У Богуславі Київської області мешканці міста знаходять у своїх поштових скриньках листівки «Не голосуй за мародера» проти чинного Президента Петра Порошенка. Крім того, по будинках ходять невідомі особи та закликають не голосувати за Порошенка.

3 квітня у поштових скриньках багатоповерхівок міста Богуслав з’явились листівки з зображенням кандидата у президенти Петра Порошенка та написом  «Не голосуй за мародера».  На зворотному боці  листівки - заголовок «Шлях Петра Порошенка на посаді Президента України» та  опубліковані наступні тези : «Став Президентом внаслідок «Віденської змови» олігархів», «У виборчій програмі обіцяв налагодити відносини з Росією», «Доручив куму Путіна Медведчуку представляти Україну», «Виводив гроші в офшори, грабуючи Україну, «Відпочив на Мальдівах за 14 мільйонів гривень», «Нажився на війні та збільшив свої доходи у 82 рази». Під кожною з цих тез, дрібнішим шрифтом опублікований ще і детальніший опис.

Внизу листівки зазначена інформація: «надруковано на власному обладнанні громадянина України – Іванова І.С., наклад – 1 млн прим.».

Крім того, мешканці Богуслава повідомляють, що до них у квартиру приходили невідомі особи, розповсюджували такі ж листівки  і закликали не голосувати за кандидата у президенти Петра Порошенка.

Зазначимо, що відповідно до ч. 3 ст. 57 ЗУ «Про вибори Президента України», агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем повторного голосування. А згідно ч. 4 ст. 57 Закону, передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області наголошує: «Крім порушення термінів і того, що листівки мають ознаки «чорного піару», ще не варто забувати про те, що вся агітація має оплачуватись виключно з виборчих фондів кандидатів у Президенти. Витрачання коштів з поточних рахунків виборчого фонду припиняється о 18 годині останньої п’ятниці перед днем виборів або днем повторного голосування. У разі призначення повторного голосування, використання коштів виборчих фондів кандидатів, включених до виборчих бюлетенів для повторного голосування, поновлюється з дня прийняття рішення про їх включення до виборчого бюлетеня для повторного голосування. Таким чином, дані листівки наразі ніяк не можуть бути виготовлені і розповсюджені без порушення виборчого законодавства».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)