Перед початком засідання Ради регіонального розвитку Тернопільщині, в залі, де проходив захід, на центральному екрані транслювався відеоролик з агітацією за кандидата на пост Президента Петра Порошенка. Про це стало відомо спостерігачам ОПОРИ.

Спостерігачі ОПОРИ отримали відеозапис із засідання Ради регіонального розвитку у Тернополі, за участі прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, яке відбувалося 19 березня в концерт-холі торговельно-розважального центру «Подоляни». Із цього запису стало відомо, що перед початком заходу, на центральному екрані, який був розміщений позаду столу президії, транслювався відеоролик з агітацією за кандидата Петра Порошенка.

У відео матеріалі відображалася хронологія досягнень Порошенка на посаді Глави держави: 2016 рік – децентралізація, 2017 рік – без віз, 2018 рік – Томос для Української Православної Церкви. Далі йшлося, що 2019 рік – це рік, коли переможе або Порошенко або Путін. А на завершення лунала фраза: «Знову проголосувати за Порошенка – значить зберегти державу. Голосуючи за Порошенка, ми голосуємо за Україну та її розвиток, ми голосуємо за українців. Час будувати, а не давати брехливі обіцянки. Нашу справу за нас ніхто не зробить. Ми йдемо своїм шляхом».

Вхід на захід відбувався за попередніми запрошеннями, тому спостерігачам ОПОРИ не вдалося на нього потрапити.

«До цього часу ОПОРА вже повідомляла про розповсюдження Радою регіонального розвитку у декількох областях України матеріалів, що містили інформацію про дорожню карту позитивних змін на найближчі 3-4 роки від Президента Петра Порошенка. В цьому ж випадку був зафіксований факт причетності Ради до прямої агітації за кандидата Порошенка, яка транслювалася на екрані у залі, де проходило засідання перед його початком», - говорить координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА відзначає: «Продемонстрований ролик без сумніву є агітаційним, адже спонукає глядачів голосувати за кандидата у Президенти - чинного Президента.  Демонстрування такого ролику перед офіційним заходом, організованим дорадчим органом при Президентові - Радою регіонального розвитку, перед запрошеними на цей захід в робочий час посадовцями - є порушенням перш за все принципу рівних прав і можливостей кандидатів на участь у виборах, їх рівного доступу до таких ресурсів як інфраструктури та засобів агітації (наприклад, реклами, поштових і аналогічних послуг, проведення демонстрацій в громадських місцях, надання громадських приміщень для проведення масових заходів)».

Аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев, у коментарі про цей випадок для телеканалу UA: Тернопіль, сказав: «Виходячи із наданого відеоматеріалу, немає сумнівів, у мене особисто, що там є заклик голосувати за кандидата на пост президента України Петра Порошенка. Цей відеоролик напряму закликає виборця підтримати цього кандидата. Згадується не одноразово виборчий контекст у цьому відео. І цей відеоролик транслюється під час Ради регіонального розвитку, що є офіційною подією. І ця подія передбачена, в тому числі, указами Президента України і місцевими нормативними актами. З цієї точки зору, тут є ознаки порушення Закону України «Про вибори Президента України», щодо використання кандидатами на пост Президента України виробничих або службових нарад з метою агітації».

У частині 15 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено, що кандидатам на пост Президента України, які займають посади в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування, на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)