У ці дні керівництво країни приймає рішення, які допоможуть людям і економіці країни вижити.

Позиція спільноти ПроОСББ: в Державному бюджеті України необхідно зберегти фінансування за програмою “теплі кредити” (ТК) у повному обсязі.

Чому ми піднімаємо тему ТК, коли вся країна на карантині та в очікуванні економічної кризи? Бо саме в економічну кризу будь-яка діяльність стає рушієм економіки і повинна бути підтримана державою. Станом на сьогодні, як мінімум, 753 ОСББ та ЖБК підготовували і готові реалізувати енергоефективні заходи у своїх будинках за програмою «теплих кредитів». Для цього необхідна компенсація з державного бюджету складає майже 450 млн. гривень.

ТК - це не бюджет проїдання. Для економіки країни - це робочі місця та наповнення бюджету, а для співвласників - комфортне житло, віра в свої сили та зменшення платіжок за опалення.

На календарі - кінець березня. Минулого року в цей час ОСББ вже брали кредити і домовлялись з підрядниками про виконання робіт за програмою теплих кредитів. На момент публікації відсутня публічна інформація, навіть,  про те, чи будуть збережені в паспорті бюджетної програми затверджені бюджетом на 2020 рік 190 мільйонів, які зможуть покрити тільки дві третини від заявленої ОСББ на початок березня потреби в ТК. “Люди кажуть”, що може залишилися лише 100 млн. грн., а можуть і ті забрати.

У чому особливість ТК, та чому потреба в енергоефективних заходах не може бути задоволена програмою Фонду енергоефективності (ФЕЕ)? Відповідь полягає у простоті адміністрування: посильна для держави, зрозуміла співвласникам та з якою в змозі впоратись безпосередні учасники процесу - правління, підрядники та банк.

Попри меншу компенсацію, співвласники голосують за ТК. Бо саме в цій програмі будь-який “дрібний шматочок” з великої маси енергоефективних заходів може бути проголосований та виконаний, а нього отримана протягом визначеного терміну державна підтримка.

У застарілому житловому фонді  існує перелік робіт, які не потребують обґрунтування доцільності. Не має сенсу доводити, що лампи розжарювання потребують заміни на світлодіоди . Однозначно, вікна 60-х років потрібно міняти - і міняти згідно ДСТУ. При встановленні ІТП з погодозалежним регулюванням, проектант вирішить, який саме ІТП потрібен цьому будинку.

“Теплі кредити”, які не вимагають таких значних організаційних затрат, як програма ФЕЕ, дозволяють проводити мінімальні заходи і, попри прогнозований економічний спад після пандемії, рухатись на шляху енергоефективності. А можна згубити цей шлях в очікуванні комплексної реалізації пакету А та пакету Б.

Підтримавши малу ініціативу в умовах економічної кризи через посильну програму ТК, ми збережемо довіру до держави, збережемо для людей простий та зрозумілий інструмент підтримки енергоефективнх заходів. А цим дрібним інструментом ми охоплюємо більше коло залучених будинків та будуємо підґрунтя для роботи Фонду.

Вважаємо, що програма ТК повинна бути  у 2020 році чинною та задовольнити попит в повному обсязі. Якщо люди після надзвичайного стану в умовах економічної кризи будуть готові вкладати свої гроші в енергоефективність, то держава має підтримати всіх в їх прагненні жити в комфорті.

Програма ТК повинна перейти і в оновлену редакцію програми, яка розробляється Урядом на  2021 та наступні роки, і зберігати чинність, доки на неї існуватиме попит. Не можна вбивати те, що працює, поки не запрацює новий простий, зрозумілий та посильний для людей механізм.

То ж, перш ніж згортати програму ТК , необхідно мати не просто розроблену, а і реально працюючу аналогічну програму ФЕЕ, яка завоює довіру та буде користуватися попитом серед громадян.

Народні депутати, Уряд, Донори! Почуйте ОСББ: ТК - не конкурент ФЕЕ. Не може бути суперлегкий атлет конкурентом атлету-важковику. У них різні категорії одного чемпіонату. І кожен з них стане чемпіоном, піднявши зовсім різну вагу. Те, що смішне за сумою для ФЕЕ, - суттєве для співвласників. Не всі здатні сьогодні “підняти” фінансові масштаби Фонду.

В умовах прогнозованого спаду економіки не доводиться очікувати від співвласників масштабних комплексних робіт. А невеликі та посильні в грошах поліпшення будуть користуватись попитом. Тому саме на програму ТК буде ефективним направити державну підтримку в найближчий час та задовольнити попит ОСББ в повному обсязі. Більше того, сучасні засоби зв’язку дозволяють прийняти рішення та взяти “теплий кредит” навіть в умовах карантину.

Ще один важливий елемент довіри - це послідовність підтримки. Сьогодні керівництвом країни запроваджується підтримка громадян з використанням інструменту “кредитних канікул”. Співвласники в ОСББ - це ті ж самі громадяни, в т.ч. - соціально незахищені. Ці люди, крім поточних внесків і платежів за житлово-комунальні послуги, несуть ще й тягар кредитних зобов’язань, який взяли на себе при впровадженні енергоефективних заходів за державними програмами. Саме тому, в цей нелегкий час держава повинна допомогти їм і запровадити кредитні канікули для ОСББ учасників державних програм “теплі кредити”, “перші ластівки” та “Енергодім”.

ПроОСББ