10 квітня Центральна виборча комісія утворила нові виборчі комісії для організації другого туру виборів, що відбудеться 21 квітня 2019 року. Тим часом, в Кривому Розі продовжуються дискусії щодо розподілу фонду виплат заробітних плат та одноразової грошової допомоги  членам дільничних виборчих комісій.

10 квітня окружна виборча комісія №33 провела чергове засідання, на якому члени комісії обговорювали можливість провести доплати членам дільничних комісій. Член комісії Валентин Орлов підняв питання щодо граничних сум призначення оплати праці. За його словами, ЦВК надала роз’яснення, що максимальний граничний розмір премії дорівнює заробітній платі, яка затверджена на відповідних виборах. Станом на 1 січня ця сума становить 4173 грн. Валентин Орлов також запропонував розглянути дане питання 11 квітня, оскільки на рахунках комісії залишились невикористані кошти.

Заступниця голови окружної виборчої комісії Тетяна Лоза прокоментувала це таким чином:

«У нас склалась така ситуація, що виникла проблема з розподілом одноразової грошової допомоги і членам ДВК, і членам ОВК. Було пораховано, суми були названі з фонду економії заробітної плати. Була розроблена таблиця, де гранична межа суми грошової допомоги була розрахована за граничною межею 2004 року. Сьогодні ми отримали роз’яснення із ЦВК, від головного бухгалтера, що змінилась мінімальна зарплата і можна нарахувати одноразову грошову допомогу у межах мінімальної зарплати. Це 4173 грн. Зараз ми обдзвонюємо ДВК і пропонуємо їм переглянути свої постанови, щоб зробити перерозподіл коштів».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)