Засилля чорного піару на окрузі №158 (центр – місто Білопілля) просто вражає: чи не щодня з’являється нова поліграфія проти того чи іншого кандидата.

Найбільше листівок та газет зафіксовано проти кандидата від партії «Блок Петра Порошенка» Олександра Сугоняки.

Днями у Сумах та Білопіллі були розповсюджені начебто агітаційні газети цього кандидата, за оформленням дуже схожі на стиль Блоку Петра Порошенка, але змістове наповнення йде у розріз із програмою кандидата.

У начебто спеціальному випуску газети «Сумський УДАР», окрім нейтральних новин про діяльність партії, президента Петра Порошенка та самого Олександра Сугоняки на посту начальника Головного управління юстиції в Сумській області, є сторінка із зверненням кандидата «А коммунисты правы», в якому він начебто стверджує свою приналежність до комуністичної ідеології. «И хотя на парламентские выборы я иду как представитель блока Петра Порошенко и «УДАР», в своей политической деятельности отбрасывать в сторону определенную часть коммунистических убеждений не собираюсь», - йдеться в тексті звернення.

Крім цього, на одній із сторінок під заголовком «Наша команда» серед всеукраїнських представників партії «Блок Петра Порошенка» вказаний Микола Полілуй – член і висуванець партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» по цьому ж таки округу №158. На іншій сторінці цієї ж газети є інтерв’ю з Миколою Полілуєм.

1sug 2sug

Днями в містах Білопілля та Ульянівка з’явилися листівки формату А3, виконані на цупкому папері проти кандидатів по округу №158 самовисуванця Володимира Ладики та висуванця ВО «Батьківщина» Миколи Полілуя.

У першій листівці йдеться, що «Ладыка – оборотень-регионал» отримав у 2010 році партійний квиток Партії регіонів, на передвиборну кампанію витратив 13 мільйонів гривень, на виборах на нього безкоштовно працюють студенти Сумського національного аграрного університету. Це вже не вперше кандидата звинувачують у співпраці із Партією регіонів.

4sug

Листівка проти Миколи Полілуя має заклик «Избиратель! Не пропусти предателя в парламент!». В ній кандидат від ВО «Батьківщина» порівнюється з Олександром Волковим, який переміг на цьому окрузі в 2012 році і був самовисуванцем, хоча скрізь позиціонував себе як член партії «Батьківщина». Також йдеться про бізнес кандидата і його начебто причетність до банкрутства ряду підприємств в Сумській області.

5sug

Днями в Білопіллі з’явилася листівка, підписана як «представители группы «третя сила». В ній йдеться, що самовисуванець Володимир Токар, кандидат від партії «Блок Петра Порошенка» Олександр Сугоняко та кандидат від партії ВО «Батьківщина» Микола Полілуй «…непосредственно виноваты как в потакании, так и в разграблении Украины в период становления преступной диктатуры Януковича». Они довели Украину и простой люд до края финансовой пропасти, они тормозили развитие Украины, обкрадывали и наживались за счет простых людей, поэтому они должны стать не народными избранниками, а народными изгнанниками».

6sug 7sug

Олександр Сугоняко скликав спеціальну прес-конференцію,  під час якої повідомив про всі виявлені факти чорного піару проти себе, а також поділився своїми думками про стиль передвиборної боротьби на окрузі.

Представники штабів Володимира Ладики та Миколи Полілуя також висловили своє обурення появою даних листівок. Крім цього, представник штабу Володимира Ладики Юрій Данько повідомив про те, що кілька зустрічей його кандидата з виборцями намагалися зірвати агресивно налаштовані молоді люди. Присутні прихильники Володимира Ладики вчасно зреагували, тому намагання зловмисників були марними.

Цікаво, що у 2012 році передвиборна кампанія на цьому окрузі теж була дуже брудною.

ОПОРА нагадує, що п. 10 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняє розповсюджувати недостовірні або наклепницькі відомості про кандидата у депутати. Такі дії є адміністративним правопорушення відповідно до статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За коментарями звертайтеся:

Олександр Хоруженко - координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області
+380509120278
https://www.facebook.com/oleksandr.khoruzhenko
Ірина Стегній – прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+380663055190
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України.
Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.