Завдяки допису, розміщеному в одній з груп у мережі Facebook, стало відомо, що до складу дільничної виборчої комісії включили особу, якої вже вісім років нема серед живих. Спостерігач ОПОРИ звернувся до Баштанського відділу поліції щодо перевірки ознак кримінального правопорушення.

Допис був опублікований 21 березня в соціальній мережі Facebook, в групі «Баштанка». Його авторка Виточка Виниченко повідомила, що Микола Вінніченко, який помер 8 років тому, входить до складу ДВК №480047, що розташована в селі Лобріївка Баштанського району.

Спостерігач ОПОРИ з’ясував, що померлий був свекром авторки допису. Представник ОПОРИ звернувся до окружної виборчої комісії №130 у місті Баштанка, щоб уточнити дану інформацію. Голова ОВК Федір Барбалат підтвердив, що при формуванні дільничної комісії до її складу була включена померла особа, але це швидко з’ясувалось, і 13 березня її виключили зі складу комісії. Також голова комісії наголосив, що документи на подання ОВК прийняла в повному обсязі та за законом не могла відмовити. Микола Вінніченко був включений до складу дільничної виборчої комісії ще на етапі її формування, тому списки були роздруковані з його прізвищем.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 2 статті 24 ЗУ «Про вибори Президента України» подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій вноситься до окружної виборчої комісії на паперових носіях та в електронному вигляді не пізніш як за двадцять три дні до дня виборів за підписом довіреної особи кандидата на пост Президента України у загальнодержавному або відповідному територіальному виборчому окрузі. А відповідно до частини 6 цієї ж статті до подання додаються ксерокопії першої та другої сторінок паспорта громадянина України кожної запропонованої особи, а також заяви осіб, запропонованих до складу дільничної виборчої комісії, про згоду на участь у роботі виборчої комісії від відповідного суб’єкта подання, згоду виконувати посадові обов’язки голови, заступника голови або секретаря виборчої комісії та про ненадання згоди на участь у роботі виборчої комісії іншим суб’єктам подання на відповідних виборах.

«Померла людина була подана від кандидата на пост Президента Юрія Кармазіна і всі документи для подання були зібрані та підписані невідомим чином. Дана ситуація може свідчити про ознаки підробки виборчої документації, що є складом злочину частини 2 статті 158 Кримінального кодексу України. Тому спостерігач ОПОРИ звернувся до Баштанського відділу поліції щодо перевірки ознак кримінального правопорушення», − пояснив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: