У селі Богданівка Київської області на виборчій дільниці №320228 комісія видала бюлетень виборцю за довідкою про втрату паспорта, яку видали у поліції.

Як повідомляє спостерігачка ОПОРИ, з цього приводу була консультація телефоном з окружною виборчою комісією 97 ВО. Вони і дозволили проголосувати виборцю з цією довідкою. Між тим, голова ОВК 97 ВО у коментарі ОПОРИ зазначила:

«Я цього не говорила і чітко зазначила, що стаття 2 ЗУ «Про вибори Президента України» наголошує, що виборчий бюлетень надається при наявності паспорта громадянина України або тимчасової посвідки про громадянство України. Я не могла дозволити те, що суперечить законодавству».

Крім того, спостерігач повідомляє, що на цій же виборчій дільниці виборцю дозволили проголосувати із закордонним паспортом.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що у ЗУ «Про вибори Президента України» в статті 2 частині 2 є виключний перелік документів, за якими громадянин може отримати бюлетень, а саме:

 Документом, який підтверджує громадянство України, є:

1) паспорт громадянина України;

2) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

3) дипломатичний паспорт;

4) службовий паспорт;

7) військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби);

8) тимчасове посвідчення громадянина України;

9) картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити: прізвище, ім'я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи, - для осіб, які перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах.

Документи, зазначені в пунктах 1, 7, 8 частини другої цієї статті, є підставою для отримання виборчого бюлетеня і можуть бути використані на звичайних та спеціальних виборчих дільницях.

Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА склав акт про порушення, а наразі спостерігачі готують скаргу до окружної виборчої комісії  97 ВО на дії ДВК 320228.

Зазначимо, що дане правопорушення, згідно з ч. 1 ст.158-1 Кримінального кодексу України, може каратися штрафом від 100 до 300 неоподаткованих мінімумів або виправними роботами на строк до 2 років чи обмеженням волі на строк до 3 років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаа  нгажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)