Учора, 29 листопада, Мостиська та Судововишнянська міські територіальні виборчі комісії отримали листи від Центральної виборчої комісії з переліком кандидатів на посаду голів та депутатів рад, які, можливо, порушили статтю 35 Закону «Про місцеві вибори» у контексті балотування від різних партій чи до кількох рад.

«До Центральної виборчої комісії надійшла інформація про виборчі списки кандидатів у депутати від місцевих організацій політичних партій та кандидатів на посаду міських голів, зареєстрованих на перших місцевих виборах 18 грудня 2016 року, за результатами опрацювання якої виявлено факти можливого порушення деякими кандидатами вимог частини четвертої, п’ятою статті 35 Закону України «Про місцеві вибори», – йдеться у повідомленні. Ця стаття передбачає, що особа, яка висунута кандидатом у депутати в одномандатному виборчому окрузі або ж кандидатом на посаду міського голови, не може одночасно бути висунута у будь-яких інших округах з будь-яких місцевих виборів.

Окрім цього, особа може одночасно бути висунута кандидатом у депутати або на посаду міського голови шляхом висування місцевою організацією лише однієї політичної партії або лише шляхом самовисування.

Таким чином, особи, які балотувалися на місцевих виборах у 2015 році, досі зберігають за собою статус кандидатів – вони є в списку тих, ким можуть бути заміщені депутати, у разі, наприклад, смерті.

Тому, на них поширюється норма Закону «Про місцеві вибори» щодо недопустимості подвійного балотування. Закон також визначає, що у разі надходження повідомлення від ЦВК щодо порушення кандидатами цієї норми, ТВК зобов’язана розглянути це питання на засіданні та прийняти відповідне рішення не пізніше ніж за 18 днів до дня голосування, тобто – 29 листопада 2016 року.

Окрім цього, у своєму повідомленні ЦВК вимагає перед ухваленням відповідного рішення звернутися до визначених кандидатів та з’ясувати, чи давали вони згоду на одночасне балотування, а також отримати від них письмові пояснення.

Відповідно до чинного законодавства, ТВК повинні виключити визначених осіб зі списку кандидатів на перших місцевих виборах 18 грудня 2016 року через порушення ними частини п’ятої статті 35 Закону на момент подачі заяви.

Усього у міських територіальних виборчих комісіях таких кандидатів налічується 17.

З них – троє є кандидатами до Судововишнянської міської ради.

Як стало відомо із листа ЦВК, мова йде про:

– Ярослава Кадикала, який як самовисуванець балотується на посаду голови Судововишнянської міської ради, водночас за підсумками виборів 2015 року все ще є кандидатом до Львівської обласної ради від партії «Громадянська позиція»;

Олега Станкевича, який також як самовисуванець є кандидатом на посаду голови Судововишнянської міської ради, водночас за підсумками виборів 2015 року все ще є кандидатом до Мостиської районної ради від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність»;

Романа Васьківа, який є кандидатом у депутати Судовишнянської міської ради від ВО «Батьківщина», водночас за підсумками виборів 2015 року все ще є кандидатом до Мостиської районної ради від Народного Руху України.

У Мостиській ТВК, зареєстровано 13 кандидатів,  щодо яких виявлено підозру в одночасному балотуванні від різних партій чи до різних рад.

30 11 lviv

30 11 lviv2

За коментарями звертайтеся:
Наталія Радиш,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Львівській області
тел. 032 254 61 63

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії:

044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.