Кандидат у народні депутати України Спартак Гукасян, зареєстрований Центральною виборчою комісією 19 червня, станом на 23 червня залишається членом окружної виборчої комісії № 128.

Постановою ЦВК від 31 травня 2019 року № 919 затверджено склад окружної виборчої комісії № 128, до якої було включено Спартака Гукасяна – від політичної партії «Україна Майбутнього».  А 19 червня своєю Постановою № 1070 Центральна виборча комісія зареєструвала Спартака Гукасяна кандидатом у народні депутати, який балотується шляхом самовисування.  Станом на 23 червня цей кандидат є членом окружної виборчої комісії № 128.

Як пояснив ОПОРІ заступник голови Центральної виборчої комісії Євгеній Радченко, «відповідно до статті 37 Закону України «Про вибори народних депутатів України» в разі, якщо член ОВК отримує статус кандидата в народні депутати він має бути позбавлений статусу члена ОВК з моменту виникнення таких обставин або їх виявлення. Якщо дана інформація підтвердиться, ЦВК на найближчому засіданні розгляне питання позбавлення повноважень члена ОВК, який набув статус кандидата в народні депутати».

Дану ситуацію 23 червня спостерігачу ОПОРИ прокоментував і голова окружної виборчої комісії №128 Дмитро Войченко: «ЦВК ще не оприлюднила його заміну на сайті. Він числиться членом ОВК, але не приходить на засідання ОВК, тому що не має права. Ми його не виключали, оскільки він самовисуванець».

Відповідно до пункту 5 частини 3 статті 37 Закону України «Про вибори народних депутатів України», «повноваження члена окружної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково виборчою комісією, яка її утворила, у зв'язку з реєстрацією його кандидатом у народні депутати України або кандидатом у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, кандидатом у депутати місцевої ради або кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, якщо виборчий процес вказаних виборів проводиться одночасно з виборчим процесом виборів народних депутатів України». 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)