12 березня впродовж дня Громадянська мережа ОПОРА почала отримувати інформацію від виборців щодо телефонних дзвінків від невідомих осіб, які представляються «ОПОРОЮ» та випитують електоральні вподобання й погрожують покаранням у разі порушення виборчого законодавства. Такі повідомлення ми отримали вже від мешканців Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Дніпропетровської, Київської, Кіровоградської, Миколаївської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Чернівецької та Чернігівської областей.

Звертаємо увагу, що Громадянська мережа ОПОРА не проводила, не проводить та не планує проводити жодних телефонних обдзвонів громадян. Крім того, діяльність нашої організації спрямована на спостереження за виборчим процесом, аби він відбувався в межах чинного законодавства. Ми не проводимо жодних соціологічних опитувань щодо електоральних вподобань. Крім того, представники Громадянської мережі ОПОРА підписують Кодекс спостерігача, який передбачає особливо ретельне дотримання чинного законодавства, що унеможливлює погрози будь-кому з боку наших представників.

Ми розцінюємо такі дії як свідому маніпуляцію та введення в оману громадян. Крім того, це – спроба зазіхання на репутацію Громадянської мережі ОПОРА.

Нагадаємо, під час цієї виборчої кампанії це вже не перший випадок спроби дискредитації нашої організації. В лютому ОПОРА вже повідомляла про підготовку політично вмотивованих провокацій проти організації та її представників, залучених до незалежного позапартійного спостереження на чергових виборах Президента України.

Шановні виборці! Якщо ви стикнулись з подібною ситуацією - терміново повідомте Громадянську мережу ОПОРА за номером 044 591 44 44, або на пошту info@opora.org.ua.