В Дніпрі, у виборчому окрузі №28 на виборчій дільниці № 121429 спостерігач ОПОРИ зафіксувала видачу бюлетеня за довіреністю.

Спостерігач ОПОРИ з місця подій передає, що жінка отримала виборчий бюлетень за себе. А також надала виборчій комісії нотаріально завірену довіреність та отримала бюлетень за свою дочку. За словами невідомої, її дочка наразі знаходиться на лікуванні за кордоном.

В коментарі спостерігачам ОПОРИ голова комісії підтвердив, що дійсно, члени комісії вважать довіреність достатньою підставою для видачі бюлетеня. «Вона надала довіреність з усіма гербами, печатками. Чи можемо ми їй не довіряти?» - заявили в комісії.

Нагадаємо, відповідно до статті 8 Закону України «Про вибори Президента України», кожний виборець голосує на виборах Президента України особисто. Голосування за інших осіб, а також передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняються. Також згідно із законом України «Про вибори Президента України», підставою для видачі виборчого бюлетеня на звичайній виборчій дільниці є паспорт громадянина України у вигляді книжечки, або ID-карта (ч. 1 ст. 2 закону). Згідно з ч. 1 ст. 76 бюлетень видається виборцю за умови пред’явлення паспорту громадянина України, а також наявності виборця у списку виборців. 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)