В Новомосковському районі протягом останнього тижня порізали шини  автомобіля потенційного кандидата Віталія Скакуненка в народні депутати та двічі нападали на журналістів.

18 червня в Новомосковськ (38 виборчий округ) невідомі пошкодили колеса автомобіля потенційного кандидата в народні депутати Віталія Скакуненка.

Тетяна Питченко, голова передвиборчого штабу Віталія Скакуненко та директорка благодійного фонду «Тепле Серце», повідомила спостерігачці ОПОРИ: «Ми їхали на зустріч в будинок відпочинку, санаторій «Новомосковський» в Орловщині, де планувалось проведення концерту та привітання зі святами від благодійного фонду «Тепле Серце». По дорозі ми зупинились пообідати в центрі міста (Новомосковськ – ред.), при виході з кафе виявили порізані ножем два спущених колеса у машини Віталія Скакуненка. Це відбулось вдень, в обідній час. Заяву в поліцію не подавали. Було не до цього. Добирались на зустріч підручними засобами. Нікого не підозрюємо, але думаємо, що це пов’язано з майбутніми виборами».

Також, Тетяна Питченко повідомила спостерігачці ОПОРИ, що документи для реєстрації кандидатом в народні депутати до ЦВК подали вже давно, «з дня на день чекаємо реєстрації» - зазначила вона.

Напередодні Дніпропетровська обласна організація Національної спілки журналістів України поширила заяву: «Секретаріат Дніпропетровської обласної організації НСЖУ змушений констатувати, що з  початком чергової виборчої кампанії в Україні політики посилили тиск на ЗМІ. А подекуди навіть вдаються до кримінальних методів з’ясування відносин зі своїми критиками. Про що свідчать події останніх днів на території 38-го виборчого округу Дніпропетровської області». Так, зокрема, в заяві повідомляється, що 12 та 13 червня невідомі вилучили наклади газет місцевих видань.

За даним фактом слідчим відділом Новомосковської поліції відомості внесені до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 187 КК України (розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 7-ми до 10 років із конфіскацією майна. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)