У Хмельницькій області кількість виявлених ОПОРОЮ порушень виборчого законодавства під час другого туру президентських виборів зменшилася, порівняно із показниками першого туру. Про це під час прес-конференції 22 квітня повідомив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

З-поміж порушень, які зафіксували у день виборів 21 квітня та в ніч підрахунку голосів спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, переважали випадки отримання бюлетенів без паспорта, недотримання таємниці голосування, нехтування вимогами законодавства при організації роботи дільничних та окружних виборчих комісій.

«Ми фіксували як окремі факти, так і спроби голосувати без паспорта. Люди намагалися отримати бюлетені, пред’явивши закордонний паспорт, водійське чи пенсійне посвідчення і навіть ксерокопію паспорта. Були також випадки фотографування бюлетенів, голосування двох виборців одночасно в одній кабіні. Треба згадати і про наявність у списках виборців на деяких дільницях померлих осіб. Проте серйозних і масових фактів, які б могли вплинути на результати голосування в області, ОПОРА не виявила», – зазначив координатор спостереження. 

Зменшення в регіоні кількості виборчих порушень і проблем зі списками виборців порівняно з першим туром виборів Президента України відмітив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області. За його словами, цього разу до ОПОРИ надходило значно менше скарг на невключення виборців до списків.

Громадський омбудсмен також позитивно оцінив співпрацю спостерігачів та правоохоронних органів під час другого туру президентських перегонів, завдяки чому вдавалося швидко та конструктивно вирішувати проблеми й реагувати на конфліктні ситуації.

Певні труднощі виникали в інших регіонах на етапі формування дільничних виборчих комісій, однак на Хмельниччині комплектація ДВК відбулася без суттєвих проблем. Утім, були певні недоліки в професійній підготовці членів дільничних комісій. Натомість окружні виборчі комісії переважно добре виконували свої обов’язки. Вочевидь, позначився досвід роботи у першому турі виборів Президента, адже понад 70% членів нинішніх ОВК працювали на виборах 31 березня.

Щодо порушень в організації роботи виборчих комісій, то насамперед треба вказати на ситуацію, що виникла у виборчому окрузі №193, де окружна виборча комісія визначила різний час прийняття протоколів від різних дільничних виборчих комісій, хоча законодавство передбачає, що вся виборча документація невідкладно після закінчення засідання комісії доставляється до окружної виборчої комісії. Завдяки оперативному реагуванню на звернення ОПОРИ правоохоронних органів порушення зупинили і ДВК могли здавати протоколи та бюлетені відповідно до вимог Закону України «Про вибори Президента України».

Типовими вже стали випадки, коли складені і підписані у день виборів протоколи про підрахунок голосів окремі дільничні виборчі комісії датують наступним днем. Такі порушення ОПОРА фіксувала і в першому, і в другому турі виборів. Як пояснив координатор спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області, це пов’язано із оплатою праці членів комісій, оскільки в такому разі їм оплачуватиметься ще один день роботи.

Під час прес-конференції презентували також результати паралельного підрахунку голосів, який у день голосування у другому турі виборів Президента України 21 квітня 2019 року провела Громадянська мережа ОПОРА.

Базуючись на звітах 1299 з 1305 спеціально підготовлених та офіційно зареєстрованих спостерігачів, ОПОРА може заявити з 99% впевненістю про такі результати другого туру президентських виборів (99,6% виборчих дільниць з 811 907 голосів): Володимир Зеленський отримає 73,2% голосів (похибка – 1,5%), Петро Порошенко – 24,3% голосів (похибка – 1,5%), кількість недійсних бюлетенів – 2,5% (похибка – 0,3%).

«Паралельний підрахунок голосів (ППГ) є ефективним методом, який застосовують незалежні громадські спостерігачі для систематичної оцінки голосування в день виборів, включаючи підрахунок результатів на виборчих дільницях. ППГ дає можливість незалежно перевірити офіційні результати, оголошені Центральною виборчою комісією (ЦВК). ППГ здійснюється на основі звітів спеціально підготованих спостерігачів, які оцінюють якість процесу на виборчих дільницях. На відміну від екзит-полів, ППГ не включає опитування громадян щодо здійсненого ними вибору. При ППГ відбувається підрахунок фактичної кількості голосів, відданих виборчій дільниці, яка включена до моніторингу», – зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Із заявою Громадянської мережі ОПОРА щодо попередніх результатів спостереження на чергових виборах Президента України можна ознайомитись за посиланням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)