Окружна виборча комісія № 120 (місто Городок) 14 червня не проголосувала за подання щодо  офіційної реєстрації спостерігачів ОПОРИ, бо члени не зібралася на засідання. Цим самим комісія не дотрималася Закону України «Про вибори народних депутатів України», а саме частини 8 статті 78.

13 червня представники Громадянської мережі ОПОРА навідалася у будівлю, де працює комісія № 120, з проханням зареєструвати подання щодо офіційної реєстрації спостерігачів ОПОРИ. У членів ОВК, які на той момент знаходилися в приміщенні, виникли сумніви щодо підписів у паспортах двох представників ОПОРИ. Згодом документи таки прийняли.

Законодавство передбачає, що окружна виборча комісія здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів у відповідному одномандатному окрузі та видає їм посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, не пізніше наступного дня після внесення подання (ч. 8 статті 78 Закону  «Про вибори народних депутатів України»).

Тобто, зареєструвати спостерігачів ОПОРИ комісія мала б не пізніше 14 червня. Але в цей день на засідання прийшли не всі члени. Присутніми були лише 8 осіб. Цього не було достатньо для кворуму. У зв'язку з цим засідання не відбулося, а разом з тим спостерігачі ОПОРИ не були зареєстровані. «Зберемося не раніше вівторка, бо свята. До цього часу кворуму ми не зберемо», - повідомили спостерігачці ОПОРИ.

ОПОРА запитала секретаря комісії Тараса Окрепкого, чому він був відсутнім на засіданні. Чоловік ситуацію пояснив так: «Комісія була о 18:00, мене повідомили десь 15:00. Я теж маю якось день спланований, я ж так не можу. Не було і тому, що за моєю інформацією, якою я володію пані Світлана від вчора вже не є головою нашої окружної комісії».

Прокоментувати ситуацію мережа ОПОРА попросила і голову ОВК Світлану Александрову: «Але при чому тут я. Засідання вчора було по конкретному питанню. І це затвердження офіційних спостерігачів від ОПОРИ. Там було в порядку денному одне питання. Я повідомила секретаря, але він не брав від мене трубки взагалі. Тарас Окрепкий разом з кандидатом Дубневичем, вони готували заміну на мене. Тому, що їм не пасувала сильна голова і не пасувало те, що це я буду. Вони сказали, що ти залізла на нашу територію і тому він вже знав, що буде подана заміна в ЦВК. Він саботував це засідання».

Це вже не перша спроба представників ОПОРИ подати документи. Так, 7 червня, ані впродовж робочого дня, оскільки в приміщенні нікого не було, ані перед засіданням представники ОПОРИ не змогли подати пакет документів для реєстрації офіційних спостерігачів у 120 ОВК. Також 7 червня на другому зібранні ОВК своїм голосуванням присутні члени комісії (8 - за, 2 - проти) не дозволила стороннім особам бути присутніми на своєму засіданні. Серед цих осіб і представниця ОПОРИ, яка хотіла подати документи на офіційну реєстрацію.

Тарас Окрепкий, секретар комісії у своєму коментарі розповів: «Моя позиція була однозначна, щоб голосували окремо по кожній людині, яка там була. Оскільки спостерігач мав би бути однозначно присутній, я наполягав на тому. А юристи голови і водії заступниці на якій підставі? Але пані Світлана наполягала на тому, щоб ми голосували одним пакетом. Тому так воно і вийшло».

Натомість  Світлана Александрова запевняє: «Я запропонувала пакетом, я думала, що за всіх проголосуємо і все. Там не було людей, яких би треба було не допустити. Я казала, що за спостерігача офіційного ми не маємо голосувати. Спостерігач має бути присутнім на комісії без голосування. А вони не слухали мене. Це не мої юристи були. Це були юристи заступниці».  

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській  області наголошує: 

«Результатом неналежної роботи окружної виборчої комісії стало порушення прав осіб, подання щодо яких на реєстрацію офіційними спостерігачами від  Громадянської мережі ОПОРА, тривалий час ніяк не може розглянути. Наразі не зрозуміло, коли це буде зроблено. Очевидно, основною причиною бездіяльності ОВК є відсутність стабільного складу та неналежної організації роботи комісії зі сторони її керівного складу».

Зазначимо, що свою роботу ОВК № 120 розпочала 3 червня. У цей день відбулося перше засідання. А вже 7 червня відповідно до постанови ЦВК №955 повноваження голови комісії від партії «Нова політика» Ірини Тітової припинено достроково. Натомість до складу ОВК було включено та призначено голову Світлану Александрову від цієї ж партії. За законом подання про заміну члена виборчої комісії може вносити суб’єкт, який подавав його кандидатуру.  При чому таке рішення політичної сили не потребує згоди самого члена комісії. 

Через тиждень згідно з текстом постанови ЦВК №1002 від 14 червня партія «Нова політика» вдруге замінює голову у цій комісії. Повноваження Світлани Александрової також припинені достроково, у зв’язку з внесеним поданням від політичної партії. Новим головою 120 ОВК став Юрій Цапяк. Відповідно до  декларації працює головним спеціалістом відділу економічного розвитку і торгівлі Городоцької РДА. Під час другого туру Президентських виборів у 2019 році був членом цієї ж комісії, де головою був Тарас Окрепкий. Обоє чоловіків представляли кандидата у Президенти Петра Порошенка. 

10 червня чинний народний депутат, який є членом депутатської фракції «БПП «Солідарність» у Верховній Раді Ярослав Дубневич на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook написав: «Знаєте, як виглядає спроба регіонівського реваншу на Львівщині? Це коли головою ОВК призначають затяту регіоналку із шлейфом скандалів та маніпуляцій. Ще цікавіше є те, хто і для чого лобіює такі призначення? Давайте разом не дамо жодної можливості для фальсифікації і жодних реваншів промосковських сил».

Ярослав Дубневич як самовисуванець балотується у 120 виборчому окрузі (Городоцький, Мостиський райони, частина Самбірського району). Як кандидата у народні депутати ЦВК зареєструвала його 6 червня. Чи ініціював нардеп заміну голови комісії в окрузі, де балотується, Ярослав Дубневич наразі не відповів ОПОРІ. Щоправда цей допис нардепа у соцмережі поширив секретар комісії.

«Я не можу за пана Ярослава щось казати чи коментувати. Позиція моя була однозначна, що голова пані Світлана, сам підхід до її роботи був однозначно такий, який викликав претензії, непорозуміння», - зазначив Тарас Окрепкий. Однак, жодних конкретних претензій до голови комісії під час розмови чоловік не назвав.

Світлана Александрова зазначила: «Взагалі - це не правдива інформація. І я не є членом «Партії Регіонів». А то, що там махінаторка чи ще щось, я хочу сказати, що чорний піар – це теж піар».

Станом на 16 червня на сайті ЦВК не має жодного оприлюдненого рішення 120 ОВК. Графік роботи та рішення комісії на інформаційному стенді у приміщенні також відсутні.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській  області наголошує: 

«Негативно на роботу ОВК впливає той факт, що протягом двох тижнів від моменту її утворення третій раз відбулася заміна голови. Проте з точки зору законодавства це не є перешкодою для повноцінної роботи ОВК. За результатами нашого спостереження основна причина бездіяльності ОВК №120 полягає у протистоянні між групами впливу у середині комісії в інтересах окремих суб’єктів виборчого процесу. Також негативно на роботу окружних комісій впливає політична ситуація невизначеності подальшої долі виборчого процесу, що за нашими спостереженнями проявляє себе у роботі практично усіх ОВК у межах Львівської області».

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)