Спостерігачі ОПОРИ фіксували випадки видачі бюлетенів одним членом комісії, спроби завчасно заповнити виборчу документацію, наявність агітаційних матеріалів у невідведених для агітації місцях у день голосування. 

Видача бюлетенів одним членом комісії поки що є найпоширенішим з порушень в роботі дільничних виборчих комісій під час голосування. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ. Випадки, де лише один член комісії видає бюлетені, були зафіксовані спостерігачами на ДВК №630533, №630541, №630542, №630530, №630569, №630535. Порушення були усунуті після звернень спостерігачів ОПОРИ. Згідно з ч. 3 ст. 85 Закону України «Про вибори народних депутатів України» при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред'явлення виборцем одного з документів, зазначених відповідно у частинах четвертій, п'ятій чи шостій статті 2 цього Закону, та наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці надає виборцю список для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначених місцях на контрольних талонах виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та в одномандатному окрузі вписує своє прізвище, ініціали, розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці.

Під час ранкового засідання були зафіксовані поодинокі випадки неведення протоколів ранкового засідання. Так, протоколи ранкових засідань не велись на ДВК №630535, №630569, №630542, №630533. У більшості випадків порушення усунуто за зверненням до комісії спостерігача ОПОРИ. Частина 2 статті 35 Закону України «Про вибори народних депутатів України» встановлює, що на засіданні виборчої комісії ведеться протокол засідання, який веде секретар комісії. За відсутності секретаря комісії чи у разі невиконання ним своїх повноважень на засіданні комісія обирає зі свого складу секретаря засідання, який виконує обов'язки секретаря комісії на відповідному засіданні та при оформленні документів засідання. Протокол засідання комісії підписується головуючим на засіданні та секретарем комісії (чи секретарем засідання).

Також на низці ДВК спостерігачі зупиняли спроби завчасно заповнити виборчу документацію: протоколи про підрахунок та наліпки. 

Протягом дня голосування спостерігачі ОПОРИ фіксували наявність агітації, яка переважно розміщувалась на електроопорах. Нагадаємо, що передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування (ст. 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України»). Представниками ОПОРИ була зафіксована агітація Кирила Оксеня, Ігоря Швайки, Юлії Світличної, Дмитра Авакіна, Ольги Коваленко. За відповідними фактами спостерігач готує заяву до правоохоронних органів. 

Нагадаємо, що ОПОРА здійснює незалежне спостереження за проміжними виборами народного депутата в окрузі №179. Про всі основні події читайте на нашому сайті за тегом округ 179.

За коментарями звертайтеся: