У Черкасах люди з інвалідністю, що проживають у будинку по вулиці Олени Теліги 15\1, відтепер зможуть безперешкодно реалізувати свої виборчі права. Виборчу дільницю для зручності перенесено з другого на перший поверх.

На всіх попередніх виборах жителі будинку за адресою Олени Теліги 15\1, багато з яких пересуваються на інвалідних візках, були змушені підійматися на другий поверх, щоб проголосувати на дільниці

«На попередніх виборах я голосував на другому поверсі. Мене підіймали на руках на другий поверх. Це було дуже незручно і доволі небезпечно», – розказує житель будинку Віталій Середенко, який пересувається на візку.

Цьогоріч з цього питання ОПОРА ініціювала засідання робочої групи міської ради з питань належних умов для підготовки та проведення в Черкасах виборів. За результатами заходу, в якому взяв участь громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРИ в Черкаській області, вдалося врегулювати питання з дільницею.

 «Ця дільниця важлива, бо тут спеціалізований будинок, де проживають 90 людей з інвалідністю. Щороку ці люди змушені підніматися на другий поверх, щоб проголосувати, - розповідає. - Була організована нарада, де було врегульовано питання. Зв’язалися із директором школи і дільницю перемістили на перший поверх».

При цьому в місті досі лишаються ще чотири дільниці, які розміщені на других поверхах шкіл.

«У подальшому ми домагатимемося заборони на розміщення дільниць на других поверхах на парламентських виборах. Окрім того, є проблема з пандусами, які просто відсутні у деяких школах. У всіх об’єктах, де будуть дільниці, треба зробити приміщення доступними, у тому числі облаштувавши його пандусами».

Нагадаємо, 10-12 березня в Черкаській області пройшли засідання семи окружних виборчих комісій, в ході яких були утворені 1097 дільничних виборчих комісій. До їхнього складу увійшли 15056 осіб.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.