Спостерігачі ОПОРИ виявили у м. Красноград Харківської області агітаційні листівки на користь одного з кандидатів без вихідних даних і звернулись через це до поліції.

18 лютого у 179 одномандатному виборчому окрузі у місті Красноград у поштових скриньках будинків спостерігач ОПОРИ виявив агітаційні листівки на користь кандидата в народні депутати Кирила Оксеня із його зображенням «Лозова, Сахновщина, Красноград, Зачепилівка, Кегичівка. За нами майбутнє! Іду в парламент захищати інтереси людей. Ваш кандидат в народні депутати на нашому 179 окрузі Оксень Кирил». З іншого боку розміщений агітаційний текст від кандитата, а також вказані адреси приймалень в м. Лозова та м. Красноград разом із контактними телефонами. 

Спостерігачі ОПОРИ 18 та 19 лютого відвідали обидві приймальні, вони були зачиненими. За телефонними номерами, вказаними в листівці, вдалось подзвонити до самого кандидата, який відмовився від будь-яких коментарів телефоном і запропонував зустрітись. Під час зустрічі Кирил Оксень заявив, що це не його листівка, хоча і схожа за дизайном. Разом з тим спостерігач ОПОРИ отримав в агітаційному наметі кандидата у місті Красноград таку ж саму листівку без вихідних даних, як і виявлені в поштових скриньках. Зазначимо, що стилістика наметів та листівок є ідентичною. Зателефонувавши до кандидата, спостерігач ОПОРИ отримав від нього відповідь, що вони не розповсюджують відповідних листівок, а кандидат приїде до агітаційного намету задля особистої перевірки. 
Згодом кандидат повідомив спостерігачу ОПОРИ, що конкуренти підкупили його агітаторів: «Конкуренти підкупили наших людей, попросили ці листівки видавати, це не наші листівки, вже розібрались, все нормально».  

Ще 18 лютого ОПОРА звернулась до поліції із заявою про можливе порушення, передбачене статтею 212-13 КУпАП «Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».
«Відсутність вихідних даних, окрім того, що містить ознаки правопорушення, може бути передумовою фінансування передвиборної агітації не з виборчого фонду партії або кандидата, тобто можливого порушення, передбаченого статтею 212-10 цього ж кодексу», — коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

Нагадаємо, проміжні вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 179 відбудуться 15 березня 2020 року. Вибори пройдуть у зв’язку з призначенням Олексія Кучера, що представляв 179 ВО у Верховній Раді (фракція «Слуга народу»), головою Харківської обласної державної адміністрації. Громадянська мережа ОПОРА здійснює спостереження за перебігом виборчого процесу.

Згідно з «Прикінцевими та перехідними положеннями» Виборчого кодексу України проміжні вибори у 179 ВО відбудуться за Законом про вибори народних депутатів України 2012 року.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]