На Полтавщині попередній досвід роботи в комісіях мають 26% членів окружних виборчих комісій. Більшість членів ОВК є жінками. Посади в керівному складі отримали 23 кандидати, а 37 – мають своїх представників в усіх восьми ОВК області. Такі дані отримала ОПОРА проаналізувавши склад окружних виборчих комісій.

Згідно з постанови ЦВК №331 від 18 лютого в межах Полтавської області було утворено вісім ОВК. Загальна кількість членів, котрі входять до складу комісій – 309.

В усіх восьми ОВК мають своїх членів 37 кандидатів. Четверо – Геннадій Балашов, Дмитро Гнап, Дмитро Добродомов та Аркадій Корнацький, не мають жодного представника в ОВК. Ще троє – Юрій Кармазін, Ілля Кива та Сергій Кривонос, мають часткове представлення в комісіях.

Серед керівного складу члени від Віктора Бондаря отримали дві посади – голови та секретаря. По одній керівній посаді мають члени ОВК від 22 кандидатів.

Посаду голів отримали представники Ігоря Шевченка, Юрія Дерев’янка, Віктора Бондаря, Олександра Вілкула, Руслана Кошулинського, Ольги Богомолець, Юлії Тимошенко та Сергія Тарути.

Заступниками стали представники від Романа Насірова, Сергія Капліна, Руслана Ригованова, Олександра Соловйова, Андрія Новака, Юлії Литвиненко, Олександра Шевченка та Олега Ляшка.

Секретарі комісій призначені від Валентина Наливайченка, Олександра Мороза, Андрія Садового, Віктора Бондаря, Анатолія Гриценка, Сергія Носенка, Миколи Габера та Віктора Кривенка.

РОЗПОДІЛ ПОСАД У КЕРІВНОМУ СКЛАДІ ОВК ПОЛТАВЩИНИ

№ ОВК

Голова

Заступник

Секретар

144

Ігор Шевченко

Роман Насіров

Валентин Наливайченко

145

Юрій Дерев’янко

Сергій Каплін

Олександр Мороз

146

Віктор Бондар

Руслан Ригованов

Андрій Садовий

147

Олександр Вілкул

Олександр Соловйов

Віктор Бондар

148

Руслан Кошулинський

Андрій Новак

Анатолій Гриценко

149

Ольга Богомолець

Юлія Литвиненко

Сергій Носенко

150

Юлія Тимошенко

Олександр Шевченко

Микола Габер

151

Сергій Тарута

Олег Ляшко

Віктор Кривенко

80 членів (26%) ОВК з 309 мають попередній досвід роботи в комісіях, згідно з даними ОПОРИ.

Більшість членів ОВК є жінками – 189, тоді як чоловіків – 120. При чому лише в ОВК №146 кількість чоловіків перевищувала кількість жінок – 23 та 15 відповідно.

У частині 8 статті 23 Закону України «Про вибори Президента» йдеться: «Центральна виборча комісія одночасно з формуванням складу окружної виборчої комісії призначає голову, заступника голови, секретаря такої виборчої комісії. Кожний суб’єкт подання кандидатур до складу окружних виборчих комісій має право на пропорційну частку кожної категорії керівних посад в окружних виборчих комісіях. Частка керівних посад для кожного суб’єкта подання кандидатур до складу окружних виборчих комісій в межах загальнодержавного округу визначається відповідно до кількості кандидатур, включених від цього суб’єкта до складу окружних виборчих комісій, у відношенні до загальної кількості осіб, включених до складу окружних виборчих комісій. Особа, включена до складу окружної виборчої комісії за поданням Голови Центральної виборчої комісії, не може бути призначена на керівну посаду у виборчій комісії, крім випадків, коли до складу відповідної виборчої комісії не надійшли або надійшли у недостатній кількості подання від кандидатів на пост Президента України. Розподіл керівних посад між суб’єктами подання в межах часток, визначених відповідно до цієї частини, визначається Центральною виборчою комісією. При цьому повинна бути дотримана приблизна рівномірність територіального розподілу посад, отриманих представниками кожного суб’єкта подання».

«Проаналізувавши склад окружних виборчих комісій можна сказати, що не було порушено вимогу Закону відносно пропорційного розподілу посад в керівному складі комісій, так як з 24 в керівному складі представленість мають 23 кандидати», – зауважив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області.

Нагадаємо, на Полтавщині 72% членів ОВК взяли участь у першому засіданні.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: