У Бердичеві Житомирської області представники ОПОРИ 2 та 3 березня знову зафіксували пошкоджені агітаційні білборди. Цього разу кандидата на пост Президента Петра Порошенка.

Білборд із зображенням кандидата і написом: «Кандидатів багато – Президент один! Петро Порошенко» невідомі особи залили фарбою.

«У Бердичеві виявлено три борди Петра Порошенка з явними пошкодженнями. На двох сліди речовини жовтого кольору, схожої на фарбу. Третього березня виявив ще один білборд з плямою зеленого кольору,  схоже на зеленку», – зазначив представник ОПОРИ в Бердичеві.

Довірена особа Петра Порошенка у ВО №63 (м. Бердичів ) Микола Олексієнко у коментарі ОПОРІ зазначив: «Я звертався до поліції, то було два білборди, а це вже три. Поліція виїжджала на місце пригоди, зафіксувала факт. Тепер проводиться розслідування. Як на мене, то це просте хуліганство людей. Я не маю на увазі білборд нашого кандидата, а взагалі. Хіба ж таким чином висловлюють, навіть свій протест? Поліція розслідує, я не знаю які будуть результати, чи будуть встановлені ці особи чи ні. Моя думка, можливо це діти якісь, ну дорослі люди не будуть таким чином висловлювати свій протест. Подивимося за результатами розслідування».

У поліції за фактом пошкодження білбордів розпочали перевірку. Про це у коментарі ОПОРІ 4 березня розповіла керівник відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Житомирській області Алла Ващенко.

«Першого березня надійшло повідомлення від уповноваженого представника кандидата в Президенти про пошкодження фарбою двох плакатів. Облиті жовтою фарбою. Зареєстровано. Розпочато перевірку», – зазначила Алла Ващенко.

Згідно з чинним законодавством такі дії можуть бути кваліфіковані правоохоронними органами як хуліганство за ст. 296 Кримінального кодексу України. 

Як повідомляла ОПОРА, в Житомирі 27 лютого зафіксовані пошкоджені агітаційні білборди та сітілайти кандидатів на пост Президента Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко та Олександра Вілкула. У Бердичеві зафіксували 16 пошкоджених агітаційних білбордів кандидатів на пост Президента Юлії Тимошенко, Юрія Бойка, Олександра Вілкула та Сергія Тарути.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.