Станом на 15 квітня дві окружні виборчі комісії недоформували склад ДВК. Це ОВК №49 та ОВК №60. Причини затримки – недостатня кількість поданих членів комісії від кандидата у Президенти Володимира Зеленського. Процес формування ДВК на Донеччині наразі триває.

Спостерігачі ОПОРИ на Донеччині дізнались, що в ОВК №49 станом на 17.00 загалом змогли сформувати 33 ДВК із необхідних 122. За інформацією спостерігача, який перебуває зараз на засіданні ОВК №49, у членів комісії виникають ще складнощі із внесенням даних до автоматизованої інформаційної системи «Вибори». В той же час, в ОВК №60 – не змогли сформувати 72 ДВК, загалом не вистачає 285 осіб.

Згідно з частиною 8 статті 85 закону «Про вибори Президента України» окружна виборча комісія не пізніш як за п’ять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, формує новий склад дільничної виборчої комісії у кількості: для великих дільниць - 16 осіб (по вісім осіб від кожного кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування);для середніх дільниць - 14 осіб (по сім осіб від кожного кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування); для малих дільниць - 12 осіб (по шість осіб від кожного кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування).

Втім, подання кандидатур до ДВК є правом, а не обов’язком кандидата.

В свою чергу, сьогодні на сторінці ЦВК у Фейсбуці з'явився пост із закликом до українців доєднатись до виборчого процесу та допомогли у формуванні ДВК у низці областей. Донеччини у цьому переліку немає.

«Кожен з вас має право і можливість відповідно до норм діючого законодавства долучитися до виборчого процесу, як член дільничної виборчої комісії. Сьогодні існує потреба у вашій відповідальній громадянській позиції, оскільки окружні виборчі комісії зіткнулися із недостатньою кількістю подань до складу дільничних виборчих комісій, що не дає їм можливості укомплектувати відповідні склади ДВК у наступних округах: Дніпропетровська область: ТВО № 26, 27, 28;  Закарпатська область: ТВО № 68, 69, 70, 71, 72, 73; Кіровоградська область: ТВО № 100, 101, 102, 103; Луганська область: ТВО № 106, 107, 112, 113, 114; Сумська область: ТВО № 157, 161;  Харківська область: ТВО № 171, 176, 180; Херсонська область: ТВО № 183, 184, 185; Чернігівська область: ТВО № 206, 209, 210; м. Київ: ТВО № 216, 217, 220, 223», - йдеться у повідомлені.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.