23 січня 2018 року Президент України під час зустрічі з Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм повідомив, що він підписав подання про призначення членів Центральної виборчої комісії. Глава держави також підписав лист про звільнення з посади членів ЦВК у зв’язку із закінченням строку їх повноважень. Як повідомляє прес-служба Президента України, до подання щодо призначення на посади членів ЦВК було включено 14 осіб, натомість ротації підлягають лише 13 членів Комісії. Члени ЦВК Олег Диденко та Катерина Махницька були призначені на посади у квітні 2014 року, їх семирічний строк повноважень ще не завершився. Внесення Президентом України подання щодо звільнення і призначення членів ЦВК, на нашу думку, є кроком вперед на шляху оновлення виборчої комісії вищого рівня, але політичні суб’єкти мають докласти додаткових зусиль для формування її складу на засадах політичної збалансованості.

ОПОРА вітає завершення політичних консультацій між Президентом України, депутатськими фракціями та групами Верховної Ради України щодо кандидатур і розблокування процесу ротації складу ЦВК. На нашу думку, політично вмотивоване затягування процесу заміни членів ЦВК, яке відбувалося з червня 2014 року, негативно вплинуло на довіру українського суспільства до інституту виборів та імідж України на міжнародному рівні. Зокрема, необхідність формування політично збалансованої ЦВК із довготривалими повноваженнями відзначена у спільній заяві послів країн G7.

Внесення до Верховної Ради України Президентом України подання щодо членів ЦВК після довготривалих політичних дискусій дозволяє очікувати результативне завершення оновлення складу виборчої комісії.

ОПОРА наполегливо закликає Голову Верховної Ради України,  Комітет Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя забезпечити розгляд питання щодо призначення членів ЦВК чітко відповідно до Регламенту Верховної Ради та іншого законодавства.  Зокрема, важливо забезпечити  голосування Верховної Ради України щодо кожної кандидатури окремо, забезпечуючи народним депутатам України можливість обговорення претендентів на посади членів ЦВК.

Не менш важливою є прозора та інклюзивна  діяльність профільного комітету Верховної Ради України під час підготовки питання про заміну членів ЦВК до розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України, яка б дозволила народним депутатам України на підставі повної інформації прийняти збалансоване рішення щодо кожної запропонованої кандидатури. Підкреслюємо, що спроби підмінити регламентні процедури кулуарними домовленостями, у разі їх здійснення, стануть продовженням делегітимізації ЦВК як важливого державного органу.  

Попередній аналіз запропонованих кандидатур до складу ЦВК засвідчує, що під час врахування Президентом України пропозицій від депутатських фракцій та груп  не забезпечувався повною мірою принцип політичної збалансованості. Відповідно до переліку кандидатур до складу ЦВК, який оприлюднений прес-службою Глави держави, у поданні Президента України не були враховані пропозиції депутатських фракцій ВО «Батьківщина» та партії «Опозиційний блок». За даними ОПОРИ, які були отримані на підставі Закону України «Про доступ до публічної інформації», ці депутатські фракції вчасно і неодноразово подавали власні  альтернативні пропозиції до складу ЦВК.

ОПОРА висловлює розчарування тим, що політичні суб’єкти протягом попередніх консультацій не досягнули належного компромісу щодо формування політично збалансованого складу ЦВК шляхом врахування пропозицій усіх без виключення депутатських фракцій та груп. Ігнорування кандидатур, запропонованих окремими фракціями чи групами Верховної Ради України, не відповідає міжнародним стандартам формування та діяльності вищих органів адміністрування виборів. Зокрема, у Керівних принципах щодо виборів Венеціанської комісії зазначається, що до складу ЦВК мають входити, зокрема, представники парламентських політичних партій або таких партій, які набрали більше певного відсотка голосів виборців. Політичні партії, як підкреслюється у цьому важливому для виборчої сфери документі,  мають бути рівною мірою представлені у виборчих комісіях або мати можливість спостерігати за їх діяльністю.

ОПОРА закликає Президента України,  депутатські фракції і групи Верховної України у межах регламентних процедур змістовно розглянути кожну кандидатуру і досягнути справжнього компромісу щодо формування політично збалансованого складу Комісії. До прикладу, у разі неотримання певною кандидатурою до складу ЦВК необхідної підтримки з боку депутатського корпусу Верховна Рада України зможе запропонувати Президенту України внести нові кандидатури.  Глава держави, у свою чергу, має усі правові можливості для врахування результатів обговорення кандидатур на рівні парламенту і здійснити додаткові кроки для формування збалансованого і ефективного складу ЦВК.   Врахування пропозицій усіх без виключення фракцій і груп є  важливою складовою відновлення суспільної довіри до ЦВК, а дотримання принципу балансу інтересів має стати запобіжником від тіньових впливів на майбутні рішення Комісії та гарантією її незалежності.