У Житомирській області 30 березня у «день тиші» спостерігачі ОПОРИ фіксували на вулицях міст агітаційні плакати кандидатів на пост Президента. Також жителям області телефонували  з номерів російського оператора і агітували голосувати за Юлію Тимошенко.

У Житомирі зафіксований плакат Руслана Кошулинського, розміщений в районі Корбутівки. У Чуднові у вікні приміщення, де знаходяться торгові магазини, розміщений агітаційний плакат Анатолія Гриценка.

У Коростені ВО №64, агітаційні плакати Петра Порошенка розміщені на парканах та електроопорах, які не містять вихідних даних.

 

Про виявлені факти порушення спостерігачі ОПОРИ написали заяви до поліції.

На вулицях Житомира розміщені білборди з прихованою агітацією, зокрема з написом «Думай». Колір плакату такий, як і агітаційних матеріалів кандидата в Президенти Петра Порошенка. Та плакати з написом «Змінюй», по кольорам схожі на агітаційні плакати Юлії Тимошенко і білборди з написами «Не втрать ще 5 років», схожі на агітаційні плакати Володимира Зеленського.

Протягом дня жителі області повідомляли ОПОРУ про те, що отримували дзвінки з номерів російських операторів. Під час розмови їх агітували голосувати за Юлію Тимошенко. Інформацію про це житомиряни розміщували на своїх сторінках у мережі Facebook.  Такий дзвінок отримав і координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області. 

«День тиші, кажете??? Тільки що звонили з цього номеру і казали, цитую: Завтра день выборов! Приди и поддержи Юлию Тимошенко! Це, вибачте, що таке??? Агітація???Провокація конкурентів??? Що це було???», – написала на своїй сторінці Ніна Шепетуха.

У поліції 30 березня повідомляли про 61 зареєстроване повідомлення про можливі порушення.

«Станом на 17.00 30 березня поліцією області зареєстровано 61 повідомлення про можливі порушення, перевірки за якими завершено у 43 випадках. У результаті оформлено 17 адміністративних протоколів та проводиться розслідування 2 кримінальних проваджень. Зокрема, у «день тиші» було зареєстровано 2 повідомлення за виявленими у мережі Інтернет матеріалами про можливі порушення. Відтак нині розпочато відповідні перевірки», – йдеться у повідомленні на сайті Головного управління Національної поліції у Житомирській області.

«Станом на сьогоднішній ранок  у нас 62 повідомлення, зараз ми ще реєструємо ті, які виявляють спостерігачі ОПОРИ», – розповіла ОПОРІ 31 березня керівник відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Житомирській області Алла Ващенко.

Відповідно до частини 1 та 2 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України» : «Передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. 2. Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем виборів».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)