Протягом лютого Черкаську область відвідали шість кандидатів в Президенти України: Юлія Тимошенко, Руслан Кошулинський, Сергій Тарута, Олександр Мороз, Сергій Каплін та Андрій Садовий.

8 лютого на Черкащину завітала кандидатка в Президенти України Юлія Тимошенко. Вона відвідала Умань та Жашків. В Умані Юлія Володимирівна виступила в міському будинку культури, де презентувала свій передвиборчий «Новий курс». На заході також була присутня народна депутатка від «Батьківщини» Олександра Кужель. У Жашкові Тимошенко виступила на Соборній площі. На подію завітав позафракційний нардеп-мажоритарник Валентин Ничипоренко. У той же час у Верховній раді тривав сесійний день.

У ході поїздок кандидатку супроводжував міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, який, за повідомленням прес-служби мерії, на цей день взяв відпустку.

На обидва заходи охочих із прилеглих районів доставляли автобусами. В Умані активісти ОПОРИ помітили щонайменше два автобуси з прихильниками Юлії Тимошенко. Та щонайменше чотири у Жашкові. Пасажири говорять, що автобуси для всіх охочих організовували районні осередки партії ВО «Батьківщина».

9-11 лютого на Черкащині перебував кандидат в Президенти Руслан Кошулинський. Він побував в Умані, Корсуні-Шевченківському, Кам’янці та Черкасах. У обласному центрі, окрім офіційних зустрічей, він також брав участь у непублічних заходах, на які представників ОПОРИ не впустили. Приїзду Кошулинського на Черкащину передувала масштабна агітаційна кампанія від ВО «Свобода», у ході якої, зокрема, ОПОРОЮ фіксувалися друковані агітаційні матеріали без вихідних даних. За цими фактами активісти звернулися із заявами в поліцію.

Також ОПОРА звернулася із офіційним запитом в Черкаську міськраду з проханням повідомити, на яких умовах було надане приміщення міського будинку культури для виступу Кошулинського. Окрім того, ми просили надати копію договору оренди, у разі його наявності. Натомість у відповіді від ЧМР було повідомлено, що відповідно до звернення депутата М. Шила в приміщенні будинку культури відбувався депутатський звіт фракції ВО «Свобода». Зазначимо, що 20 лютого місцева «Свобода» провела ще один звіт, цього разу в стінах міськради.

12 лютого Черкаську область відвідав кандидат в Президенти Сергій Тарута. У Золотоноші він виступив у напівпустій залі міського будинку культури, де розповів про свою трудову біографію, здобутки в бізнесі, зазначив, що зламав плани бойовиків на створення так званої «Малоросії». Також побував на маслозаводі в селі Антипівка, що в Золотоніському районі.

У Черкасах він презентував свою президентську програму та розроблену «економічну платформу» у ПК «Дружба народів». На зустріч прийшли працівники ПАТ «Азот» (палац культури перебуває у власності цього товариства) та приїхав «бус» із студентами з області. Відзначимо, що "запитання від виборців" Сергієві Таруті готувалися заздалегідь. "Папірці-шпаргалки" з ними роздавалися присутнім у залі.

На заходах Таруту супроводжував голова місцевого осередку партії «Основа», депутат Черкаської обласної ради Олександр Рибченко.

15 лютого у обласний центр приїхав кандидат в Президенти Сергій Каплін. Він виступив перед місцевими жителями в обласному Будинку профспілок. У залі здебільшого зібралися співробітники профспілок та пенсіонери. Каплін презентував свою програму «Соціальний курс», також у ході виступу неодноразово вступав із критикою щодо іншого кандидата – Володимира Зеленського.

 

16 лютого в Черкаси приїхав кандидат в Президенти Олександр Мороз. Він провів зустріч із черкащанами в обласному краєзнавчому музеї. У ході свого виступу Мороз розповів, як пас корову в дитинстві, про свій трудовий шлях та покритикував чинну владу. Зокрема, назвав «дурним» рішення щодо курсу України на членство в ЄС та НАТО.

21 лютого в Черкаси приїхав кандидат в Президенти Андрій Садовий. У ході програми поїздки Садовий зустрівся з черкасцями на Соборній площі (де всім охочим роздавали какао), у комунальному готелі «Дніпро» провів зустріч з представниками Ради церков, а ввечері взяв участь публічному діалозі «Цифрова держава –інноваційна Україна». Модератором останнього заходу виступив підприємець, голова місцевого осередку партії «Демальянс» Віктор Євпак. Захід відвідали в основному працівники IT-сфери та представники місцевого бізнесу.

Приїзду Садового передували візити в обласний центр нардепів від «Самопомочі» Олега Березюка і Анни Романової, які побували в Черкаському державному технологічному університеті. Там Березюк прочитав студентам лекцію «Межа світів», а Романова поговорила про індустрію гостинності.

Також зазначимо, що 31 січня Черкащину відвідав кандидат в Президенти Олег Ляшко. Уже після його візиту, в лютому, на Черкащині побували нардепи від Радикальної партії: Андрій Лозовий приїздив у Корсунь-Шевченківський, Канів, Софіївку, Лисянку та Буки, а Дмитро Лінько - у Смілу.

«Із наближенням до дня виборів зростає інтенсивність візитів кандидатів. Якщо в січні в область приїздили четверо кандидатів, то в лютому ми вже маємо вдвічі більшу кількість. До того ж штаби планують візити аби максимально ефективно використати час перебування кандидата в регіоні, тобто більшість кандидатів проводять не тільки традиційні зустрічі з виборцями у актових залах, а й відвідують різні підприємства, проводять заходи для журналістів, зустрічі з представниками, наприклад, профспілок, чи церков. Покривають за один візит кілька районів, або і взагалі залишаються в регіоні на кілька днів, як-от Руслан Кошулинський.

Разом з тим, більшість із 44 зареєстрованих кандидатів ще не бували в регіоні ні в передвиборчий період дочасної агітації, ні після офіційного старту виборчого процесу. Тож цілком ймовірно слід очікувати ще більшої інтенсивності заходів за безпосередньої участі кандидатів у березні», - коментує координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.