Криворізький відділ поліції розпочав досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами публікації недостовірної інформації на плакатах, розміщених на виборчих дільницях.

В день голосування 21 липня спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА виявила на дільницях виборчого округу №37 невідповідність інформації на інформаційних плакатах кандидатів у народні депутати, вивішених для ознайомлення на дільницях, з інформацією, зазначеною на сайті Центральної виборчої комісії.

Так, зокрема, на плакатах зазначили, що кандидата Миколу Фартушного висунула політична партія «Слуга Народу», хоча на сайті ЦВК вказано, що Микола Фартушний – самовисуванець. Зазначимо, що на дільницях поряд розміщувався плакат висуванець партії «Слуга Народу» Ігоря Фартушного.

Спостерігачка ОПОРИ повідомила про виявлену помилку в плакатах окружну виборчу комісію №37. Після консультацій телефоном, окружна комісія повідомила дільничній комісії про помилку та дала розпорядження закреслити недостовірну інформацію.

Єлизавета Карєтова, заступниця начальника сектору превенції Широківського ВП повідомила:

«На місце подій було направлено слідчо-оперативну групу, було проведено опитування голів та членів дільничних комісій, також було проведено огляд місця подій. Всю інформацію направлено до Криворізького відділу поліції».

Пізніше стало відомо про відкриття кримінального провадження за частиною 2 статті 158 Кримінального кодексу України. Відповідно до цієї статті, підробка або незаконне виготовлення, використання або зберігання незаконно виготовлених чи підроблених виборчих документів (виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, про підсумки голосування на виборах чи референдумі, про результати виборів або референдуму та інших документів, які відповідно до законодавства відносяться до виборчих документів) - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.

Нагадаємо, раніше ОПОРА повідомляла про схожий випадок з неповною інформацією у інформаційних бюлетенях, розміщених у виборчому окрузі №27 в Дніпрі.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)