Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА за день голосування зафіксували три можливі порушення порядку ведення передвиборчої агітації у Харкові та області: на користь кандидатів Петра Порошенка, Юрія Дерев'янка і Руслана Кошулинського.

Ввечорі 31 березня спостерігачі ОПОРИ виявили у Золочеві на вулиці Центральній декілька плакатів з агітацією за Юрія Дерев'янка, які були розміщені на стовпах електромереж, що може не тільки порушувати Закон «Про вибори Президента», а й правила благоустрою.

Також ОПОРА виявила у місті Ізюм на паркані по вулиці Київській, 7, рекламну розтяжку з ознаками агітації за Руслана Кошулинського.

Вранці в день голосування у Харкові, у будівлі на розі вулиць Пушкінської і Свободи, спостерігачі ОПОРИ побачили, що на вікні розміщені наліпки «Відкритий офіс. Команда Порошенка». По всіх фактах спостерігачі ОПОРИ написали заяви до Нацполіції.

ОПОРА нагадує, що згідно з ч. 2 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента», передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем виборів, а згідно з ч. 4 цієї статті передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

Окрім цього, згідно з нормою статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення, здійснення передвиборної агітації особою, участь якої у передвиборній агітації заборонена законом, проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом, чи в місцях, що заборонені законом, здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації, крім випадків, передбачених статтями 212-9, 212-13 та 212-14 цього Кодексу, а так само агітація в день проведення референдуму тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)