Під час футбольного чемпіонату в місті Красилові, який організували за підтримки громадської організації «За конкретні справи» та кандидата в народні депутати України Вадима Лозового, агітували за кандидата і розігрували подарункові сертифікати на матч «Україна–Португалія».

Футбольний чемпіонат «Кубок дружби» відбувся 12 липня у місті Красилові за сприяння громадської організації «За конкретні справи» та кандидата у народні депутати України Вадима Лозового, повідомляють спостерігачі ОПОРИ. У межах чемпіонату змагалися дитячі команди з міст Нетішина, Ізяслава, Красилова та селищ Теофіполя і Білогір’я, які розташовані у виборчому окрузі №189. А відтак матч зіграли команди «Зірки національної збірної України» та «Збірна ветеранів Красилівського району».

На території стадіону, де відбувалося спортивне свято, ОПОРА зафіксувала банери кандидата у народні депутати України Вадима Лозового, прапорці та кульки з написами «Я за Лозового», буклети із логотипом ГО «За конкретні справи», на яких було вказано, що чемпіонат відбувається за підтримки кандидата у народні депутати України Вадима Лозового, а також людей у футболках з текстом «Команда Лозового» і «Я за Лозового». 

Народний депутат України Олександр Герега, який також є кандидатом у народні депутати України у виборчому окрузі №192 та одним із засновників громадської організації «За конкретні справи», виступаючи під час спортивного свята, закликав присутніх голосувати за Вадима Лозового.

«Правильність нашого вибору буде визначати наше майбутнє. А наш вибір – це Лозовий Вадим Миколайович. Це один з кращих топ-менеджерів нашої країни… Ви бачите, скільки позитивних речей ми сьогодні від Лозового в Красилові маємо, тому, шановні мешканці Красилова, скажіть своїм друзям, родичам, небайдужим: все-таки це правильна ідея – вибрати нового. А за нового ми голосуєм тільки за Лозового», – сказав Олександр Герега.

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, нагороджували переможців дитячих футбольних змагань кандидат у народні депутати Вадим Лозовий та народний депутат і кандидат Олександр Герега.

На початку заходу його учасникам та глядачам волонтери у брендованих футболках  кандидата Вадима Лозового роздали лотерейні білети з номерами та логотипом ГО «За конкретні справи». Розіграш 26 квитків на матч «Україна–Португалія» відбувся у два етапи: в перерві між таймами під час матчу команд «Зірки національної збірної України» і «Збірна ветеранів Красилівського району»,  а також одразу після закінчення гри.

Переможці лотереї отримали подарункові сертифікати на матч «Україна–Португалія». На  сертифікатах був логотип ГО «За конкретні справи» та вказано: «за підтримки кандидата у народні депутати України Вадима Лозового». Зазначені і вихідні дані: «Замовник та відповідальний за випуск – Котелба Р. О., розпорядник коштів виборчого фонду кандидата у народні депутати України Лозового В.М.»

«Передвиборчою агітацією вважається здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб'єкта виборчого процесу. Виборче законодавство категорично забороняє передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям послуг, товарів, зокрема й лотерейних білетів. Зважаючи на це, у видачі сертифікатів про право на відвідування футбольного матчу із поміткою “за підтримки кандидата” під час агітаційного заходу можна вбачати ознаки непрямого підкупу виборців», – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України (частина 1 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України»).  Як зазначається у частині 8 статті 68 цього Закону, кандидат у депутати в одномандатному окрузі фінансує із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку. 

Згідно з частиною 14 статті 74 Закону забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)