26 січня Президент України відвідав Білу Церкву з робочим візитом для зустрічі ешелону 72-ї окремої механізованої бригади. Також Петро Порошенко виступав у центральному будинку культури, однак всередину запускали по заздалегідь складених списках. 

Під час візиту Президента представник ОПОРИ виявив ознаки централізованого підвезення людей до районного будинку культури «Росава» по вулиці Леваневського. На питання гості міста відповідали неохоче, кілька осіб повідомило, що приїхали з Вишгороду на зустріч з Порошенком. Крім того, на фейсбук-сторінці «Макарів Інформаційний» опубліковано допис про зустріч  представників Макарівського району з Президентом України в  Білій Церкві.

26 01 2019 Poroshenko pryizd skrin Makariv BC Kyivska

Джерело: скріншот з Фейсбук-сторінки «Макарів Інформаційний»

Загалом, спостерігач ОПОРИ нарахував близько 10 автобусів, які приїхали до Будинку культури, на деяких з них були таблички з містами, до прикладу «Зазим'є – Київ», частина – була без табличок.

26 01 2019 Poroshenko pryizd BC avtobusy Kyivska min

26 01 2019 Poroshenko pryizd BC avtobusy1 Kyivska min

26 01 2019 Poroshenko pryizd BC avtobusy2 Kyivska

Наголосимо,  що всередину приміщення будинку людей пускали за списками. Як повідомив представнику ОПОРИ один з охоронців, що стояли при вході, списки складали в РДА. Тож спостерігачу ОПОРИ потрапити всередину та відвідати зустріч не вдалося. Жінки, які реєстрували та пропускали людей,  наголосили, що охорона пропускає лише тих, хто є в списку. Разом з тим, особи, які перевіряли наявність прізвищ людей у списку, не представилися на прохання представника ОПОРИ і не прокоментували, за яким принципом і хто ці списки складав.

Втім, згідно зі списками, на зустріч були запрошені чиновники, держслужбовці, громадські активісти, зокрема з Сквирського, Києво-Святошинського, Іванківського, Вишгородського, Переяслав-Хмельницького, Богуславського, Баришівського, Фастівського, Макарівського районів, а також народні депутати.

26 01 2019 Poroshenko pryizd BC spysky Kyivska min 

Закрита зустріч у Будинку культури тривала понад годину, після неї  Петро Порошенко зустрів військових 72-ої окремої механізованої бригади на Білоцерківському вокзалі та відвідав новий  гуртожиток для воїнів 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців. Інформація про це міститься на його офіційній сторінці  у Фейсбук.

26 01 2019 Poroshenko pryizd skrin BC Kyivska

Джерело: скріншот з офіційної фейсбук-сторінки Петра Порошенка.

 

26 01 2019 Poroshenko pryizd vokzal BC Kyivska min

По маршруту Президента направлялись студенти, школярі та місцеві дитячі музичні колективи.

26 01 2019 Poroshenko pryizd dytiachi muzkolektyvy BC Kyivska min

Джерело: власне фото

Варто зазначити, що по маршруту слідування Президента також була організована акція проти чинного мера Білої Церкви Геннадія Дикого. Між тим,  міський голова  супроводжував Петра Порошенка під час візиту.

26 01 2019 Poroshenko pryizd akciya proty mera BC Kyivska min

Координатор Громадянської мережі ОПОРА у Київській області зазначив:

«Наразі Петро Порошенко діє як Президент України, і цей візит був здійснений у статусі Президента. Однак, беручи до уваги той факт, що до участі в цьому заході було залучено значну кількість працівників бюджетної сфери, ми можемо говорити про ризики застосування в виборчій кампанії адміністративного ресурсу, враховуючи, що Петро Порошенко є потенційним кандидатом. Закон забороняє кандидатам, які обіймають посади в органах влади, використання ресурсів, , доступ до яких вони мають завдяки своєму службовому становищу. В даному випадку, ми маємо ситуацію, коли організовано підвезення учасників заходу з усієї області - подібна подія потребує значного фінансування. При цьому, якби Петро Олексійович вже був зареєстрованим кандидатом, то ця подія, в будь-якому випадку  могла б вважатись застосуванням адміністративного ресурсу. І загалом, факт недопущення у приміщення, проведення заходів у закритому режимі, складання списків –  ставить під сумнів прозорість всього виборчого процесу».

Нагадаємо, відповідно до  ч. 1 ст. 57 ЗУ «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. Також  п.2 ч.1 ст.64 «Про вибори Президента України», забороняється участь у передвиборній агітаціїорганам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час (крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом на пост Президента України);

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)