На одній з дільниць був розміщений графік роботи, який вводив виборців в оману, а на іншій – кабінки для голосування просвічувалися на сонці. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

На дверях виборчої дільниці №480635, що в селищі Широке, висіла табличка, на якій був вказаний графік роботи дільниці – з 8-00 до 16-00. Після того, як спостерігач звернувся до ОВК, дане порушення було усунено. У ДВК прокоментували, що за таким графік комісія працювала до дня виборів, а 21 липня табличку з графіком забули замінити.

Відповідно до частини 1 статті 85 Закону України «Про вибори народних депутатів України» голосування проводиться в день голосування з 8 години до 20 години без перерви. На закордонних виборчих дільницях голосування проводиться за місцевим часом країни, де утворені ці дільниці.

А на виборчій дільниці №480755 в Миколаєві кабінки для голосування розміщені біля вікон, що створює ризик порушення таємниці голосування. Спостерігач ОПОРИ попередив членів ДВК про те, що таке розміщення кабінок для голосування,  є порушенням законодавства.

Згідно з частиною 2 статті 85 Закону України «Про вибори народних депутатів України» організація проведення голосування та підтримання у приміщенні для голосування належного порядку, забезпечення таємності волевиявлення виборців під час голосування покладаються на дільничну виборчу комісію. У разі вчинення правопорушень, за які законом встановлена відповідальність, голова або заступник голови дільничної виборчої комісії мають право запросити у приміщення для голосування поліцейського, який повинен вжити до порушника передбачених законом заходів та залишити приміщення для голосування. Перебування поліцейських у приміщенні для голосування в інших випадках забороняється.                                                

 
За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.