В понеділок 24 червня на території двох виборчих округів 205 та 206 (м. Чернігів) представники ОПОРИ зафіксували білборди, сітілайти та постери з ознаками порушення виборчого законодавства.  Спостерігачі викликали поліцію та подали заяву щодо виявлених адміністративних правопорушень.

Загалом виявлено 6 білбордів з написами «Опозиційна платформа – за життя. Об’єднані заради миру», 4 рекламні щити «Аграрна партія іде в парламент», 14 ідентичних сітілайтів, 2 білборди «Сергій Березенко. Захистимо європейський вибір України. Європейська солідарність», а також більше 20 постерів формату А3 «Кінець епохи жадібності. Олег Скварський», розклеєних на агітаційних стендах. Нагадаємо, що Олег Скварський  є самовисуванцем у ВО №  206.

В заяві про виявлені адміністративні правопорушення вказана ч. 23 ст. 74 Закону «Про  вибори народних депутатів України» щодо заборони виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Нагадаємо, що спостерігачі ОПОРИ тиждень тому зверталися до поліції із заявами щодо агітаційних плакатів на території двох округів у невідведених для агітації місцях.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)