ОПОРА провела моніторинг  використання виборцями свого права відкликання депутатів за народною ініціативою у Дніпропетровській обласній раді та міських радах Дніпра і Кривого Рогу. Таких ініціатив виборців було – 22. Також ми проаналізували випадки дострокового складання повноважень депутатами та  зміни чисельності фракцій, які були утворені відразу після останніх місцевих виборів 2015 року.

Політичні партії, які подолали 5% прохідний бар’єр на останніх місцевих  виборах , утворили сім фракції в Дніпропетровській обласній раді. Така ж кількість фракцій була утворена в Криворізькій міській раді і п’ять – у Дніпровській міській раді.

Депутати Дніпропетровської обласної ради Юрій Мисягін, Дмитро Чорний та Владислав Бородін, які входили раніше до фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» на позачергових виборах до Верховної ради України 2019 року були обрані депутатами Верховної Ради у мажоритарних округах від політичної партії «Слуга народу». Також на перших місцевих виборах в об’єднані територіальні громади обралися: Іван Буряк  – селищним головою Юр’ївки; Володимир Савєльєв – міським головою Перещепино. В обласній раді  залишилася та ж кількість фракцій. Лише два депутати вийшли із своїх фракцій за весь період скликання. По одному втратили  фракції «Опозиційний блок» та Радикальна партія Олега Ляшка. А новообраний депутат від партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» не увійшов до однойменної фракції.

Таблиця. Кількісна чисельність депутатських фракцій в Дніпропетровській обласній раді на початку скликання в 2015 році та їх зміна станом на 1 квітня 2020 року

Назва партії

Кількість мандатів станом на момент обрання у 2015 році

Кількість змін складу до1 квітня 2020 року

«Європейська Солідарність» (раніше «БПП «Солідарність»)

14

0

«Опозиційний блок»

46

-1

«Відродження»

10

0

«Українське об’єднання патріотів – УКРОП»

25

-1

Об’єднання «Самопоміч»

8

0

ВО «Батьківщина»

9

0

Радикальна партія Олега Ляшка

8

-1

Позафракційні

0

+3

За період цього скликання жодного разу не була ініційована процедура відкликання депутатів Дніпропетровської ради за народною ініціативою.

У міській раді Дніпра відбулися найбільша кількість змін. Після обрання міської ради в 2015 році було сформовано 5 фракцій, але станом на 1 квітня 2020 року їх стало 7. Утворилися нові фракції «Наш край» у складі 8 депутатів та фракція «За життя» , до якої увійшли 6 депутатів. З п’яти фракцій, утворених на початку поточного скликання, чотири мали втрати у кількісному складі. В повному складі  залишилася лише «Європейська Солідарність». Найбільше зменшилась фракція «Опозиційний блок» – з 25 до 8 депутатів. Депутатська фракція Об'єднання «Самопоміч» зменшилася на 2 депутати, фракції  «Громадська сила» та «УКРОП» втратили по одному депутату. На цей момент в міській раді налічується 7 позафракційних депутатів.  Достроково припинили депутатські повноваження за власною заявою Юрій Альошкін та Дмитро Погребов, які обиралися за списками партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП».

Таблиця. Кількісна чисельність депутатських фракцій Дніпровської міської ради на початку скликання в 2015 році та їх зміна станом на 1 квітня 2020 року

Назва партії

Кількість мандатів станом на момент обрання у 2015 році

Кількість  змін складу до 1 квітня 2020 року

«Європейська Солідарність» (раніше «БПП «Солідарність»)

6

0

«Опозиційний блок»

25

-17

«Громадська сила»

7

-1

«Українське об’єднання патріотів – УКРОП»

21

-1

Об’єднання «Самопоміч»

5

-2

Фракція «Наш край»

0

+8

Фракція «За життя»

0

+6

Позафракційні

0

+7

За інформацією Дніпровської міської виборчої комісії Дніпропетровської області відомо, що були спроби відкликати 11 депутатів Дніпровської міської ради за народною ініціативою. Виборці ініціювали відкликання 9 депутатів Дніпропетровської міської ради 7 скликання, обраних за списками партії «Опозиційний блок»: Руслана Вишневецького; Василя Губерта; Володимира Ікола;  Олега Григорука; Наталії Демідової; Анжеліки Пилипенко;  Дмитра Безуглого; Сергія Пустового; Миколи Царенка. Однак Дніпровська міська виборча комісія в Дніпропетровській області постановила припинити ініціативу про відкликання депутатів Дніпровської міської ради 7 скликання за народною ініціативою.

Пізніше до Дніпровської міської виборчої комісії надійшли повідомлення про відкликання депутатів Артема Хмельникова та В’ячеслава Мішалова за народною ініціативою, які були обрані за списками партії Об'єднання «Самопоміч». Про розгляд цього повідомлення виборчою комісією та прийняте рішення інформація відсутня.

На сьогодні всі депутати Дніпровської міської ради, щодо яких була ініціатива виборців відкликати, продовжують виконувати свої повноваження.

У Криворізькій міській раді на початку роботи чинного депутатського скликання було створено сім фракцій та 1  група. Одна депутатська група змінила назву –  група «За рідне місто», стала називатись «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». Станом на 1 квітня 2020 року кількість депутатів зменшилась в чотирьох фракціях. У «Самопомічі» і «Солідарності» на 2 депутати, у фракцій «Опозиційний блок» і «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» на 1 депутата. Достроково припинили свої депутатські повноваження три депутати. Вони обиралися за списками партій ВО «Батьківщина», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП».4

Таблиця. Кількісна чисельність депутатських фракцій Криворізької міської ради на початку скликання в 2015 році та їх зміна станом на 1 квітня 2020 року

Назва партії

Кількість мандатів станом на момент обрання у 2015 році

Кількість змін складу до 1 квітня 2020 року

«Європейська Солідарність» (раніше «БПП «Солідарність»)

6

-2

«Опозиційний блок»

28

-1

«Сила людей»

4

0

«Українське об’єднання патріотів – УКРОП»

7

-1

Об’єднання «Самопоміч»

7

-2

депутатська група "За успішний Кривий Ріг"

5

0

депутатська група "За рідне місто" (перейменовано ВО «Батьківщина»)

6

0

Позафракційні

1

7

З відкритих джерел відомо, що було ініційовано відкликання 11 депутатів Криворізької міської ради, які обиралися за списками  партій ВО «Батьківщина» та Радикальна партія Олега Ляшка. Але цю процедуру завершено до кінця не було. Зокрема, «Батьківщина» оголосила про зняття з посади голови Криворізької міської організації партії Ольги Бабенко та розпуск Бюро міської організації. Згодом Ольга Бабенко стала довіреною особою лідера партії «Батьківщина» кандидата в Президенти України Юлії Тимошенко.

Протягом 2015 - 2020 років виконання депутатських повноважень в Дніпрі і Кривому Розі було ініційовано відкликання 22 місцевих депутатів за народною ініціативою (по 11 чоловік в кожній раді), які завершилися безуспішно.

Однак є й успішні кейси в Дніпропетровській області – в місті Кам’янському було відкликано депутатів за народною ініціативою.

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.