Після підрахунку голосів на дільницях члени ОВК №170 на своєму засіданні проголосували за те, щоб видалити із засідання спостерігача ОПОРИ, який здійснював фото- та відео- фіксацію виборчої документації. Спостерігач ОПОРИ звернувся до суду, який визнав постанову ОВК протиправною і скасував її.

У ніч з 31 березня на 1 квітня 2019 року спостерігач ОПОРИ був присутній на засіданні окружної виборчої комісії територіального виборчого округу №170. Близько другої ночі спостерігач звернувся до членів ОВК з проханням надати можливість сфотографувати протокол про підрахунок голосів дільничної виборчої комісії №631489.

Члени комісії відмовили, а невдовзі після того проголосували за постанову «Про позбавлення права офіційного спостерігача бути присутнім на засіданні окружної виборчої комісії під час встановлення підсумків голосування в межах територіального виборчого округу №170», якою спостерігача ОПОРИ видалили з засідання. При чому в постанові було відсутнє обґрунтування необхідності позбавлення права присутності спостерігача на засіданні.

Спостерігач ОПОРИ звернувся із заявою до органів Нацполіції, а також оскаржив рішення комісії до Харківського окружного адміністративного суду, в якому просив скасувати постанову ОВК через її протиправність.

5 квітня Харківський окружний адміністративний суд розглянув адміністративний позов спостерігача ОПОРИ, повністю задовольнивши позовні вимоги і скасував постанову «Про позбавлення права офіційного спостерігача бути присутнім на засіданні окружної виборчої комісії під час встановлення підсумків голосування в межах територіального виборчого округу №170», а також зобов’язав ОВК сплатити судовий збір у розмірі 768 гривень 40 копійок.

Окружна виборча комісія подала апеляційну скаргу на рішення суду. 9 квітня Другий апеляційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу та залишив рішення суду першої інстанції в силі, змінивши мотивувальну частину рішення.

«Представники виборчих комісій вважають реалізацію законних прав спостерігачів - втручанням в роботу комісії. Рішення суду є підтвердженням того, що навіть окружні комісії бажають працювати виключно у закритому режимі, порушуючи принцип відкритості виборчого процесу. Рекомендуємо виборчим комісіям вчити законодавство, щоб уникнути подібних інцидентів у майбутньому», — прокоментував координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]