Окружна виборча комісія № 185 на Херсонщині направила подання до Центральної виборчої комісії про заміну голови комісії у зв’язку з його особистим бажанням. Поки ЦВК не прийняла відповідне рішення, обов’язки голови виконує інший член комісії, вирішуючи проблему з нестачею кандидатур до складу дільничних виборчих комісій.

Як повідомив спостерігач ОПОРИ, на засіданні ОВК № 185 11 квітня направили подання до ЦВК про заміну голови комісії Миколи Черноморченка у зв’язку з його особистим бажанням на Максима Біжана (обидва від кандидата в Президенти Володимира Зеленського). Проте ЦВК ще не прийняло відповідне рішення. У зв’язку з цим в роботі комісії склалася проблематична ситуація – чинний голова відмовляється працювати, його обов’язки виконує член ОВК Максим Біжан, якого ще не призначено на цю посаду.

Як прокоментував ОПОРІ Максима Біжан, на сьогоднішній день в ОВК № 185 немає ані канцелярського приладдя, ані бухгалтера, а чинний голова відкриває засідання, пропонує обрати головуючим Максима Біжана та не бере більше участі в роботі комісії.

Також за словами потенційного нового голови ОВК, секретар комісії від кандидата в Президенти Петра Порошенка «саботує» роботу, відмовляється від виконання своїх повноважень, не хоче зв’язуватися з ЦВК. Всі члени комісії чекають рішення ЦВК про зміну голови.

«У нас великий округ – 212 дільниць, ми намагаємося зробити все, щоб укомплектувати ДВК без порушення строків, щоб 16 квітня вони могли відкритися й провести засідання. До ЦВК ми направляємо пояснення, чому у нас відбувається така ситуація», – прокоментував Максим Біжан.

Відповідно до частини 9 статті 30 Закону «Про вибори Президента України» та Постанови ЦВК «Про Роз’яснення щодо порядку внесення змін до складу окружних та дільничних виборчих комісій з виборів Президента України» рішення про дострокове припинення повноважень або заміну голови, заступника голови, секретаря виборчої комісії приймається одночасно з рішенням про призначення нового члена комісії на посаду голови, заступника голови, секретаря виборчої комісії від того ж суб’єкта подання.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)