабін для голосування та виборчих скриньок, розподілу обов’язків членів дільничної виборчої комісії, підготовки голосування виборців за місцем їх перебування, підготовки списків виборців до голосування, ранкового підготовчого засідання дільничної виборчої комісії, організації голосування виборців на виборчій дільниці, порядку отримання виборчого бюлетеня виборцем, порядком голосування виборця, порядком організації голосування виборців за місцем перебування, вечірнього повідомлення виборчих комісій, підсумкового засідання дільничної виборчої комісії, опрацювання списку виборців та витягу зі списку виборців, невикористаних виборчих бюлетенів та контрольних талонів, порядку відкриття виборчих скриньок, підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, бланку протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці та відомостей цього протоколу, порядку його складання, уточненого протоколу про підрахунок голосів на виборчій дільниці, визнання дільничною виборчою комісією голосування на виборчій дільниці недійсним, порядку транспортування виборчих документів до окружної (територіальної) виборчої комісії, а також порядку прийняття та розгляду цих документів, порядку повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, визнання окружною (територіальною) виборчою комісією голосування на виборчій дільниці недійсним, встановлення підсумків голосування окружною (територіальною) виборчою комісією в межах територіального виборчого округу (адміністративно-територіальної одиниці), протоколу окружної (територіальної) виборчої комісії про підсумки голосування у межах територіального виборчого округу (адміністративно-територіальної одиниці), порядку складання підсумкового протоколу окружної (територіальної) виборчої комісії, уточненого протоколу про підсумки голосування в межах територіального виборчого округу (адміністративно-територіальної одиниці), транспортування виборчої документації до Центральної виборчої комісії, головної виборчої комісії місцевих виборів, встановлення підсумків голосування в межах закордонного виборчого округу, порядку прийняття та розгляду протоколів окружних виборчих комісій Центральною виборчою комісією, головною виборчою комісією місцевих виборів, а також встановлення результатів виборів.

Традиційно «винесеними за дужки» залишились питання із доступністю виборчого процесу для людей з інвалідністю. 

Наступне засідання робочої групи відбудеться в четвер, 1 жовтня, о 13:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а. Розгляд розпочнеться з поправки №1532.

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4 400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшли 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.