8 квітня спостерігачі ОПОРИ виявили на стовпі світлофору у Харкові листівки з агітацією на користь Петра Порошенка і проти Володимира Зеленського, на яких не було вихідних даних. ОПОРА звернулась до поліції.

У листівці «Обирай! Президент Порошенко vs. Президент Зеленський», наклеєній на світлофорі біля перехрестя проспектів Ювілейного та Тракторобудівників, порівнюється те, як буде виглядати Україна у разі обрання Порошенка і у разі обрання Зеленського. При цьому, у разі обрання Порошенка автори прогнозують виключно позитивні зміни — стабільну гривню, економічне зростання, налагодження міжнароднийх зв'язків, курс на ЄС і НАТО і захист кордонів, а у випадку обрання Зеленського прогноз виключно негативний — інфляція, повномасштабне вторгнення Росії до України, проблеми з економікою та утиски свободи слова і диктатура.

На листівці не вказані відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Це може порушувати норму частини 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України», яка прямо вимагає розміщувати такі дані на друкованій агітації. Окрім цього, частиною 16 статті 64 цього ж Закону забороняється в та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відповідних відомостей.

Спостерігачі ОПОРИ звернулись до Нацполіції з заявою про можливі порушення ст. 152 (Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів), 212-13 (Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск) та 212-14 КУпАП (Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях).

«Така листівка — класичний приклад «чорного піару» — в ній автори закликають голосувати за одного кандидата в Президенти і виступають проти іншого, при цьому не вказуючи, на основі яких даних вони зробили висновки щодо майбутнього України. ОПОРА закликає кандидатів звертатись до правоохоронних органів, якщо вони вважають, що їх права порушуються, а також розміщувати агітацію, дотримуючись вимог законодавства», — коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)